foto

Hugh Grant

  • nar. 9.9.1960 (55 let)
    Hammersmith, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pro producenty jistota příjmů, pro bulvár vděčné sousto. Hugh Grant se nachází na výsluní evropského filmového nebe už několik let a i přes pracovní pobyty na americkém kontinentu zůstává stále věrný své rodné půdě, jež mu také (zatím) poskytla ty nejzajímavější příležitosti.

Kariéra současného hereckého idolu (nejen) Velké Británie ovšem nezačala nijak převratně. Po filmovém debutu v roce 1982 sice dostával různé role, ale nic pamětihodného. Průlom nastal až o 10 let později, nejprve si zahrál v Polanského HOŘKÉM MĚSÍCI (1992) a Ivoryho SOUMRAKU DNE (1993) a pak přišel drtivý úder: svižná romantická komedie britského střihu ČTYŘI SVATBY A JEDEN POHŘEB (1994) scénáristy Richarda Curtise a režiséra Mikea Newella se stala mezinárodním hitem a pro Hugha Granta katapultem do hvězdných výšin. S lehce nesmělým a nerozhodným, ale neodolatelným zapřísáhlým starým mládencem Charlesem si totiž poradil tak dokonale, že této rafinované směsici nepodlehla jen Andie MacDowellová v roli Američanky Carrie, ale i kvanta divaček po celém světě. Pro Granta stěžejní role jeho kariéry znamenala nejen mezinárodní věhlas, ale i Zlatý Glóbus. Jeho hvězda začala zářit naplno a Hugh tak mohl bez obav podnikat i výpady do Hollywoodu. Zachovával si svůj herecký standard (v rámci různorodých kvalit scénářů), ale velkým nebezpečím se pro něho stala „herecká škatulka“. Všichni po něm chtěli pořád ten samý typ sympatického a trochu popleteného mladíka s notnou dávkou osobního kouzla (např. ROZUM A CIT (1995), DVA V TOM (1995) a občasné výlety do filmů jiných žánrů byly dost rozpačité.

Tiskem ostře sledované hvězdy jen těžko hledají chvilku klidu a i miláček konzervativní Británie Grant se nakonec stal hlavním aktérem skandálu, když byl všudypřítomnými fotografy nachytán v taxíku s prostitutkou a obviněn z mravního pohoršování, což mu vyneslo pokutu a dvouletou podmínku. Navíc se mu začal hroutit dlouholetý vztah s herečkou a modelkou Liz Hurleyovou. Atraktivní pár ale i dlouho po oficiálním rozchodu stále zaměstnává pozornost médií a je předmětem nejrůznějších spekulací. Navíc ani po taxíkovém skandálu veřejnost Hugha nezatratila a další zajímavé části jeho kariéry na sebe nedaly dlouho čekat.

Po propadu akčního pokusu - thrilleru SMRTÍCÍ LÉČBA (1996) se Hugh vrátil na osvědčenou půdu romantické komedie a coby nepříliš prosperující majitel knihkupectví s cestopisy William Tucker (charakterem i zjevem „dvojče“ Charlese ze „svateb“) opět přesvědčivě popletl hlavu tentokrát rovnou největší hollywoodské hvězdě Anně Scottové, hrané pravděpodobně největší hollywoodskou hvězdou Julií Robertsovou (NOTTING HILL, 1999) Nicméně to už se blížila další zlomová role v podobě DENÍKU BRIDGET JONESOVÉ (2001). Ne že by Hugh nikdy předtím nehrál zápornou nebo alespoň rozporuplnou postavu, ale ne v takovém hitu a v takovém hereckém postavení. Na jeho obvyklé místo „klaďase“ nastoupil vrstevník Colin Firth a Hugh si střihl sebejistého, egocentrického „zlého muže“ Daniela Cleavera, zkušeného dobyvatele ženských srdcí (a postelí). Konečně druhá strana filmové barikády, navíc mají oba sokové v podání Firtha a Granta charisma na rozdávání, takže skutečně je na co se dívat. Hned v závěsu za „Bridget“ přichází další velká příležitost a opět je to adaptace populární knihy současného britského spisovatele - jmenovitě Nicka Hornbyho. Scénář podle jeho knihy ABOUT A BOY (u nás pod názvem JAK NA VĚC) nabídl i tentokrát Hugovi rozporuplnou postavu, která navíc prochází během filmu docela slušným vývojem. Opět je tu obklopený výbornými kolegy a podpořený vypointovaným scénářem plným opravdu zábavných gagů, slovního humoru i mrazivých momentů „ze života“. Postavou velkého dítěte Willa Freemana, sebestředného sobce, kterému se v 38 letech podaří konečně dospět, jen potvrdil, kdo patří k současným nejúspěšnějším a nejžádanějším britským komediálním hercům.

Tento fakt dokazuje i jeho účast ve filmové mozaice R. Curtise LÁSKA NEBESKÁ (2003), kde se objevil více méně soudobý britský herecký výkvět. Jeho ministerský předseda je opět mimořádně zábavný a byť má (jako všichni ostatní) omezený prostor, nudit se s ním nebudete.

H. Grant asi nikdy nebude hvězdou akčních filmů nebo psychologických dramat, žánrovým chameleónem typu Nicolase Cage, což nás, filmové diváky, ale vůbec nemusí mrzet. Jeho poslední filmy ukázaly, že i v rámci komediálních žánrů je možná charakterová pestrost, a pak - každá komedie je přece jiná. Navíc Hugh zraje jako víno - po čtyřicítce působí dospělejším dojmem (ale rozhodně ne usedlým). A doufejme, že se od něj ještě nějakého toho překvapení dočkáme. Charles je pryč, ať žijí Daniel a Will

Zuzana "DearS" Alsterová

Herecká filmografie

2016 Božská Florence
2015 Krycí jméno U.N.C.L.E.
2014 Rewrite, The
2012 Atlas mraků
Chcete být piráty?
Piráti!
2010 I'm Still Here
2009 Morganovi
2007 Hudbu složil, slova napsal
2006 Hledáme Ydol
2004 Bridget Jonesová - S rozumem v koncích
2003 Láska nebeská
2002 Jak na věc
Láska s výstrahou
2001 Deník Bridget Jonesové
2000 Darebáčci
1999 Comic Relief: Doctor Who and the Curse of Fatal Death
Mickovy modré oči
Notting Hill
Sob Robbie a Velké sobí závody (TV film)
1996 Smrtící léčba
1995 Angličan, který vylezl na kopec (a slezl z hory)
Čas smyslnosti
Dva v tom
Neobvyklé dobrodružství
Rozum a cit
1994 Čtyři svatby a jeden pohřeb
Changeling, The (TV film)
1993 Chůva k pohledání (TV seriál)
Sirény
Soumrak dne
Vlak do pekla
1992 Hořký měsíc
Performance (TV seriál)
Šekspir: Velikije komedii i tragedii (TV seriál)
1991 Impromptu
Naši synové (TV film)
Trials of Oz, The (TV film)
1990 Velký muž
1989 Dáma a lupič (TV film)
Dokud se nesejdeme (TV seriál)
Champagne Charlie (TV film)
1988 Dawning, The
Doupě bílého červa
Nocturnes
Nuit Bengali, La
Remando al viento
1987 Maurice
White Mischief
1986 Demon Lover, The (TV film)
Ladies in Charge (TV seriál)
Lord Elgin and Some Stones of No Value (TV film)
Very Peculiar Practice, A (TV seriál)
1985 Detective, The (TV seriál)
Honour, Profit & Pleasure (TV film)
Jenny's War (TV film)
Nejvzdálenější místo na Zemi (TV seriál)
1983 Shades of Darkness (TV seriál)
1982 Privileged

Dokumentární

2015 A Grand Night In: The Story of Aardman
2014 One Rogue Reporter
2005 Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2001 Being Mick (TV film)
1999 Making of a Mobster: 'Mickey Blue Eyes', The (TV film)
1998 Junket Whore
1997 Off the Menu: The Last Days of Chasen's
1992 HBO First Look (TV seriál)
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2008 The Smoking Gun Presents: World's Dumbest (TV pořad)
2007 The Graham Norton Show (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 Bondi Rescue (TV pořad)
2003 Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV pořad)
2003 Annual BAFTA/LA Cunard Britannia Awards (TV pořad)
4Pop (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 Happy Birthday Elizabeth: A Celebration of Life (TV pořad)
The View (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1995 Comic Relief: Behind the Nose (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Wetten, dass..? (TV pořad)
1980 Newsnight (TV pořad)
1978 Top Gear (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace