foto

Hugh Grant

  • nar. 9.9.1960 (56 let)
    Hammersmith, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vypadá jako romantik, ale city mu nic neříkají. Má rád bohatství a slávu, ale nejraději jen leží u televize. Umí se chovat jako aristokrat i jako hulvát. Hugh Grant je muž plný dilemat.
 
Vyrůstal v docela obyčejné rodně – matka byla učitelka a otec prodával koberce na předměstí Londýna, ale jakožto dobrý student získal stipendium na prestižní univerzitu Oxford, kde s červeným diplomem vystudoval anglickou literaturu. Hughovo první dilema vychází z toho, že oba jeho rodiče pocházeli z armádních rodin a Hugh by jednou rád hrál ve filmu z období druhé světové války, ale jeho otec si to nepřeje, protože je přesvědčen, že všechny filmy jsou jen vulgarizací pravdy. Během studií hrál ve školních inscenacích a ačkoli chtěl být spisovatelem, musel si na svůj studentský život taky nějak přivydělat. Nejdřív to zkoušel jako autor fotorománů, ale honorář ho zdaleka neuspokojoval, takže se poprvé rozhodl prodat svou pěknou tvářičku a vyrazil na casting. V dvaadvaceti se poprvé objevil ve filmu a po škole v tomto snadném vydělávání si peněz pokračoval. Do konce osmdesátých let hrál v nejrůznějších televizních filmech a seriálech, k čemuž dodává: „že jsem slavný, to jsem si uvědomil ve chvíli, kdy mi vyhradili místo na parkovišti před televizní budovou BBC. Většina seriálových herců totiž na natáčení dojíždí autobusem.“
 
Grantova kariéra pokračovala víceméně samospádem, protože je ohromně líný číst scénáře, chodit na castingy nebo někam volat a o své práci říká „jmenujte mi alespoň jedno povolání, ve ktrém vám zaplatí za to, že můžete líbat krásné ženy.“ Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se objevil v prvních výraznějších rolích, které si zcela podřizoval vlastní osobnosti: „vždycky jsem hrál jen sám sebe, ani jsem se nemusel moc namáhat.“ Od začátku to fungovalo, bez ohledu na to, zda se jednalo o historický romantický film Dáma a zbojník nebo Polanského erotické drama Hořký měsíc. Ačkoli se jednalo o naprosto odlišné žánry a role, v obou hrál šarmantní, ale nesmělé, slušné mladíky, z nichž byly ženy úplně uneseny.
 
On i jeho postavy působí zranitelně a plaše, nemusí se vůbec o nic snažit a přesto hrdinky i divačky nedokáží odolat jeho uličnickému úsměvu a modrým očím. Grantovy bývalé přítelkyně (a je jich tolik, že by to skoro stačilo na statisticky ověřený výsledek) se ale shodují v názoru, že Hugh ve skutečnosti není gentleman, ale hajzlík, který není skutečné lásky vůbec schopen a ani o ni nestojí. Grant by to ještě trochu upřesnil slovy „nevěřím v lásku na první pohled, i když před kamerou jsem na ní založil celou svou kariéru. Podle mých zkušeností, ženy přitahuje síla, moc a peníze, čehož jsem vždycky využíval – a s dobrými výsledky. V pětačytřiceti už muž ví, že ženy jsou děsivé...“ Kromě toho si neumí představit, že by jeho klid narušily děti, které nedokáže vystát déle než 4 minuty.
 
Přesto jsou jeho romantické role stále znovu tak uvěřitelné a jeho aristokratické noblese i výrazu milého studenta z Oxfordu podléhají stále další ženy. To režisér Mike Newell jej měl docela přečteného za mnohem kratší dobu, než hercovy přítelkyně, stačilo mu k tomu natočit s Hughem Čtyři svatby a jeden pohřeb, aby řekl: „v Hughovi se ve skutečnosti ukrývají dva muži. Jeden s neodolatelným šarmem, bystrou inteligencí a velkým smyslem pro humor a ten druhý dokáže být zcela nevázaný.“ Grantovi role Londýňana, který se nechce vázat, dokud nepozná okouzlující a též svobodomyslnou Američanku Andie MacDowell naprosto sedla a od toho okamžiku se stal tím možná nejpopulárnějším z romantických hrdinů domácích i hollywoodksých produkcí. Po svém zlomovém filmu natočil další úspěšné romantické komedie Rozum a cit a Dva v tom.
 
Cynikovy city
 
S přesvědčením, že na ženy působí víc peníze než city, prožil třináct let s modelkou a herečkou Elizabeth Hurley. Seznámili se v roce 1987 při natáčení španělského romantického dramatu Remando al viento a Hugh se v jejich vztahu zbavil všeho, co se mu nechtělo dělat. Liz určovala, co si má obléknout, které scénáře si má přečíst a převzala produkci jeho dalších filmů. Dokonce žertoval, že by byl šťastný, kdyby Elizabeth byla slavnější než on a mohl jí dělat asistenta, nosit šálky s čajem – a především – pozorovat jak její úspěchy plní jejich bankovní konto. Když prý dal Elizabeth nějaký dárek, často se stávalo, že ho druhý den musel jít vyměnit za něco praktičtějšího a Elizabeth na dotazy o tom, zda nežárlí na zástupy žen, které jej obklopují odpovídala: „v tomhle ohledu se dívám na Hugha jako na zboží, které se dobře prodává. Čím více se svým divačkám líbí, tím lépe se vede naší produkční firmě.“
 
Jejich dokonalý vztah nezničila ani legendární aféra z léta 1995, kdy byl Hugh v Los Angeles přistižen, jak se ve svém bílém BMW nechává orálně obsluhovat černou prostitutkou. Nakonec Hugh a Elizabeth vydali prohlášení, že se jednalo jen o reklamní trik, čímž se dotkli profesionální cti zmíněné americké prostitutky a aféra se ještě více rozmázla. Američanka prohlásila, že hercova snoubenka není vůbec sexy, takže je zcela pochopitelné, že vyhledal její služby a Liz naopak požadovala, aby žena skončila v psychiatrické léčebně nebo ve vězení a aby se s ní Grant okamžitě oženil. Hugh s Liz v první věci samozřejmě souhlasil, ale oženit se s ní rozhodně nehodlal. Rozešli se.
 
„V podstatě se celý život nudím a flákám.“
 
Elizabeth nahradila Polka Kasia Komorowicz, tu zase manželka slavného golfisty Colina Montgomeriho, která se ale po chvíli vrátila ke svým třem dětem. Po ní přišla Hughova osobní ukrajinská trenérka Dana Verbitská a knižní editorka Zoe Manzi a tak to šlo dál, než potkal Jemimu, exmanželku pákistánského kriketového hráče a politika, která je dědičkou britského milionáře Jamese Goldsmitha. Během jejich tříletého vztahu (dnes je i ten minulostí a Hugh zase sám) jej Jemima přesvědčila, aby si konečně splnil své spisovatelské ambice. Už před časem mu vyšla kniha Jak mohu pomoci?, v níž shrnul své prožitky spojené s rakovinou, na níž před pár lety zemřela jeho matka. Nyní Grant píše román, o kterém zatím nechce říct víc, než: „prozradím jen, že je to román a že je mnohem více zneklidňující, než bych čekal. Předčítal jsem z něj své přítelkyni a ona s jekotem utekla z místnosti.“
 
Jeho nejúspěšnější romantické role posledních let (Notting Hill, Mickeyho modré oči) mu byly šity nebo přinejmenším upravovány na tělo. Po čtyřicítce a několika skandálcích trochu ostříhal svůj chlapecký účes a začal hrát sobecké staré mládence, tedy zase sebe, jen z druhé strany. V Deníku Bridget Jones připadla kladná romantická role Colinu Firthovi a Hugh snadno sehrál úlohu cynického starého mládence Daniela Cleavera, jehož postelí prochází až příliš mnoho žen. Pohodlného a sebestředného sobce si zahrál i v romantické komedii Jak na věc.
 
Hugh Grant je dokonalým ztělesněním starého mládence, který si občas zahraje golf nebo fotbal, strašně nerad tančí, ale zato miluje módu a patří ke nejlépe oblékaným hercům. Občas se také napije přes míru, o tom ale nemluví tolik rád. Kdysi mu dokonce na čtyři roky zabavili řidičský průkaz, když řídil bratrovo auto a najel až na chodník. S ještě trpčejším výrazem vzpomíná na setkání s bývalým britským premiérem Johnem Majorem, k němuž došlo na jednom večírku. Herec posilněný alkoholem a výsledky ankety, v níž se Britové shodli na tom, že by byl dokonalý premiér (viz jeho role v romantické komedii Láska nebeská), totiž expremiérovi řekl, že je v televizi nudný. „Je to můj největší trapas v životě. Od té doby se už na veřejných akcích netknu alkoholu,“ prohlásil Hugh. Přesto si dál nebere servítky a s britskou noblesou nakopal do zadku newyorského fotografa a navíc si ho vyfotil mobilem, aby měl důkazy, že se mu fotograf vysmíval. Jeho výstřelky očividně narůstají s věkem. Stále žije v Londýně, kde vlastní několik domů (a uvažuje o celé ulici), ale koupil si za dva a čtvrt milionu liber středověké sídlo v Melksham Court v hrabství Gloucestreshire. Stane se z majitele sídla s nádherným výhledem do krajiny, vinným sklepem a dokonalou zahradou alespoň nadšený gurmán a požitkář nebo se nad lahví jen utvrdí jeho stránka náladového ješity? 

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2017 Paddington 2
Red Nose Day Actually (TV film)
2016 Božská Florence
2015 Krycí jméno U.N.C.L.E.
2014 The Rewrite
2012 Atlas mraků
Chcete být piráty?
Piráti!
2010 I'm Still Here
2009 Morganovi
2007 Hudbu složil, slova napsal
2006 Hledáme Ydol
2005 Travaux
2004 Bridget Jonesová - S rozumem v koncích
2003 Láska nebeská
2002 Jak na věc
Láska s výstrahou
2001 Deník Bridget Jonesové
2000 Darebáčci
1999 Comic Relief: Doctor Who and the Curse of Fatal Death
Mickovy modré oči
Notting Hill
Sob Robbie a Velké sobí závody (TV film)
1996 Smrtící léčba
1995 Angličan, který vylezl na kopec (a slezl z hory)
Čas smyslnosti
Dva v tom
Neobvyklé dobrodružství
Rozum a cit
1994 Čtyři svatby a jeden pohřeb
Changeling, The (TV film)
1993 Sirény
Soumrak dne
Vlak do pekla
1992 Hořký měsíc
1991 Impromptu
Naši synové (TV film)
Trials of Oz, The (TV film)
1990 Velký muž
1989 Dáma a lupič (TV film)
Champagne Charlie (TV film)
1988 Dawning, The
Doupě bílého červa
Nocturnes
Nuit Bengali, La
Remando al viento
1987 Maurice
White Mischief
1986 Demon Lover, The (TV film)
Lord Elgin and Some Stones of No Value (TV film)
1985 Honour, Profit & Pleasure (TV film)
Jenny's War (TV film)
1982 Privileged

TV seriály

1993 Chůva k pohledání (TV seriál)
1992 Performance (TV seriál)
Šekspir: Velikije komedii i tragedii (TV seriál)
1989 Dokud se nesejdeme (TV seriál)
1986 A Very Peculiar Practice (TV seriál)
Ladies in Charge (TV seriál)
1985 Detective, The (TV seriál)
Nejvzdálenější místo na Zemi (TV seriál)
1983 Shades of Darkness (TV seriál)

Dokumentární

2015 A Grand Night In: The Story of Aardman
2014 One Rogue Reporter
2005 Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2001 Being Mick (TV film)
1999 Making of a Mobster: 'Mickey Blue Eyes', The (TV film)
1998 Junket Whore
1997 Off the Menu: The Last Days of Chasen's
1992 HBO First Look (TV seriál)
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2017 The 74th Golden Globe Awards (TV pořad)
2008 Spécial investigation (TV pořad)
The Smoking Gun Presents: World's Dumbest (TV pořad)
2007 The Graham Norton Show (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 Bondi Rescue (TV pořad)
2003 Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV pořad)
2003 Annual BAFTA/LA Cunard Britannia Awards (TV pořad)
4Pop (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 Happy Birthday Elizabeth: A Celebration of Life (TV pořad)
The View (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1995 Comic Relief: Behind the Nose (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Wetten, dass..? (TV pořad)
1980 Newsnight (TV pořad)
1978 Top Gear (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace