foto

Pavel Kohout

  • nar. 20.7.1928 (87 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pavel Kohout (*1927), jeden z významných hostů letošní Letní filmové školy, personifikuje vývoj domácí literatury, dramatiky (a politiky) v průběhu druhé poloviny dvacátého století. Poprvé na sebe výrazně upozornil na začátku padesátých let, kdy se jeho poezie stala prototypem socialisticko-realistické tvorby a samotný Kohout elitním básníkem tehdejšího oficiálního proudu. V druhé polovině padesátých let se v Kohoutově (především dramatické) tvorbě začínají objevovat rozpory mezi proklamovanou socialistickou „realitou“ a realitou skutečnou. Autorská dramata Zářijové noci, Taková láska, Třetí sestra či divadelní adaptace textů jiných autorů (Válka s mloky) vnášejí do Kohoutovy tvorby téma pochybností a kritického náhledu na dobu. Přidává se též zřetelná inspirace absurdním dramatem (August, August, august) a postupem doby i politický rozkol s KSČ (vyloučení v roce 1969). V roce 1976 stojí Pavel Kohout u zrodu Charty 77, v roce 1979 je mu znemožněn návrat do ČSSR a spisovatel zůstává v Rakousku. Po revoluci se Pavel Kohout věnuje především kulturním vztahům České republiky a německy mluvících zemí.

Soubor filmů uvedených na letošní LFŠ mapuje celoživotní aktivní vztah Pavla Kohouta k filmu a zároveň kopíruje jeho křivolakou osobní cestu novodobými dějinami naší země. Spisovatelovo „zapálené“ období je reprezentováno dobovými ideologickými filmy, ke kterým napsal Kohout scénář: Zítra se bude tančit všude (1952, r. Vladimír Vlček). Období reformní a kritické reprezentuje především filmová adaptace zmiňované divadelní hry Zářijové noci (1957, r. Vojtěch Jasný), která přináší nešablonovitý pohled na československou armádu a která autorům způsobila problémy na smutně proslulém festivalu v Banské Bystrici.

Kohoutovu tvorbu v šedesátých letech zosobňují především jeho dvě jediné režijní práce: Sedm zabitých (1965, r. Pavel Kohout) a Svatba s podmínkou (1965, r. Pavel Kohout), dnes prakticky neznámé filmy balancující žánrově mezi komedií a dobovým dramatem s mnoha narážkami na tehdejší atmosféru.

Tvorba v emigraci a porevoluční období jsou ve výběru LFŠ zastoupeny především izraelským snímkem Svatá Klára (1995, r. Ari Folman), který je adaptací Kohoutova textu o zamilované dívce Kláře s nadpřirozenými schopnostmi nebo unikátním maratón všech dílů autobiografického televizního seriálu o osudech českých emigrantů v Rakousku Konec velkých prázdnin (1996, r. Miloslav Luther).

Zdroj: 34 Letní filmová škola 2008

Scenáristická filmografie

2014 Cyrano!! Cyrano!! Cyrano!! (divadelní záznam) - divadelní hra
2011 Cizinec a krásná paní (TV film)
2008 10 způsobů lásky (TV film)
2003 Hodina tance a lásky (TV film)
PF 77 (TV film)
2000 Hodina pravdy (TV film)
Válka ve třetím poschodí (TV film) - divadelní hra
1999 Kyanid o páté (divadelní záznam) - divadelní hra
1994 Konec velkých prázdnin (TV seriál)
1992 Ecce Constantia (TV film) - scénář, divadelní hra
1980 Nápady svaté Kláry (TV film)
1979 Play Macbeth (divadelní záznam)
1969 Aksál (TV film)
1965 7 zabitých
1964 Dvanáct - divadelní hra
1963 Sellaista rakkautta (TV film) - divadelní hra
1960 Smyk
1959 Taková láska - scénář, divadelní hra
1957 Zářijové noci
1952 Zítra se bude tančit všude

Herecká filmografie

1992 Ecce Constantia (TV film)
1979 Play Macbeth (divadelní záznam)

Dokumentární

2014 Čtyři dny v Hotelu Pavouk (TV film)
Fenomén Underground (TV seriál)
Magický hlas rebelky
2010 Co by kdyby (TV seriál)
2008 Diáře a romány Pavla Kohouta (TV film)
Karel Čapek a jeho obyčejný svět (TV film)
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál)
V žáru moci (TV film)
2000 Legendy folku a country (TV seriál)
1999 Fenomén Kohout (TV film)
Pavel Kohout (TV film)
1997 Nesmrtelná hvězda Božena Němcová
1968 Spřízněni volbou
1953 Setkání v Bukurešti

TV pořady

2008 Čtenářský deník (TV pořad)
Srpnová noc (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Spisovatelská filmografie

2011 Cizinec a krásná paní (TV film) - kniha
1996 Svatá Klára - kniha
1980 Nápady svaté Kláry (TV film) - kniha
1957 Zářijové noci - kniha

Režijní filmografie

1983 Ucho
1979 Play Macbeth (divadelní záznam)
1965 Svatba s podmínkou
7 zabitých

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace