Reklama

Reklama

Zdeněk Zelenka

Zdeněk Zelenka

nar. 15.12.1954 (69 let)
Praha, Československo

Diskuze

bloom

bloom (hodnocení, recenze)

Tvrdolín Veliký

Diskuze už byla spontánně ukončená, oživuješ ji jen ty sám (takže vlastně nadáváš jen sám sobě). A jestli je režisér dobrý jako jeho poslední film, znamená to, že Jiří Menzel s celou jeho tvorbou stojí za 28 %?

Tvrdolín Veliký

Tvrdolín Veliký (hodnocení, recenze)

Takú živú diskusiu si tento človek fakt nezaslúži. Režisér je dobrý tak ako jeho posledný film...

na příspěvěk reagoval bloom

bloom

bloom (hodnocení, recenze)

honajz

Tvorba postavená na konverzačním stylu netvoří rovnítko k pojmu obyčejný řemeslník. Nebo byli snad Billy Wilder nebo Martin Frič obyčejní řemeslníci?

Podle komentářů obsahují ty doporučené pohádky od L. Ráži jen málo humoru, a to zrovna není styl pohádek, který vyhledávám. :) U Schulhoffa bych nechtěl srovnávat jablka s hruškami. Jeden film s majorem Kalašem jsem viděl a je natolik odlišný od televizních detektivek Z. Zelenky, že nemá smysl je kvalitativně srovnávat jako zástupce stejné kategorie. To je jako kdybychom porovnávali adaptace drsných severských kriminálek od Nesba s uhlazeným televizním Herculem Poirotem.

Jediná disciplína, kde třeba Schulhoffa se zelenkou porovnat můžu, je komedie, a tam v mých očích Schulohoff bytostně prohrává.

Btw. kouknou se na tu Návštěvu staré dámy, a pak si můžeme povídat, proč pan Zelenka jen obyčejný řemeslník není.

honajz

honajz (hodnocení, recenze)

bloom

Těžko tedy diskutovat. Kouknou se na Schulhoffovy kriminálky, kouknou se na Rážovy Poslední propadne peklu nebo O Janovi a jeho podivuhodném příteli, a pak si můžeme povídat, proč je pan režisér Zelenka jen obyčejný řemeslník (což koneckonců tvůj komentář dokonce potvrzuje - viz např. „tvorba je postavena na klasickém konverzačním stylu“).

na příspěvěk reagoval bloom

bloom

bloom (hodnocení, recenze)

honajz

Zdeněk Zelenka o sobě tvrdí, že je "herecký" režisér a spíš než na různé kamerové a vizuální špílce se soustředí na vedení herců, jednání postav atd., čímž se liší třeba od druhého nejčastějšího režiséra jeho scénářů, Filipa Renče (byť třeba taková Návštěva staré dámy nabízí i zajímavé záběrování a střihy). A myslím si, že na tomto poli se mu úspěšně daří. Ono se řekne, adaptaci jiných předloh nebo divadelních her nelze zkazit, ale to je nesprávné zjednodušení. Pro potřeby filmu je potřeba strukturu divadelní hry úplně překopat, vyškrtnout balast, některé motivy zkrátit, jiné naopak rozvést atd. Viděl jsem třeba Zelenkovu adaptaci Brouka v hlavě s Viktorem Preissem i divadelní představení se stejným hercem a musím říct, že televizní verze mě bavila víc právě z těchto důvodů (a to navzdory tomu, že na divadle hrál vedle Preisse třeba Ivan Trojan). Zdeněk Zelenka ale dokázal, že umí napsat i povedený vlastní scénář (Bankrotáři).

Tvorba Z. Zelenky je postavená na klasickém konverzačním střihu podpořeném perfektní souhrou stabilního hereckého souboru (a v prvních pracích ještě hudbou J. Svobody). A právě tyhle prvky jsou podle mě tím, co jeho dílo svébytným tvoří. 

A pokud bych měl porovnat s Rážou a Schulhoffem, u nich jsem třeba já svébytnost nikdy neobjevil (z toho, co jsem viděl). Od Ráži si vybavím některé TV pohádky, které s těmi Zelenkovými srovnání snesou (a naopak). Od Schulhoffa znám jen komedie a při porovnání v tomto žánru musím říct, že je mi u jeho normalizačních taškařic o náborářích, melouchářích a podvodníčcích většinou trapně, u komedií Zdeňka Zelenky vycházejících spíše z anglosaské tradice humoru naopak vůbec.

na příspěvěk reagoval honajz

bloom

bloom (hodnocení, recenze)

Adam Bernau

Zdeněk Zelenka určitě umí napsat scénář pohádky, problematičtější je to už s některými prvky realizace. Ty TV pohádky už z principu narážejí na některé mantinely TV tvorby, zejména z hlediska vizuálu a triků, a v tomhle směru působí nedokonale. Mně osobně vadí i přehrávání některých herců (zejména Jan Hrušínský, ale často také Jiřina Bohdalová), které vyzní o to víc ve srovnání s jinými (Viktor Preiss, Josef Abrhám). Z těch filmových jsem viděl dvě, kde jsem měl podobný "herecký" problém, u Čarovného dědictví mi navíc vadila účast německých "schauspielerů" z důvodu koprodukce.

Suma sumárum, některé pohádky Zdeňka Zelenky se mí líbí víc, jiné míň (ta poslední byla spíš WTF), ale rozhodně mě neiritují (na rozdíl třeba od těch od jeho jmenovce Trošky) a jsou svojí přímočarostí pro mě méně problematické než jiné, u kterých vlastně nevím, co chtějí (Tři bratři, Čertí brko).

na příspěvěk reagoval Adam Bernau

honajz

honajz (hodnocení, recenze)

bloom

Mno, většina uvedených inscenací stojí na divadelních hrách nebo osvědčené předloze, to by snad nepokazil ani vyložený nýmand. Problém s panem režisérem Zelenkou je v tom, že je obyčejný řemeslník. Nemyslím to nijak pejorativně - prostě ne každý má talent od Boha. Třeba Podskalský o sobě věděl, že na víc jak televizní estrády nemá. Jako řemeslník je Zelenka dobrý, ale chybí mu tvůrčí invence, to, co dělá dílo svébytným - jako třeba filmy Ludvíka Ráži nebo Petra Schulhoffa. On prostě nikdy nebude „talentovaný švec“. 

na příspěvěk reagoval bloom

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

Tak to se asi nějak zvrtlo. Fajn, tedy Zd. Zelenka a ještě k tomu objektivně. Ode mne se nic slušného nedá čekat, to už všichni víme, ale jaký ty máš názor na jeho filmové (či TV) pohádky? Jinou jeho tvorbu neznám.

na příspěvěk reagoval bloom

bloom

bloom (hodnocení, recenze)

Adam Bernau

Určitě nebylo mým cílem zavítat do této diskuze, abych tu probíral tebe (i když musím přiznat, že jsi asi první člověk, který dobrovolně přispívá do diskuze, která mu připadá nezajímavá).

Přišel jsem diskutovat o tvorbě Zdeňka Zelenky na základě věcných argumentů. Ani mně se na ní nelíbí všechno, jsem si vědom věcí, které jsou pro mě špatně. Asi bláhově jsem si myslel, že se na filmovém serveru dočkám sofistikovanější diskuze než ve stylu výkřiků do tmy „je to strašný“ nebo naopak „je to super“. Chápu, že máš asi specifické nároky na dětský vkus, ale bez těch argumentů mi je přibližuje jen tvůj slovník (už teď vyhlížím reakci, kde se s vulgarismy zase provokativně vyřádíš 😊).

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

bloom

Tak to je zklamání. Myslel jsem, že jsem pro tebe zajímavější téma než pan Zelenka, když se mě tu držíš jak hovno košile. A ty "práce", "výsledky". Práci se vyhýbám a výsledky nevykazuji, takže bohužel, s p. Zelenkou se nemohu měřit naprosto v ničem. Do "oblasti kultury" počítáš ty dementní kýčovité břečky, jimiž przní dětský vkus?

na příspěvěk reagoval bloom

bloom

bloom (hodnocení, recenze)

Adam Bernau

Vážně? Při vší úctě k tvým sklonům k telepatii si dovolím vyjádřit pochybnost, že jsi ve své práci nebo v oblasti kultury dosáhl takových výsledků jako Zdeněk Zelenka. Jestli je tomu jinak, budu netrpělivě čekat, až to vyvrátíš.

A pokud ti diskuze připadá nezajímavá, pak mě docela překvapuje, že do ní přispíváš. Možná by (nejen) pro tebe bylo nejlepší, aby ses přestal trápit a diskuzi opustil.

na příspěvěk reagoval Adam Bernau

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

bloom

Já rád nejsem. Podle mě je tahle diskuse úplně na hovno. Přestože i mně samozřejmě připadá zajímavější a atraktivnější bavit se o mé osobě, než bavit se o Zd. Zelenkovi.

na příspěvěk reagoval bloom

bloom

bloom (hodnocení, recenze)

Adam Bernau

Myslím, že s tou telepatií se zbytečně podceňuješ, protože zase víš lépe, co jsem chtěl vyjádřit, lépe než já sám. Díky.

Stejně tak jsem rád, že se skutečně daří držet kvalitu diskuze bez použití osobních útoků, odsudků a vulgarismů, a že je plná věcných argumentů.

na příspěvěk reagoval Adam Bernau

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

bloom

Úplně jednoznačné to nemám, přesto dík za uznání. Čekal jsem nějakou pochybnost, ale tak absolutní přijetí nikoli. Telepatií nedisponuji, vycházím z předpokladu, že když je někomu někoho pro něco skutečně líto (obzvlášť pro jeho smutný život, jak teď píšeš), tak to nevyblajzne jako reakci v rámci sporu na netové diskusi. S takovou lítostí se můžeš jít vycpat.

na příspěvěk reagoval bloom

bloom

bloom (hodnocení, recenze)

Adam Bernau

Dovol, abych ti vysekl poklonu. Já bych třeba nikdy nedokázal odsoudit nikoho jen proto, že má jiný filmový vkus, ale ty v tomhle směru evidentně zábrany nemáš. Stejně tak se ti klaním jako vrchnímu arbitrovi vkusu a chutí, který jednoznačně stanoví, na co se dívá "póvl" a sám svými příspěvky jen tříbí kvalitu diskuze. A do třetice se ti klaním za tvé mimořádné schopnosti telepatie, když znáš moje pocity mnohem lépe než já sám.

 

Pokud někdo někým pohrdá jen proto, že se mu líbí film XY, tak je mi ho skutečně líto, protože jeho život bude asi dost smutný, když se nedokáže povznést nad takovou malichernost.

na příspěvěk reagoval Adam Bernau

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

bloom

(k Slíbené princezně): Více méně. A pan Zelenka je ve shodě s veřejným míněním, když uzavírá: "Tohle naši diváci nechtějí." Bohužel naši diváci jsou stejný póvl jako pan Zelenka coby autor filmových pohádek.

na příspěvěk reagoval bloom

Uživatel bloom smazal svůj příspěvek.

bloom

bloom (hodnocení, recenze)

Tvrdolín Veliký

Zdeněk Zelenka má velký cit pro komedie a v rámci TV tvorby patří jeho práce v tomto žánru k tomu nejlepšímu, co u nás vzniklo. Zejména ty v hlavní roli s Viktorem Preissem jsou znamenité (Brouk v hlavě, Radostný život posmrtný, Lakomec), ale i další jsou zdařilé (Bankrotáři, Paní Piperová zasahuje, Generálka Jeho Veličenstva, Svědkyně...). Velice se povedly i některé jeho TV filmy mimo komediální žánr (Návštěva staré dámy, Falešné obvinění, Karlínská balada...).

na příspěvěk reagoval Tvrdolín Veliký, honajz

bloom

bloom (hodnocení, recenze)

Adam Bernau

Akorát Zelenka s Vorlíčkem se neozvali proti Slíbené princezně jako takové, ale spíše podotkli a vysvětlili, že taková pohádka nemá v Česku šanci na úspěch.

na příspěvěk reagoval Adam Bernau

Tvrdolín Veliký

Tvrdolín Veliký (hodnocení, recenze)

Rád by som vedel aké styky má tento človek v Českej Televízii, keď tam stále točí a preukázateľne svoje remeslo nevie. 

na příspěvěk reagoval bloom

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Rumplcimprca

Rumplcimprca (hodnocení, recenze)

Tenhle pán patří do divadla, tam je jeho parketa. Nevím, jakým omylem se dostal k filmování, které prostě neumí. A jeho filmy pro děti jsem nesnášel jako dítě i jako dospělý (platí i o příšerných pohádkách). No a svou arogancí, kdy neunesl kritiku za svůj poslední tragický počin Kouzelník Žito, si tu rakovinu snad i zaslouží...

na příspěvěk reagoval bloom

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

Jest pochopitelno, že autor něčeho tak obludného jako Kouzla králů se musel v jednom šiku s Troškou a senilním Vorlíčkem ozvat proti jedné z mála pohádek posledních desetiletí, která si zaslouží pozornost.

na příspěvěk reagoval bloom

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Tv filmy mu idu, ale aj tak je to podla mna reziserska lama. O velikanoch /Vavra, Fric, K. Zeman/ moze len snivat. A to ani nespominam legendy ako Kubrick, Welles....

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Související novinky

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Scenárista

Filmy
2018

Kouzelník Žito (TV film)

2016

Každý milion dobrý (TV film)

2013

Duch nad zlato (TV film)

2008

Hlídač č. 47

 

Kouzla králů (TV film)

2005

Boháč a chudák (TV film)

2003

Bankrotáři (TV film)

 

Lakomec (TV film)

2002

Brouk v hlavě (TV film)

Reklama

Reklama

2001

Ideální manžel (TV film)

 

Karlínská balada (TV film)

 

Rebelové

1999

Isabela, vévodkyně Bourbonská (TV film)

 

Návštěva staré dámy (TV film)

 

Paní Piperová zasahuje (TV film)

1997

Bohatství slečny Kronkiové (TV film)

 

RumplCimprCampr (TV film)

1995

Azrael, anděl smrti (TV film)

 

Generálka Jeho Veličenstva (TV film)

 

Kean (TV film)

 

Válka barev

1994

Báječný víkend (TV film)

 

Elegantní řešení (TV film)

1993

Nesmrtelná teta

1992

Dva z nás (TV film)

1991

Lorna a Ted (TV film)

 

Láska zlatnice Leonetty (TV film)

 

Oko za oko (TV film)

 

Tedaldo a Elisa (TV film)

 

Zálety koňského handlíře (TV film)

1990

Freonový duch

 

Radostný život posmrtný (TV film)

1986

Jsi falešný hráč

1985

Čarovné dědictví

Seriály
2012

Ach, ty vraždy!

 

Proces doktorky Kalendové (E07)

 

Archiv Felixe Burgeta (E06)

2010

Ach, ty vraždy!

 

Vražda poštovní doručovatelky (E05)

 

Smrt lobbisty Mansdorfa (E04)

 

Tajná mise docentky Rybkové (E03)

  více epizod (2)
2007

Trapasy

 

Svérázná výchova (S01E04)

2006

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem

 

Prst a prstýnek (S03E06)

 

Vražedné překvapení (S03E04)

2005

Nadměrné maličkosti

 

Milovníci aneb Naprosto nevydařené rande (S02E05)

 

Loupežníci (S02E04)

Dokumentární
2023

Lásky Petra Štěpánka (TV film)

2011

Tajemství Jiřiny Bohdalové (TV film)

2009

Herci Jiřího Hubače (TV film)

2008

Martin Frič, klasik českého filmu (TV film)

2005

Václav Vorlíček, král pohádek a komedií (TV film)

2001

Jakub Ludvík, fotograf lidských duší (TV film)

2000

Vladimír Körner, svědek umírajícího času (TV film)

1998

Štěstí pana kameramana (TV film)

1992

Marek, Žofka a já (TV film)

Divadelní záznam
2008

Golem

Krátkometrážní
1980

Den samých začátků (studentský film)

Režisér

Filmy
2018

Kouzelník Žito (TV film)

2016

Každý milion dobrý (TV film)

2013

Duch nad zlato (TV film)

2008

Kanadská noc (TV film)

 

Kouzla králů (TV film)

2007

Hodina klavíru (TV film)

2006

O Šípkové Růžence (TV film)

 

Slečna Guru (TV film)

2005

Boháč a chudák (TV film)

Reklama

Reklama

 

Černá karta (TV film)

2004

Poklad na Sovím Hrádku (TV film)

2003

Bankrotáři (TV film)

 

Falešné obvinění (TV film)

 

Lakomec (TV film)

 

Stín viny (TV film)

2002

Brouk v hlavě (TV film)

2001

Ideální manžel (TV film)

 

Karlínská balada (TV film)

 

Manželka Ronalda Sheldona (TV film)

1999

Isabela, vévodkyně Bourbonská (TV film)

 

Návštěva staré dámy (TV film)

 

Paní Piperová zasahuje (TV film)

 

Velký případ (TV film)

1997

Bohatství slečny Kronkiové (TV film)

 

Polední žár (TV film)

 

RumplCimprCampr (TV film)

1995

Azrael, anděl smrti (TV film)

 

Generálka Jeho Veličenstva (TV film)

 

Kean (TV film)

 

Poslední slovo (TV film)

1994

Báječný víkend (TV film)

 

Elegantní řešení (TV film)

1993

Nesmrtelná teta

1992

Dva z nás (TV film)

 

Královský život otroka (TV film)

 

Šplhající profesor (TV film)

1991

Lorna a Ted (TV film)

 

Láska zlatnice Leonetty (TV film)

 

Oko za oko (TV film)

 

Svědkyně (TV film)

 

Tedaldo a Elisa (TV film)

 

Zálety koňského handlíře (TV film)

1990

Freonový duch

 

Radostný život posmrtný (TV film)

1986

Jsi falešný hráč

1985

Čarovné dědictví

Seriály
2012

Ach, ty vraždy!

 

Proces doktorky Kalendové (E07)

 

Archiv Felixe Burgeta (E06)

 

Setkání s hvězdou

 

Boleslav Polívka (E03)

2010

Ach, ty vraždy!

 

Vražda poštovní doručovatelky (E05)

 

Smrt lobbisty Mansdorfa (E04)

 

Tajná mise docentky Rybkové (E03)

  více epizod (2)
2007

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem

 

Pozdní sběr (S04E12)

 

Indiánské víno (S04E11)

 

Poslední decinka (S04E10)

 

Trapasy

 

Mlha přede mnou (S01E06)

 

Znalkyně umění (S01E05)

 

Svérázná výchova (S01E04)

2006

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem

 

Prst a prstýnek (S03E06)

 

Mistr (S03E05)

 

Vražedné překvapení (S03E04)

2005

Nadměrné maličkosti

 

Milovníci aneb Naprosto nevydařené rande (S02E05)

 

Loupežníci (S02E04)

1997

Arrowsmith

 

Epizoda 3 (E03)

 

Epizoda 2 (E02)

 

Epizoda 1 (E01)

Dokumentární
2023

Lásky Petra Štěpánka (TV film)

2011

Tajemství Jiřiny Bohdalové (TV film)

2009

Herci Jiřího Hubače (TV film)

2008

Martin Frič, klasik českého filmu (TV film)

2005

Václav Vorlíček, král pohádek a komedií (TV film)

2001

Jakub Ludvík, fotograf lidských duší (TV film)

2000

Vladimír Körner, svědek umírajícího času (TV film)

1998

Štěstí pana kameramana (TV film)

1993

Moje malé starosti (TV film)

1992

Marek, Žofka a já (TV film)

1991

Hugo, já a múzy (TV film)

Pořady
2013

Polívka na víně

2012

Zrcadlo tvého života

Divadelní záznam
2022

Gin Game

2018

Paní plukovníková

Krátkometrážní
1980

Den samých začátků (studentský film)

Herec

Filmy
1989

Čas sluhů

1980

Vrchní, prchni!

1979

Julek

Dokumentární
2023

Věra Plívová-Šimková (TV film)

2018

Ota Hofman (TV film)

2016

Tajemství Popelky (TV film)

 

Tajemství Václava Vorlíčka (TV film)

2013

Těžká léta československého filmu (seriál)

2011

Bohdalka je NAŠE (TV film)

2009

Neobyčejné životy (seriál)

 

Jiřina Bohdalová (S01E03)

2008

Karel Čapek a jeho obyčejný svět (TV film)

 

Martin Frič, klasik českého filmu (TV film)

Host

Související novinky

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama