foto

Olga Špátová

  • nar. 6.3.1984 (32 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Od patnácti let natáčela krátké hrané filmy, za něž získala 23 cen na mezinárodních festivalech neprofesionální i profesionální tvorby. Pro Českou televizi natočila dokumentární filmy Trojhra (2004), za nějž získala dvě hlavní ceny na domácích festivalech, (Ne)cenzurované rozhovory (2005), Láska včera, dnes a zítra (2006). Za dokument Terry z Montmartru (2006) získala první cenu na Arts & Film festivalu v Telči. Se zpěvačkou Radůzou natočila koncertní DVD a dokumentární film Půjdu, kam chci (2007), za které byla nominovaná na hudební cenu Anděl 2007. Ve filmu Dobře placená procházka ´07 (2008) zachytila režiséra Miloše Formana při realizaci komické opery Jiřího Šlitra v Národním divadle. Za film získala několik cen, včetně Grand Prix Vojtěcha Jasného. Celý rok strávila s Karlem Gottem při sběrném natáčení filmu Fenomén Gott (2009) pro televizi NOVA u příležitosti jeho sedmdesátých narozenin. Dokument o nejpopulárnějším českém zpěvákovi se stal nejsledovanějším televizním filmem roku.

Jako kameramanka pracovala na sedmi filmech režisérky Olgy Sommerové, včetně filmu Věra 68 o jedné z nejlepších gymnastek světa, o sedminásobné olympijské vítězce Věře Čáslavské byl uveden na jaře 2011 do kin. V dubnu 2010 uvedla česká a slovenská kina její celovečerní, dokumentární film Oko nad Prahou o boji světoznámého architekta Jana Kaplického za svůj projekt Národní knihovny. V říjnu 2010 získala Olga Špátová za film hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu ve Varšavě. Nyní dokončila celovečerní dokumentární film Největší přání o snech a životním směřování první mladé generace, která se narodila do svobody. Film vstupuje v září 2012 do českých kin.

Olga Špátová

Kameramanská filmografie

Režijní filmografie

2013 Čtyři dohody (divadelní záznam)
2002 Sama (amatérský film)

Dokumentární

2015 Daleko za sluncem
Jakub Hrůša versus Věc Makropulos Leoše Janáčka (TV film)
Můj pokus o mistrovský opus (TV seriál)
2013 Po tmě světlo (TV film)
2012 Největší přání
2011 Kavárna potmě (TV film)
24 (TV film)
2010 Oko nad Prahou
2009 Fenomén Gott (TV film)
2007 Dobře placená procházka '07 (TV film)
Radůza live (koncert)
Radůza - půjdu, kam chci (TV film)
2005 Láska včera, dnes a zítra (TV film)
(Ne)cenzurované rozhovory
2004 Trojhra

TV pořady

2006 Ženy Charty 77 (TV pořad)

Hudební videoklipy

2015 Aneta Langerová: Tragédie u nás na vsi (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2015 Jakub Hrůša versus Věc Makropulos Leoše Janáčka (TV film)
2012 Největší přání
2010 Oko nad Prahou

TV pořady

2006 Ženy Charty 77 (TV pořad)

Hudební videoklipy

2015 Aneta Langerová: Tragédie u nás na vsi (hudební videoklip)

Herecká filmografie

2010 Automatic for the People (studentský film)

Dokumentární

2005 Moje 20. století
(Ne)cenzurované rozhovory

TV pořady

2016 Žánrové Ceny Anděl 2015 (TV pořad)
2015 Ceny Anděl 2014 (TV pořad)
2010 Pozdní sběr (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace