foto

Felix Holzmann

  • nar. 8.7.1921
    Teplice, Československo
  • zem. 13.9.2002 (81 let)
    Chemnitz, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Legenda televizní zábavy. Označení odvážné u někoho, kdo nikdy nehrál ve filmu, ani nebyl klasickým divadelním hercem, jméno Felix Holzmann však zůstává v povědomí široké veřejnosti i dlouhá léta po jeho úmrtí. Originální scénky s mužem ve slamáku a s výraznými brýlemi patří stále k tomu nejlepšímu, co nabízejí televizní archívy. Felix Holzmann se narodil v Teplicích, ale vyrůstal v Litoměřicích, kde i později trvale pobýval. V Ústí nad Labem vystudoval obchodní školu, otcovy snahy mít z něj úspěšného podnikatele jakým byl on sám, se však minuly účinkem. Felix od dětství jevil náklonnost k divadlu, jeho vzory byli Vlasta Burian a dvojice Voskovec-Werich, obdivoval také svět cirkusu a klaunů, kde nakonec našel své zázemí. V roce 1945 se Felix Holzmann oženil a s manželkou Evou, s níž se seznámil již před válkou, měl dceru Irenu.

Po druhé světové válce vystřídal Felix Holzmann několik zaměstnání, zároveň začal vystupovat na estrádách, osudové setkání s ústeckým konferenciérem Františkem Budínem vyústilo v dlouholetou spolupráci, která však nakonec skončila díky tomu, že Budín se nechtěl vzdát svého civilního zaměstnání. Jejich první společná scénka Bendžo z roku 1951 měla u diváků úspěch řadu let, přišly i první nabídky z televize a skeče dostaly prostor i před kamerou. V šedesátých letech přesídlil Holzmann do Prahy a několik let vystupoval s orchestrem Karla Vlacha. Kromě Františka Budína vystupoval Holzmann s Milanem Nedělou nebo Viktorem Maurerem a postava věčně natvrdlého, přitom ale výborně glosujícího a v diskuzi vesměs vítězného outsidera postupně zvyšovala jeho kredit. Felix Holzmann byl perfekcionistou a jestliže jeho výstupy měly být zaznamenány televizní kamerou, několik let předtím na nich pracoval a pečlivě sledoval reakce diváků. Dostavily se i nabídky od filmu, ty ale Holzmann striktně odmítal, chtěl být vždy sám za sebe a trval na vlastních autorských výstupech.

Stoupající tendenci úspěchu Felixe Holzmanna zastínila náhlá smrt jeho první lásky a manželky Evy, která v roce 1970 spáchala sebevraždu. Pokračování v práci napomohl druhý sňatek s Barbarou Greif, výrazně mladší zpěvačkou, která uváděla jeho vystoupení v Německu, kde Holzmann díky výborné znalosti němčiny působil často, mimo jiné byl hostem koncertních programů Karla Gotta. Mezitím stoupala jeho popularita i v Československu a se svými výstupy slavil úspěchy v zábavných televizních pořadech, zvláště těch silvestrovských. Vlastního televizního pořadu se dočkal až v 80. letech (HUMORIÁDY FELIXE HOLZMANNA, 1986). Právě odsud pocházela jedna z nejslavnějších scének Včera, dnes a zítra, v níž výjimečně jeho partnerkou byla žena (Iva Janžurová). Jeho výstupy byly zaznamenány také na gramofonových deskách.

Po druhém sňatku žil Felix Holzmann trvale v Německu, do Československa se ale často vracel, jednak pracovně, ale i do milovaných Litoměřic. Stále příležitostně vystupoval v televizi, krátce před smrtí spolu s manželkou několik let působil na zaoceánském parníku. Felix Holzmann zemřel v Chemnitz (Saská Kamenice) 13. září 2002 ve věku 81 let. Jeho umění zůstává zachováno na desítkách zvukových nosičů, zatím naposledy Holzmannovu osobnost zmapovalo profilové 3 DVD Včera, dnes a zítra (2011).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1993 Deset malých běloušků (TV film)

Dokumentární

2010 Komici na jedničku (TV seriál)
2006 Buďte pozdraven, pane Jouda! (TV film)

TV pořady

2012 Legendy: Felix Holzmann: Včera, dnes a zítra (TV pořad)
2010 Deset zastavení s mistry zábavy (TV pořad)
2006 To nejlepší z televizního humoru (TV pořad)
2004 Felix Holzmann: Včera, dnes a zítra (TV pořad)
Řekněte mi, kdo to je (TV pořad)
Tak mi tedy řekněte (TV pořad)
2003 Odkud já vás znám (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2001 Ať se lidi mají rádi... aspoň dnes (TV pořad)
2000 Tuhle rundu platím já (TV pořad)
1999 Co takhle dát si Gotta (TV pořad)
1997 Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dal (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1992 Šance (TV pořad)
1990 Šaráda (TV pořad)
1989 Karel Gott v Lucerně (TV pořad)
1987 Zajíc v pytli (TV pořad)
1985 Humoriády Felixe Holzmanna (TV pořad)
Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1978 Karel Gott ve Slaném (TV pořad)
Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1973 Zpívá Karel Gott (TV pořad)