foto

Vladimír Merta

  • nar. 20.1.1946 (68 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Studoval architekturu (člen studentského parlamentu v r. 1968, diplom ČVUT1971) a během pobytu ve Francii začal skládat vlastní písně. Vydal brzy první LP desku u francouzské společnosti Vogue. Za normalizace jeho tvorba omezena komunistickým režimem. Na sklonku osmdesátých let mu Panton vydal dvojdesku s živým koncertem.

Pokoušel se o vlastní filmařské projekty:
během osmdesátých let psal scénáře a režíroval animované filmy scénář k celovečernímu filmu Opera ve vinici, FS Barrandov, režie J. Jireš režie pořadu v Lucerně Tak ti ď... věnovanému památce J. Ježka a Semaforu Čas her, Krajiny duše, Krajiny těl, Soužení lásky v ateliéru, režie T. RózewičOd roku 1991 vydává ve vlastním nakladatelství knihy a zvukové nosiče. Uváděl přímé přenosy z kavárny Paseka. Problémy animace kultury přednáší na UK - katedra kulturologie, kde nabízí pohled z druhé strany - tedy jak vidí potřebu animace kultury aktivní umělec.

Pavel P. "PaRi" Ries

Skladatelská filmografie

Herecká filmografie

2012 Čtyři slunce
1990 Pražákům, těm je hej
1979 Postavení mimo hru
1973 Ruce (studentský film)
1970 Archa bláznů

Dokumentární

2014 SM Kabaret: Kabaret For Semafor (koncert)
2009 Občan Havel přikuluje
Pocta Slobode (koncert)
2007 Vladimír Mišík & Etc. (koncert)
2004 Bulat Okudžava - Věčná píseň (TV film)
2000 Legendy folku a country (TV seriál)
1999 Pocta Krylovi (koncert)
1993 V páté řadě na Mertovi (studentský film)
1990 Marta Kubišová 1990 (koncert)

TV pořady

2008 Putování za písničkou (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1990 Karel Kryl v Ostravě (TV pořad)

Režijní filmografie

1997 Tajná reč tela
1984 Kamenné varhany
1983 František Nebojsa
1975 Smrt krásných srnců (studentský film)
1973 Hospoda U Ježíška (studentský film)
Ruce (studentský film)

Dokumentární

1999 Wroclaw 99 minus deset (TV film)
1997 Ozvěny ženské duše (TV film)
1994 ...Jedna židle přebývá (TV film)

TV pořady

2007 Restart (TV pořad)
1999 Děti okamžiku (TV pořad)

Scenáristická filmografie

1993 Dírou v kytaře (TV seriál)

Fanoušci tvůrce