foto

Rob Brydon

  • nar. 3.5.1965 (51 let)
    Swansea, Wales, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec, scénárista, producent a komik se svérázným humorem Rob Brydon (v počátcích své filmové kariéry uváděn jako Robert Brydon) se narodil 3. května 1965 ve velšském městě Swansee ve Velké Británii. Již na střední škole (Porthcawl Comprehensive School) se zapojil do školního divadelního spolku a později začal studovat herectví na Královské velšské akademii hudebních a dramatických umění (The Royal Welsh College of Music and Drama). Školu ale nedokončil, protože dostal nabídku od BBC Radio Wales, kde pak dalších šest let pracoval jako DJ.

V devadesátých letech se odstěhoval do Londýna, kde se živil svým hlasem: svůj hlas propůjčil počítačovým hrám, zprávám na BBC 1 a nejrůznějším komerčním reklamám. Jako voiceover později namluvil několik postav v animovaných filmech, např. strážce v TV filmu SOB ROBBIE A LEGENDA O ZTRACENÉM KMENU (2002) nebo hada ve filmu THE GRUFFALO (2009), a jeho hlas se objevil i v komedii SOUMRAK MRTVÝCH (2004).

Od devadesátých let se také začal objevovat v menších rolích převážně televizních seriálů, do povědomí veřejnosti se však dostal až v roce 2000 díky seriálu HUMAN REMAINS (2000) a svou rolí Keitha Baretta v seriálu MARION AND GEOFF (2000-2003). Na obou těchto seriálech spolupracoval i jako scénárista a za oba získal ocenění British Comedy Award za své herecké umění. V souvislosti s postavou Keitha Baretta uváděl v letech 2004-2005 zábavnou talk-show The Keith Barett Show. Menší role si zahrál i v seriálech BLACK BOOKS (2000), THE WAY WE LIVE NOW (2001), LITTLE BRITAIN (2005), KOMPARZ (2005) nebo OLIVER TWIST (2007).

Při natáčení filmu NONSTOP PÁRTY (2002) se na place setkal se Stevenem Cooganem, se kterým později hrál také ve filmu CRUISE OF THE GODS (2002), TRISTRAM SHANDY (2006) a nově i v seriálu THE TRIP (2010). Se Stevenem Cooganem se seznámil již v roce 1991 a byla to právě Cooganova produkční společnost Baby Cow, které vděčí za svůj úspěch díky seriálu Human Remains. Zatím nějvětší roli si zahrál ve filmu MASKA ZRCADLA (2005) a TRISTRAM SHANDY (2006), za jehož ztvárnění strýčka Tobyho byl nominován na British Independent Film Award za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli.

Rob Brydon je také velice úspěšným komikem, má za sebou již 87 vyprodaných vystoupení své stand-up show „Rob Brydon“ po celém Spojeném království, která byla shrnuta do DVD ROB BRYDON: LIVE (2009); kromě toho uváděl show Rob Brydon’s ANNUALY RETENTIVE (2006) a od roku 2009 uvádí WOULD I LIE TO YOU?.

V současné době žije v Londýně se svou druhou ženou Claire Holland a synem Tomem, z prvního manželství má dvě dcery a syna. Mezi jeho záliby patří golf a je fanouškem fotbalového klubu Swansea City.

Markéta R. "bonolennes" Fišerová

Herecká filmografie

2016 Lovec: Zimní válka
2015 Popelka
Stick Man
2014 Trip to Italy, The
2013 Gangsta Granny (TV film)
Hurá na fotbal
2012 Nejlepší muži (TV film)
Pokoj na koštěti (TV film)
2011 Gruffalovo dítě (TV film)
2010 The Trip
Trip, The (TV seriál)
2009 Gruffalo (TV film)
Horne & Corden (TV seriál)
2007 Gavin & Stacey (TV seriál)
Oliver Twist (TV seriál)
2006 Annually Retentive (TV seriál)
2005 Kenneth Tynan: In Praise of Hardcore (TV film)
Komparz (TV seriál)
Maska zrcadla
Supernova (TV seriál)
Tristram Shandy
2004 Slečna Marplová: Vlak z Paddingtonu (TV film)
Soumrak mrtvých
2003 Malá Velká Británie (TV seriál)
2002 Black Books (TV seriál)
Machr (S02E03)
Cruise of the Gods (TV film)
I'm Alan Partridge (TV seriál)
Nonstop párty
Sob Robbie a legenda o ztraceném kmenu (TV film)
2001 Krůček k vraždě (TV seriál)
Small Summer Party, A (TV film)
Way We Live Now, The (TV seriál)
2000 Human Remains (TV seriál)
1999 Baskervilles, The (TV seriál)
1998 Martha, Frank, Daniel a Laurence
Sbal prachy a vypadni
1996 Cold Lazarus (TV seriál)
Filuta (TV film)
Married for Life (TV seriál)
1995 Barbara (TV seriál)
Eleven Men Against Eleven (TV film)
První rytíř
1992 Healer, The (TV film)

Dokumentární

2014 50 Years of BBC2 Comedy (TV film)
2011 Catherine Tate: Laughing at the Noughties (TV film)
QI Genesis (TV film)
2010 Psouni: Mluvící zvířata (TV film)
2008 Bond on Location (TV film)
2007 Comedy Map of Britain, The (TV seriál)
'Little Britain' Down Under (TV film)
Válečníci (TV seriál)
Válečníci: Napoleon Bonaparte (TV film)

TV pořady

2010 One Ronnie, The (TV pořad)
2009 Comic Relief 2009 (TV pořad)
2007 Would I Lie to You? (TV pořad)
2004 Big Fat Quiz of the Year, The (TV pořad)
Jack Dee Live at the Apollo (TV pořad)
Keith Barret Show, The (TV pořad)
Ronnie Barker: A BAFTA Tribute (TV pořad)
2003 QI (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace