foto

Julie Taymor

  • nar. 15.12.1952 (64 let)
    Newton, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se 15. prosince 1952 v Newtonu. Žila v několika zemích, např. v Indii, na Srí Lance nebo v Japonsku. Po návratu do USA slavila první úspěchy s THE KING STAG (1984), poté režírovala několik klasických oper, např. KOUZELNÁ FLÉTNA (2004). Následovala Frida, film, který získal šest nominací na Oscara a dvě z nich proměnil.

První film, který Taymor adaptovala i režírovala, FOOL‘S FIRE, je založen na povídce Edgara Allana Poe Skokan. Měl premiéru na filmovém festivalu v Sundance a stanice PBS ho vysílala v březnu 1992. Na tokijském festivalu vyhrál cenu za nejlepší drama.

Taymor je autorkou několika úspěšných autobiografických knih. Na podzim roku 1999 byla ve Wexner Center for the Arts v Ohiu zahájena retrospektivní výstava čtvrtstoletí její práce, která se posléze přesunula do National Museum of Women in the Arts ve Washingtonu a Field Museum v Chicagu. Nedávno spolupracovala s Elliotem Goldhentalem na původní opeře Grendel. Dále se Taymor věnuje loutkařství, kostýmnímu návrhářství a vytváření masek.

zatím bez "Resurgam" jména

Režijní filmografie

Filmy

2014 Sen noci svatojánské Julie Taymor (divadelní záznam)
2010 Bouře
2007 Across the Universe
2006 La Flûte enchantée (Pathé Live) (divadelní záznam)
2002 Frida
1999 Titus
1993 Oedipus Rex (TV film)
1992 Fool's Fire (TV film)
1986 Tempest, The

TV seriály

2006 Metropolitan Opera: Live in HD (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

1999 Titus

Producentská filmografie

Filmy

2010 Bouře
1999 Titus

Herecká filmografie

TV seriály

2000 Changing Stages (TV seriál)

Dokumentární

2011 Kurosawa, la voie
2010 Dante Ferretti: Scenografo italiano
2007 Světla! Akce! Hudba! (TV film)
2003 Tribeca Film Festival Presents (TV film)
2000 Making of 'Titus', The
William Shakespeare

TV pořady

2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(31)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace