foto

Frank Oz

  • nar. 25.5.1944 (72 let)
    Hereford, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard Frank Oznowitz alias Frank Oz. Nie len režisér a producent, ale aj expert na bábky (a ich dabovanie) a zriedkavý herec. Narodil sa v Anglicku, ale už čoskoro sa s rodičmi, bratom a sestrou Jenny presťahovali do Belgicka. Odtiaľ do Kalifornie. Posadnutosť bábkami ho opantala ako 11-ročného. Nečudo, hobby jeho rodičov Frances a Isidora boli... bábky. Ako teenager sa spoznáva so starším Jimom Hensonom, legendárnym tvorcom od spodku ľuďmi vedených bábok, známych ako „Muppets“ (z ktorých si vystrelil Peter Jackson vo svojom „Meet the Feebles“).

Oz však dal jeho ponuke na spoluprácu košom, uprednostniac štúdium. Žurnalistiku na Oakland City College napokon nedokončil. Pre zmenu ju uprednostnil predsa len pred praxou – pridal sa k Hensonovi a jeho kultovým americkým TV programom s bábkami („Sesame Street“ + „The Muppet Show“). Oz to u Hensonovho štúdia dokopal na začiatku 80. rokov až k réžii bábkovej fantasy TEMNÝ KRYŠTÁL. Ten bol zároveň jeho režijným celovečerným debutom, aj keď nie samostatným; druhým režisérom bol Henson. Druhý slávny Hensonov celovečerák, LABYRINT s Jennifer Connellyovou a Davidom Bowiem, už Oz nerežíroval (ale daboval). U Hensona, v ktorého firme to napokon dokopal až k miestu viceprezidenta, sa preslávil najmä postavou slečny Piggy; pre TV o nej nakrútil v roku „Temného krištáľa“ snímku THE FANTASTIC MISS PIGGY SHOW (kde spolupracoval s Andym Kaufmanom). Podieľal sa aj na celovečerných dobrodružstvách bábok (THE MUPPET MOVIE či THE MUPPTES TAKE MANHATTAN). Jeho spolupráca s Muppetmi neskončila ani v roku 1990 (kedy Henson umiera). Napr. v roku 1999 sa podieľal na MUPPETS FROM SPACE. Podieľal sa i na dobrodružstve MUPPET TREASURE ISLAND Hensonovho syna Briana.

Ako „samostatný“ režisér zaujal v polovici 80. rokov. Aj keď sa stále ešte úplne neoslobodil od bábok. Jednalo sa o úspešný remake hororového muzikálu zo 60. rokov LITTLE SHOP OF HORRORS. Tu sa okrem jednej bábkovej rastlinky, kto videl vie o nej svoje, objavil celý zástup hercov úzko zviazaných s 80. rokmi americkej kinematografie (Rick Moranis, Bill Murray, Steve Martin, John Candy, James Belushi). Film bol nominovaných na dvoch Oscarov, vrátane najlepších trikov. Ozovým prvým filmom, kde už neboli bábky, bola komédia s Michaelom Caineom a Steveom Martinom DIRTY ROTTEN SCOUNDRELS. Klasickým príkladom komédie tohto desaťročia je nasledovný A ČO BOB? Tu si Bill Murray zahral otravného pacienta netrpezlivého psychológa (Richard Dreyfuss). Tento film Frank nakrútil po tom, čo bol ako čoraz známejší „nie veľký nadšenec živých hercov“, vyradený z réžie „Morských víl“.

Po priemerne úspešnej komédii HOUSE-SITTER s osvedčenými komikmi (Steve Martin, Goldie Hawnová) zabodoval Oz v polovici 90. rokov snímkou THE INDIAN IN THE CUPBOARD, kde malému chlapcovi ožije jeden z jeho darčekov (plastikový indián). K civilnému filmu sa vracia 1997 snímkou IN A OUT s na Oscara nominovanou Joan Cusackovou ako snúbenkou sympatického učiteľa (Kevin Kline), o ktorom sa kvôli jeho niekdajšiemu študentovi (Matt Dillon) prevalí homosexuálna nátura. Koncom 90. rokov sa Oz vracia ako režisér v plnej sile TRHÁKOM PÁNA BOWFINGERA so Steveom Martinom a Eddie Murphym. Že dokáže aj nie prioritne komediálny žáner dokázal dať v heist movie THE SCORE dokopy hereckých zástupcov troch generácií: Marlona Branda, Roberta DeNira a Edwarda Nortona. Jeho entým režijným počinom je adaptácia hororovej knihy (film sa ale nesie v komediálnom duchu) Iry Levina STEPFORDSKÉ PANIČKY s Nicole Kidmanovou a Matthewom Broderickom v hlavných úlohách.

Veľkú príležitosť mu v 80. rokoch ponúkol George Lucas, poveriac ho stvorením a „oživením“ majstra Jediov, malého mužíčka menom Yoda, v sérii „Hviezdnych vojen“ s podtitulom IMPÉRIUM VRACIA ÚDER(v „Novej nádeji“ ešte nevystupoval). V trojke (vlastne šestke), JEDIHO NÁVRATE, sa Yoda už len mihol. Veľký priestor dostal však v rokoch 1999 – 2005, keď sa Lucas vďaka novým technológiám pustil do pokračovania hviezdnej trilógie. Keďže sa jednalo o pred-pokračovanie slávnej sci-fi trilógie, Yoda sa v nej objavil mladší a na väčšom priestore. Avšak aj komplet digitálny. Oz ho však i naďalej daboval a na postave sa podieľal i ako hlavný konzultant.

A na koniec Frank Oz ako herec. Jedná sa len o občasnú prácu, prevažne pre kamarátov. Resp. jedného z nich, režiséra a producenta Johna Landisa. Hral vedľajšie roličky v množstve jeho filmov, či už ladených do rodinnej komédie (THE BLUES BROTHERS, SPIES LIKE US) alebo hororu (AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON, INNOCENT BLOOD).

Tento postarší pánko v okuliaroch a so šedivou briadkou a plešinkou je od roku 1979 ženatý s ilustrátorkou Robin Garsenovou, získal niekoľko cien. Za „The Muppet Show“ aj s ostatnými tvorcami cenu Emmy (+ tri nominácie) a o dvadsať rokov neskôr cenu American Comedy Awards za celoživotné dielo.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2015 Star Wars: Síla se probouzí
V hlavě
2014 Star Wars Povstalci (TV seriál)
2013 Univerzita pro příšerky
2011 Star Tours: The Adventures Continue
2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2005 Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
Zathura: Vesmírné dobrodružství
2002 I Love Muppets (TV film)
Sezame, pojď si hrát (TV seriál)
Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
Vánoční příběh (TV film)
2001 Příšerky s.r.o.
1999 Cinderelmo (TV film)
Elmo v Zemi mrzoutů
Muppeti z vesmíru
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
1998 Blues Brothers 2000
1996 Muppets Tonight! (TV seriál)
Tajemný ostrov pokladů
1994 It's Not Easy Being Green
Muppet Classic Theater
World of Jim Henson, The (TV film)
1992 Muppets: Vánoční koleda
Nevinná krev
1991 Muppet*vision 3-D
1990 Muppets at Walt Disney World, The (TV film)
1989 Jim Henson Hour, The (TV seriál)
1987 Muppet Family Christmas, A (TV film)
1986 Labyrint
Muppets: A Celebration of 30 Years, The (TV film)
1985 Five Sesame Street Stories
Muppet Video: Rowlf's Rhapsodies with the Muppets
Muppet Video: The Kermit and Piggy Story
Sesame Street Presents: Follow That Bird
Špióni jako my
1984 Muppets dobývají Manhattan
1983 Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho
Záměna
1982 Fantastic Miss Piggy Show, The (TV film)
Return of the Ewok
Temný krystal
1981 Americký vlkodlak v Londýně
Great Muppet Caper, The
Muppets Go to the Movies, The (TV film)
1980 Bratři Bluesovi
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
1979 John Denver and the Muppets: A Christmas Together (TV film)
Muppet Movie, The
Muppets Go Hollywood, The (TV film)
1977 Emmet Otter's Jug-Band Christmas (TV film)
International Festival of Animation (TV seriál)
1976 The Muppet Show (TV seriál)
1975 Muppet Show: Sex and Violence, The (TV film)
1974 Out to Lunch (TV film)
1972 Muppet Musicians of Bremen, The (TV film)
Tales from Muppetland: The Frog Prince
1969 Sesame Street Pitch Reel

Dokumentární

2014 I Am Big Bird: The Caroll Spinney Story
2011 Being Elmo: A Puppeteer's Journey
2005 The 100 Greatest Family Films (TV film)
Vědecký výzkum z doby hvězdných válek (TV seriál)
2004 Star Wars: Impérium snů (TV film)
When Star Wars Ruled the World (TV film)
2003 100 Greatest Musicals, The (TV film)
50 Greatest TV Animals (TV film)
2002 Films Are Not Released, They Escape
1993 George Lucas: Heroes, Myths and Magic (TV film)
1992 Oscar's Greatest Moments
1990 Muppets Celebrate Jim Henson, The (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1983 Classic Creatures: Return of the Jedi (TV film)
From 'Star Wars' to 'Jedi': The Making of a Saga
World of 'The Dark Crystal', The (TV film)
1981 Of Muppets and Men: The Making of 'The Muppet Show' (TV film)
1980 SPFX: The Empire Strikes Back (TV film)
1977 Cry of a Hurting World... I'm Hungry!, The (TV film)

TV pořady

1999 Loose Women (TV pořad)
1996 Elmo Saves Christmas (TV pořad)
1988 Sesame Street, Special (TV pořad)
1982 I Love Liberty (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
1979 Orson Welles Show, The (TV pořad)
The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - vyp.
1978 Christmas Eve on Sesame Street (TV pořad)
Special Sesame Street Christmas, A (TV pořad)
1969 Sezame, otevři se (TV pořad)
1967 Our Place (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace