foto

Edward Zwick

  • nar. 8.10.1952 (64 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 8. srpna 1952 v Chigacu, americkém státu Illinois. V roce 1974 byl přijat na Harvard a po roce vytrvalého učení přešel na jeho vysněnou AIF konzervatoř (Americká filmová instituce). Nyní je americkým režisérem a producentem. V roce 1976 se stal spolurežisérem rodinného seriálu Family.

Prvním velkým filmem Edwarda Zwicka se stalo válečné drama Glory / Sláva (1989) a právě tímto snímkem s Denzelem Washingtnem v hlavní roli se Edwardovi otevřely brány do Hollywoodu. O dva roky později natočil romantické drama z prostředí divoké západu, oceněné Oscarem za nejlepší kameru, Legenda o vášni. V tomto filmu si zahráli například Anthony Hopkins nebo Brad Pitt.

Edwardovi Zwickovy se velmi zalíbili válečné filmy a proto i roku 1996 natočil hvězdně obsazený snímek (Denzel Washington, Meg Ryan, Matt Damon) Odvaha pod palubou z období války v Perském zálivu. Edward si Washingtona dost oblíbil a tak nesměl chybět ani v dalším jeho filmu, tentokrát v thrilleru Stav obležení (1998) s Brucem Willisem. Po čtyřleté odmlce se Edward vrátil zpět k válečné tématice. Nyní ovšem z období japonské občanské války roku 1870 Poslední samuraj. Film byl nominovaný na čtyři Oscary.

Neproměněné oscarové nominace dostal i za svůj poslední „velkofilm“ Krvavý diamant, ve kterém se opět vracíme do válečného období a to do Afriky roku 1999 s občanskou válkou. Z tohoto filmu byly nominováni Leonardo DiCaprio za hlavní roli amerického pašeráka a Djimon Hounsou za roli rybáře, jehož rodinu zajali revolucionáři.

Petr "petrrr" Chvátal

Producentská filmografie

Režijní filmografie

2018 The American Can
2016 Jack Reacher: Nevracej se
2014 Tah pěšcem
2010 Láska a jiné závislosti
2008 Odpor
2007 Quarterlife (TV seriál)
2006 Krvavý diamant
2005 1/4life (TV film)
2003 Poslední samuraj
1999 Druhá šance (TV seriál)
1998 Stav obležení
1996 Odvaha pod palbou
Relativity (TV seriál)
1994 Legenda o vášni
1992 Útěk z normálu
1989 Glory
1987 thirtysomething (TV seriál)
1986 Ohledně minulé noci
1983 Special Bulletin (TV film)
1982 Having It All (TV film)
Paper Dolls (TV film)
1976 Family (TV seriál)

Scenáristická filmografie

2016 Jack Reacher: Nevracej se
2010 Láska a jiné závislosti
2009 Marriage, A (TV film)
2008 Odpor
2007 Quarterlife (TV seriál)
2003 Poslední samuraj
1999 Druhá šance (TV seriál)
1998 Stav obležení
1987 thirtysomething (TV seriál)
1976 Family (TV seriál)

TV pořady

2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)

Herecká filmografie

2002 Ženy proti mužům (TV film)
1999 Druhá šance (TV seriál)

Dokumentární

2009 Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
2002 Becoming Sam
2001 Historie vs. Hollywood (TV seriál)
2000 Inside Traffic: The Making of 'Traffic' (TV film)
1997 Frank Capra's American Dream (TV film)

TV pořady

2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(341)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace