foto

Shakira

  • nar. 2.2.1977 (39 let)
    Barranquilla, Kolumbie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V prvom rade španielska speváčka latino hudby, celým menom Shakira Isabel Mebarak Ripoll, rodáčka z mestečka Barranquilla, s veľkým hudobným nadaním.

Nemala ľahké začiatky, jej prvé dva albumy znamenali len priemerný úspech, čo pre ňu bolo veľké sklamanie. Až tretím projektom (Pies Descalzos), ktorý, vtedy len ako osemnásťročná, produkovala takmer celý sama, sa jej podarila zmena k lepšiemu. Hneď na to nasledoval album Dónde Están los Landrones?, z ktorého sa predalo vyše sedem miliónov kópií a kritikom sa tiež veľmi páčil. To odštartovalo jej medzinárodnú kariéru a úprimne, kto by ju teraz nepoznal?

V roku 2002 sa jej pieseň Whenever, Wherever stala najpredávanejšou skladbou roka a z albumu Laundry service sa predalo po celom svete cca 13 miliónov kópií. To sa už Shakira rozhodla spievať v angličtine, ktorá mala osobitný prízvuk. Fanúšikom to neprekážalo, ale magazín Rolling Stone napísal "Shakirino čaro sa stratilo v preklade."

Speváčka momentálne ovláda okrem svojej rodnej španielčiny aj portugalčinu, angličtinu a čiastočne francúzštinu. Mierne sa drží kultúrnych vplyvov domáceho prostredia, k tomu jazykový mix, a to pre ňu vytvorilo charakteristické črty, ktorých by sa len ťažko zbavovala. Ako príklad môžeme uviesť medzinárodný hit a hymnu afrického futbalového šampionátu Waka Waka, ktorá sa vyznačuje africkým folklórom a etnickým dedičstvom latinskoamerickej hudby.

A na záver pár zaujímavostí: je brunetka, vlasy má len prefarbené, vyhrala mnoho ocenení Grammy, hneď po Glorii Estefan je druhá najpredávanejšia interpretka latino hudby na svete a spievala z Usherom a Steviem Wonderom na podporu Baracka Obamu.

Dominika "metal.storm" Kubasov

Herecká filmografie

2016 Zootropolis: Město zvířat
2001 Taina (TV seriál)
1996 El oasis (TV seriál)

Dokumentární

2010 Hope For Haiti Now (koncert)
2009 Barack Obama: Koncert 2009 (koncert)
2007 Live Earth (koncert)
Shakira Oral Fixation Tour 2007 (koncert)
2006 Velké finále
2005 Live 8 (koncert)
2004 Shakira: Live and Off the Record (koncert)
2003 50 Sexiest Video Moments (TV film)
2002 Party in the Park 2002 (koncert)
1999 Latin Beat, The (TV film)
Making the Video (TV seriál)
Unplugged: Shakira (koncert)

TV pořady

2014 2014 Billboard Music Awards, The (TV pořad)
2011 Voice, The (TV pořad)
2009 MTV Video Music Awards 2009 (TV pořad)
2008 The Doctors (TV pořad)
2007 MTV Video Music Awards 2007 (TV pořad)
One x One Gala (TV pořad)
2006 MTV Video Music Awards 2006 (TV pořad)
Sexy celebrity (TV pořad)
2004 X Factor, The (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
Divas: Las Vegas (TV pořad)
MTV Icon: Aerosmith (TV pořad)
1999 Total Request Live (TV pořad)
TV total (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Caiga quien caiga (TV pořad)
Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Shakira - Dare (La La La) (hudební videoklip)
Shakira - Empire (hudební videoklip)
Shakira feat. Rihanna: Can't Remember to Forget You (hudební videoklip)
2012 Pitbull featuring Shakira - Get It Started (hudební videoklip)
Shakira: Addicted to You (hudební videoklip)
2010 Shakira: Waka Waka (This Time for Africa) (hudební videoklip)
2009 Shakira - She Wolf (hudební videoklip)
2008 Beyoncé: B'Day Anthology Video Album (hudební videoklip)
2007 Beyoncé & Shakira - Beautiful Liar (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace