foto

David Tennant

  • nar. 18.4.1971 (46 let)
    Bathgate, Západní Lothian, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

David Tennant ( vlastním jménem David John Mcdonald ) se narodil 18. dubna 1971 a je skotský divadelní a seriálový herec. David pochází z West Lothian, ale vyrostl v Ralstonu v Renfrewshire kde jeho otec dělal ministranta v místním kostele ( později Moderator generálního shromáždění církve Skotska ). Vystudoval Ralston Primary a později Paisley Grammar School kde jeho učitelka angličtina poprvé objevila jeho vlohy pro divadlo. Následně proto nastoupil na Scottish Academy of Music and Drama, kterou vystudoval a stal se divadelním hercem. Při studiích se setkal s Louis Delamere, která si zahrála například v ve spin-offu Doctora Who Torchwood.

Následně jako herec nastoupil do divadla Royal Shakespeare Company. Zde odehrál nespočet rolí ( jako např. Touchstone v As You Like It, Romeo v Romeo and Juliet, Antifol Syrakúský v The Comedy of Errors a Jack Absolute v představení The Rivals ). V roce 2003 byl nominován na Laurence Olivier Theatre Award v kategorii Nejlepší herec za svůj výkon roku ve hře Lobby Hero.

Jako divadelní herec byl velice známý. Bylo tak otázkou času než si ho všimnou tvůrci televizních seriálů a filmů. A tak se v televizi postupně objevil jako Cassanova ve stejnojmenném snímku. Následně pak v seriálech MRS BRADLEY MYSTERIES, PEOPLE LIKE US, LOVE I THE 21ST CENTURY A FOYLE´S WAR. Pro Tennanta byl ale přelomový rok 2005, kde si zahrál nejdříve ve filmové adaptaci HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR, kde ztvárnil roli Bartyho Skrka Juniora (syna Bartyho Skrka) a potom jako desátý doktor v seriálu DOCTOR WHO, ze kterého si ho lidi nejvíce pamatují. Jako doktor zde odehrál tři kompletní sezóny včetně vánočních speciálů a objeví se ještě ve dvou plánovaných speciálech před pátou řadou seriálu (někdy v roce 2010), které budou bohužel pro tohoto herce pravděpodobně poslední, jelikož na pátou serii je plánován jiné obsazení doktora. A tak za zmínku ve souvislosti s doctorem Who, můžem zmínit, že si zahrál ve dalším spin-offu The Sarah Jane Adventures. Kromě tohoto seriálu si pak dále zahrál např. ve snímcích Stephena Fry: BRIGHT YOUNG THINGS (2003), FREE JIMMY (2006) a THE DEPUTY (2004),

V osobního života můžu zmínit, že má bratra Blaira a sestru Karen. Jinak jezdí v automobilu Škoda. Je patronem Association for International Cancer Research a podporuje ekologii za co dostal cenu Greenest Star on the Planet. 30. prosince 2011 se oženil s herečkou Georgií Moffett. Má s ni dceru Olive, která se jim narodila 29. března 2011.

Daniel "Shakaar" Kubín

Herecká filmografie

Filmy

2017 Ferdinand
Mad to Be Normal
2016 Shakespeare Live! From the RSC (divadelní záznam)
2014 Doctor Who: The Ultimate Companion (TV film)
Naše dovolená a jiné pohromy
Pošťák Pat
2013 Doctor Who: The Day of the Doctor (TV film)
Royal Shakespeare Company: Richard II (divadelní záznam)
The Five(ish) Doctors Reboot (TV film)
2012 Chcete být piráty?
Nativity 2: Danger in the Manger!
Piráti!
2011 Much Ado About Nothing (divadelní záznam)
Náhradnice
Noc hrůzy
United (TV film)
2010 Jak vycvičit draka
2009 Hamlet (TV film)
Kolej Sv. Trajána 2: Legenda o zlatu rodu Frittonů
Pán času: Konec času - 1. část (TV film)
Pán času: Konec času - 2. část (TV film)
Pán času: Planeta mrtvých (TV film)
Pán času: Vody Marsu (TV film)
Zlomový rok 39
2008 Einstein a Eddington (TV film)
Pán času: Další doktor (TV film)
2007 Doctor Who: The Infinite Quest (TV film)
Learners (TV film)
Pán času: Plavba zatracených (TV film)
Recovery (TV film)
2006 Pán času: Nevěsta na útěku (TV film)
Romantics, The (TV film)
Zachraňte Jimmyho
2005 Harry Potter a Ohnivý pohár
Pán času: Vánoční invaze (TV film)
Quatermass Experiment, The (TV film)
Secret Smile (TV film)
Sweetnightgoodheart
2004 The Deputy (TV film)
Traffic Warden
2003 Rozverná mládež
The Pillowman (divadelní záznam)
2002 Nine 1/2 Minutes
2000 Amatér
1999 Poslední září
1998 Jak se neztratit v L.A.
1997 Bite
1996 Jude

TV seriály

2017 Broadchurch (TV seriál)
Epizoda 8 (S03E08)
Epizoda 7 (S03E07)
Epizoda 6 (S03E06)
další epizody (8)
DuckTales (TV seriál)
2015 Broadchurch (TV seriál)
Episode #2.8 (S02E08)
Episode #2.7 (S02E07)
Episode #2.6 (S02E06)
další epizody (8)
Jessica Jones (TV seriál)
AKA Smile (S01E13)
AKA Take a Bloody Number (S01E12)
AKA 1,000 Cuts (S01E10)
další epizody (11)
Pán času (TV seriál) - a.z.
Zygonská invaze (S09E07) - a.z.
Dívka, která zemřela (S09E05) - a.z.
2014 Gracepoint (TV seriál)
W1A (TV seriál)
2013 Broadchurch (TV seriál)
Episode #1.8 (S01E08)
Episode #1.7 (S01E07)
Episode #1.6 (S01E06)
další epizody (8)
Spies of Warsaw (TV seriál)
The Escape Artist (TV seriál)
The Politician's Husband (TV seriál)
2012 Jak vycvičit draky (TV seriál)
Playhouse uvádí (TV seriál)
The Minor Character (S01E01)
The Last Leg (TV seriál)
Tom a jeho Three Fu (TV seriál)
True Love (TV seriál)
2011 Twenty Twelve (TV seriál)
2010 Rex Is Not Your Lawyer (TV seriál)
Svobodný otec (TV seriál)
2009 Doctor Who: Dreamland (TV seriál)
2008 Masterpiece Contemporary (TV seriál)
Pán času (TV seriál)
Konec cesty (S04E13)
Ukradená Země (S04E12)
Odboč vlevo (S04E11)
další epizody (13)
Star Wars: Klonové války (TV seriál)
2007 Dobrodružství Sarah Jane (TV seriál)
Doctor Who: Time Crash (TV seriál)
Pán času (TV seriál)
Poslední z pánů času (S03E13)
Zvuk bubnů (S03E12)
Utopie (S03E11)
další epizody (13)
2006 Pán času (TV seriál)
Soudný den (S02E13)
Armáda duchů (S02E12)
Kdo se bojí Chloe (S02E11)
další epizody (13)
2005 Pán času (TV seriál)
Každý svou cestou (S01E13)
Vzpomínky Casanovy (TV seriál)
2004 Blackpool (TV seriál)
He Knew He Was Right (TV seriál)
2003 Doctor Who: Scream of the Shalka (TV seriál)
Posh Nosh (TV seriál)
Spine Chillers (TV seriál)
Trust (TV seriál)
2002 Dead Ringers (TV seriál)
Foylova válka (TV seriál)
2000 Randall a Hopkirk (TV seriál)
1999 Love in the 21st Century (TV seriál)
People Like Us (TV seriál)
1998 Duck Patrol (TV seriál)
Mrs. Bradley Mysteries, The (TV seriál)
1997 Holding the Baby (TV seriál)
1996 Mug's Game, A (TV seriál)
1994 Takin' Over the Asylum (TV seriál)
Tales of Para Handy, The (TV seriál)
1988 Rab C. Nesbitt (TV seriál)
1983 Dramarama (TV seriál)

Dokumentární

2017 Spy in the Wild (TV seriál) - vyp.
2015 A Grand Night In: The Story of Aardman
Very British Problems (TV seriál)
Zvířecí mazlíčci - divokost v srdci (TV film) - vyp.
2014 Delfíni očima špionážních kamer (TV seriál)
Jak se dostat dopředu (TV seriál)
Real History of Science Fiction, The (TV seriál)
2013 Doctor Who: The Doctors Revisited (TV seriál)
Tučňáci - život z blízka (TV seriál)
2012 Tajný svět: Cesta do nitra buňky (TV film)
2011 Doctor Who: Best of Specials (TV seriál)
Země z ptačí perspektivy (TV seriál)
2009 Superswarm (TV film)
V množství je síla aneb Nekonečné zvířecí armády (TV film)
2008 50 Ways to Leave Your TV Lover (TV film)
2007 Live Earth (koncert)
The Human Footprint (TV film) - vyp.
2005 Doctor Who Confidential (TV seriál)
2004 Kdo myslíš, že jsi? (TV seriál)

TV pořady

2016 Full Frontal with Samantha Bee (TV pořad)
2015 Bring the Noise (TV pořad)
National Television Awards 2015 (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2010 Ask Rhod Gilbert (TV pořad)
2009 Greatest TV Shows of the Noughties, The (TV pořad)
2008 The BRIT Awards 2008 (TV pořad)
2007 The Graham Norton Show (TV pořad)
2005 Friday Night Project, The (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1980 Children in Need (TV pořad)

Režijní filmografie

Dokumentární

2005 Doctor Who Confidential (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 283)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace