foto

Dick Miller

  • nar. 25.12.1928 (88 let)
    Bronx, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard "Dick" Miller se narodil 25. Prosince 1928 v Bronxu. Dlouhou dobu sloužil v námořnictvu Spojených států a byl oceněn titulem Boxera střední váhy.

V padesátých letech se usadil v Los Angeles, kde si ho povšiml režisér a producent zejména béčkových hororů Roger Corman. Poprvé ho obsadil v roce 1955 do svého westernu APACHE WOMAN, což ostatně byl Millerův herecký debut. Corman si ho velmi oblíbil a obsazoval ho prakticky do každého svého filmu. Miller většinou hrál menší a nesympatické role, například prodavače vysavačů ve sci-fi NOT OF THIS EARTH. Pro některé by mohla být nejnezapomenutelnější jeho role ve filmu z roku 1959, A BUCKET OF BLOOD, kde hrál mentálně narušeného umělce a umývače nádobí Waltera Paisleyho, jehož hliněné skulptury vypadaly až podezřele živě. Byla to jeho první hlavní role a Dick si jméno Walter Paisley tak oblíbil, že ho používal i ve svých dalších filmech jako ZÓNA SOUMRAKU a CHOPPING MALL.

Většina z nás si ho jistě může vybavit v Cormanově černé komedii z 60. roku THE LITTLE SHOP OF HORRORS, kde nás Dick mohl dobře pobavit v roli Vursona Fouche, degustátora květin. Miller pracoval v Cormanově produkční společnosti další dvě dekády, dokud ho neoslovil další známý režisér – Joe Dante.

Joe Dante obsadil Dicka do svého debutu HOLLYWOOD BOULEVARD. Podobně, jako dříve Corman, si herce oblíbil a začal ho obsazovat do všech svých filmů. Většinou to byly velmi rychle mluvící až užvaněné role. Můžeme si Millera vybavit jako starostu v hororové klasice PIRAŇA, prodejce okultních předmětů a knih ve KVÍLENÍ VLKODLAKŮ, manažera klubu z 6. dílu POLICE SQUAD, ukecaného souseda z GREMLINS, popeláře z filmu LIDÉ Z PŘEDMĚSTÍ a z mnoha dalších Danteho filmů.

Ve filmech jiných režisérů většinou Miller neprolomil, zahrál si jen v několika béčkových hororech a méně známých filmech. Občas se mihl ve známějších filmech jako TERMINÁTOR či PULP FICTION.

Dříve, se svými vlnitými vlasy, licousy, špičatým nosem a tváři přívětivého prodavače aut, ale i dnes je Dick Miller obsazován do malých rolí ve filmech, nebo vystupuje v různých pořadech a rozpoznán svými fanoušky, vzbuzuje stále mohutný potlesk.

Petr "Goldbeater" Zumr

Herecká filmografie

Filmy

2009 Díra
2007 Trail of the Screaming Forehead
2006 Trapped Ashes
2003 Looney Tunes: Zpět v akci
Maximum Surge (TV film)
2001 Route 666
1998 Malí válečníci
Osiris: Vesmírná kronika (TV film)
1997 Druhá občanská válka (TV film)
1995 Fanynka číslo jedna
Povídky ze záhrobí: Rytíř Démon
1994 Attack of the 5 Ft.2 Women (TV film)
Midnight Runaround (TV film)
Mona Must Die
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Runaway Daughters (TV film)
V zajetí rocku (TV film)
1993 Batman a fantom
Matiné
1992 Amityville 1992
Flash III: Deadly Nightshade
Horké Malibu
Zemětřesení
Zhoubná vášeň
Zlý večerníček
1991 Motorama
Žena, která zhřešila (TV film)
1990 Gremlins 2
Šéf mafie
1989 Ghost Writer
Lidé z předměstí
Městečko hrůzy
Under the Boardwalk
1988 Anděl pátrá
Smrtelné horko
1987 Amazonky na Měsíci
Projekt X
Vnitřní vesmír
1986 Noc husí kůže
Obchodní dům hrůzy
Ozbrojená odpověď
1985 Badatelé
Po zavírací době
1984 Gremlins
Terminátor
W*A*L*T*E*R (TV film)
1983 Lies
Silvestrovské představení
Space Raiders
Správná hra
Srdce na kolech
Vortex
Zóna soumraku
1982 Bílý pes
Následky
National Lampoon a kino
1981 Heartbeeps
Kvílení vlkodlaků
Smokey Bites the Dust
1980 Dr. Heckyl and Mr. Hype
Happy Hooker Goes Hollywood, The
Ojetá auta
1979 Lady in Red, The
Rock 'n' Roll High School
11th Victim (TV film)
1941
1978 Corvette Summer
I Wanna Hold Your Hand
Piraňa
Starhops
1977 New York, New York
Pan Bilión
1976 Hollywood Boulevard
Moving Violation
Občanská policie
1975 Capone
Crazy Mama
Darktown Strutters
Muž v kamiónu
1974 Big Bad Mama
Candy Stripe Nurses
Summer School Teachers
Tirák Turner
1973 Executive Action
Olítej mě
Slams, The
Student Teachers, The
Young Nurses, The
1972 Night Call Nurses
1970 The Andersonville Trial (TV film)
1968 Legenda o Lylah Clarové
Wild Racers, The
1967 Masakr na svatého Valentýna
Nastal čas zabíjet
Trip
Tucet špinavců
1966 Divocí andělé
Wild Wild Winter
1965 Beach Ball
The Girls on the Beach
1963 Muž s röntgenovýma očima
Strašení
1962 Předčasný pohřeb
1961 Atlas
Capture That Capsule
1960 Malý obchod hrůz
1959 Vědro krve
1958 War of the Satellites
1957 Carnival Rock
Naked Paradise
Not of This Earth
Rock All Night
Sorority Girl
The Undead
1956 It Conquered the World
Pistolník
The Oklahoma Woman
1955 Apache Woman

TV seriály

2003 Karen Sisco (TV seriál)
2001 Liga spravedlivých (TV seriál)
2000 Takový je život (TV seriál)
1999 Čmuchalové (TV seriál)
Time of Your Life (TV seriál)
1996 Praštěná holka (TV seriál)
1995 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Minulý čas, část druhá (S03E12)
Minulý čas, část první (S03E11)
1994 Sister, Sister (TV seriál)
Weird Science (TV seriál)
1993 Padlí andělé (TV seriál)
Policie New York (TV seriál)
Superman (TV seriál)
1992 Batman (TV seriál)
Eerie, Indiana (TV seriál)
1991 Roc (TV seriál)
1990 Flash (TV seriál)
1988 Freddyho noční můry (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Poslední sbohem (S01E11)
1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Gríbl (S02E06)
1985 Měsíční svit (TV seriál)
1984 V (TV seriál)
Who's the Boss? (TV seriál)
1983 Příběhy z temnot (TV seriál)
1982 Fame (TV seriál)
Police Squad! (TV seriál)
1979 Knots Landing (TV seriál)
1978 Taxi (TV seriál)
1977 Hunter (TV seriál)
Soap (TV seriál)
1976 Alice (TV seriál)
1974 Police Woman (TV seriál)
1970 McCloud (TV seriál)
1967 Dragnet 1967 (TV seriál)
1965 Branded (TV seriál)
1963 General Hospital (TV seriál)
1962 Combat! (TV seriál)
Our Man Higgins (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
The Untouchables (TV seriál)
1958 Cannonball (TV seriál)
1957 M Squad (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1951 Dragnet (TV seriál)

Dokumentární

2014 That Guy Dick Miller
2011 Cormanův svět
2001 Schlock! The Secret History of American Movies
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace