foto

Dick Miller

  • nar. 25.12.1928 (87 let)
    Bronx, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard "Dick" Miller se narodil 25. Prosince 1928 v Bronxu. Dlouhou dobu sloužil v námořnictvu Spojených států a byl oceněn titulem Boxera střední váhy.

V padesátých letech se usadil v Los Angeles, kde si ho povšiml režisér a producent zejména béčkových hororů Roger Corman. Poprvé ho obsadil v roce 1955 do svého westernu APACHE WOMAN, což ostatně byl Millerův herecký debut. Corman si ho velmi oblíbil a obsazoval ho prakticky do každého svého filmu. Miller většinou hrál menší a nesympatické role, například prodavače vysavačů ve sci-fi NOT OF THIS EARTH. Pro některé by mohla být nejnezapomenutelnější jeho role ve filmu z roku 1959, A BUCKET OF BLOOD, kde hrál mentálně narušeného umělce a umývače nádobí Waltera Paisleyho, jehož hliněné skulptury vypadaly až podezřele živě. Byla to jeho první hlavní role a Dick si jméno Walter Paisley tak oblíbil, že ho používal i ve svých dalších filmech jako ZÓNA SOUMRAKU a CHOPPING MALL.

Většina z nás si ho jistě může vybavit v Cormanově černé komedii z 60. roku THE LITTLE SHOP OF HORRORS, kde nás Dick mohl dobře pobavit v roli Vursona Fouche, degustátora květin. Miller pracoval v Cormanově produkční společnosti další dvě dekády, dokud ho neoslovil další známý režisér – Joe Dante.

Joe Dante obsadil Dicka do svého debutu HOLLYWOOD BOULEVARD. Podobně, jako dříve Corman, si herce oblíbil a začal ho obsazovat do všech svých filmů. Většinou to byly velmi rychle mluvící až užvaněné role. Můžeme si Millera vybavit jako starostu v hororové klasice PIRAŇA, prodejce okultních předmětů a knih ve KVÍLENÍ VLKODLAKŮ, manažera klubu z 6. dílu POLICE SQUAD, ukecaného souseda z GREMLINS, popeláře z filmu LIDÉ Z PŘEDMĚSTÍ a z mnoha dalších Danteho filmů.

Ve filmech jiných režisérů většinou Miller neprolomil, zahrál si jen v několika béčkových hororech a méně známých filmech. Občas se mihl ve známějších filmech jako TERMINÁTOR či PULP FICTION.

Dříve, se svými vlnitými vlasy, licousy, špičatým nosem a tváři přívětivého prodavače aut, ale i dnes je Dick Miller obsazován do malých rolí ve filmech, nebo vystupuje v různých pořadech a rozpoznán svými fanoušky, vzbuzuje stále mohutný potlesk.

Petr "Goldbeater" Zumr

Herecká filmografie

2009 Díra
2007 Trail of the Screaming Forehead
2006 Trapped Ashes
2003 Karen Sisco (TV seriál)
Looney Tunes: Zpět v akci
Maximum Surge (TV film)
2001 Liga spravedlivých (TV seriál)
Route 666
2000 Takový je život (TV seriál)
1999 Čmuchalové (TV seriál)
Time of Your Life (TV seriál)
1998 Malí válečníci
Osiris: Vesmírná kronika (TV film)
1997 Druhá občanská válka (TV film)
1996 Praštěná holka (TV seriál)
1995 Fanynka číslo jedna
Povídky ze záhrobí: Rytíř Démon
1994 Attack of the 5 Ft.2 Women (TV film)
Midnight Runaround (TV film)
Mona Must Die
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Runaway Daughters (TV film)
Sister, Sister (TV seriál)
V zajetí rocku (TV film)
Weird Science (TV seriál)
1993 Batman a fantom
Matiné
Padlí andělé (TV seriál)
Policie New York (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Superman (TV seriál)
1992 Amityville 1992
Batman (TV seriál)
Eerie, Indiana (TV seriál)
Flash III: Deadly Nightshade
Horké Malibu
Zemětřesení
Zhoubná vášeň
Zlý večerníček
1991 Motorama
Roc (TV seriál)
Žena, která zhřešila (TV film)
1990 Flash (TV seriál)
Gremlins 2
Šéf mafie
1989 Ghost Writer
Lidé z předměstí
Městečko hrůzy
Under the Boardwalk
1988 Anděl pátrá
Freddyho noční můry (TV seriál)
Smrtelné horko
1987 Amazonky na Měsíci
Projekt X
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Vnitřní vesmír
1986 Noc husí kůže
Obchodní dům hrůzy
Ozbrojená odpověď
1985 Badatelé
Měsíční svit (TV seriál)
Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Po zavírací době
1984 Gremlins
Terminátor
V (TV seriál)
W*A*L*T*E*R (TV film)
Who's the Boss? (TV seriál)
1983 Lies
Příběhy z temnot (TV seriál)
Silvestrovské představení
Space Raiders
Správná hra
Srdce na kolech
Vortex
Zóna soumraku
1982 Bílý pes
Fame (TV seriál)
Následky
National Lampoon a kino
Police Squad! (TV seriál)
1981 Heartbeeps
Kvílení vlkodlaků
Smokey Bites the Dust
1980 Dr. Heckyl and Mr. Hype
Happy Hooker Goes Hollywood, The
Ojetá auta
1979 Knots Landing (TV seriál)
Lady in Red, The
Rock 'n' Roll High School
11th Victim (TV film)
1941
1978 Corvette Summer
I Wanna Hold Your Hand
Piraňa
Starhops
Taxi (TV seriál)
1977 Hunter (TV seriál)
New York, New York
Pan Bilión
Soap (TV seriál)
1976 Alice (TV seriál)
Hollywood Boulevard
Moving Violation
Občanská policie
1975 Capone
Crazy Mama
Darktown Strutters
Muž v kamiónu
1974 Big Bad Mama
Candy Stripe Nurses
Police Woman (TV seriál)
Summer School Teachers
Tirák Turner
1973 Executive Action
Fly Me
Slams, The
Student Teachers, The
Young Nurses, The
1972 Night Call Nurses
1970 McCloud (TV seriál)
The Andersonville Trial (TV film)
1968 Legenda o Lylah Clarové
Wild Racers, The
1967 Dragnet 1967 (TV seriál)
Masakr na svatého Valentýna
Nastal čas zabíjet
Trip
Tucet špinavců
1966 Divocí andělé
Wild Wild Winter
1965 Beach Ball
Branded (TV seriál)
The Girls on the Beach
1963 General Hospital (TV seriál)
Muž s röntgenovýma očima
Strašení
1962 Combat! (TV seriál)
Our Man Higgins (TV seriál)
Předčasný pohřeb
The Virginian (TV seriál)
1961 Atlas
Capture That Capsule
1960 Malý obchod hrůz
1959 Bonanza (TV seriál)
The Untouchables (TV seriál)
Vědro krve
1958 Cannonball (TV seriál)
War of the Satellites
1957 Carnival Rock
M Squad (TV seriál)
Naked Paradise
Not of This Earth
Rock All Night
Sorority Girl
The Undead
Wagon Train (TV seriál)
1956 It Conquered the World
Oklahoma Woman, The
Pistolník
1955 Apache Woman
1951 Dragnet (TV seriál)

Dokumentární

2014 That Guy Dick Miller
2011 Cormanův svět
2001 Schlock! The Secret History of American Movies
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace