foto

Tarsem Singh

  • nar. 26.5.1961 (55 let)
    Indie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tarsem Dhandwar Singh se narodil 26. května 1961 v Indii. Po absolvování střední školy v Himalájích odešel do USA studovat obchod na Harvardu. Zanedlouho však pochopil, že je předurčen pro film a přestoupil na Art Center v Pasadeně v Kalifornii.

Po vystudování natočil první videoklip TIRED OF SLEEPING pro zpěvačku Suzanne Vega. První větší úspěch na poli videoklipové režie ovšem zaznamenal v roce 1991, kdy natočil veleúspěšný a Saudkem inspirovaný videoklip LOSING MY RELIGION kapely R.E.M., za který dostal mimo jiné cenu MTV za nejlepší videoklip roku.

Dále se věnoval a věnuje zejména reklamní tvorbě; je držitelem několika cen z Cannes za nejlepší reklamní spoty (Levi's, Miller Lite aj.). Některé z jeho reklam jsou součástí stálé sbírky Muzea moderního umění, v neposlední době pracoval na spotech pro značky Verizon, Orange, Campari,Nike, Vodafone, Citroen, Pepsi či Nissan.

V roce 2000 debutoval celovečerním filmem CELA, ve kterém stvárnily hlavní roli trojice Vaughn, Lopezová a D'Onofrio. Film pojednával o hledání úkrytu sériového vraha a z velké části se odehrával v hlavě hlavního zločince. Zde Tarsem nezapřel svoji videoklipovou minulost a smysl pro estetiku, inspirovanou opět Saudkem nebo dávnými perskými legendami. Film získal 18 různých nominací a 4 z nich proměnil. Jednu z cen získal i kameraman Paul Laufer, který s Tarsemem tvoří tvůrčí dvojici už řadu let.

Zatím posledním Tarsemovým filmem je snímek THE FALL z roku 2006, který už stihl posbírat dvě festivalové ceny, a to z festivalu v Torontu a Sitges.

Friedrich "Ai.ma" Pietsche

Režijní filmografie

2016 Emerald City (TV seriál)
2015 Nesmrtelný
2012 Sněhurka
2011 Válka Bohů
2006 Pád
2000 Cela

Hudební videoklipy

2003 Best of R.E.M.: In View 1988-2003, The (hudební videoklip)
1991 R.E.M.: This Film Is On (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(63)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace