foto

Christian Bale

  • nar. 30.1.1974 (42 let)
    Haverfordwest, Pembrokeshire, Wales, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Christian Charles Philip Bale se narodil 30.ledna 1974 ve waleském městě Haverfordwest, Pembrokeshire anglickým rodičům. Jeho otec David Bale, narozený v Jihoafrické republice, byl pilotem a  matka Jennifer James pracovala v cirkuse. Právě po matce nejspíše Christian zdědil svůj herecký talent, který veřejnosti poprvé předvedl již v roce 1983 v reklamě na cereálie. Za tři roky nato přišel jeho herecký debut v televizním filmu ANASTÁZIE, který dokonce zaujal i věhlasného režiséra Stevena Spielberga, jenž třináctiletého Christiana obsadil do hlavní role válečného dramatu z období druhé světové války ŘÍŠE SLUNCE, díky němuž tento waleský talent získal ocenění National Board of Review a Young Artist Award. Od té doby se mu nabídky jen hrnuly. Zahrál si v rodinném filmu MIO, MŮJ MIO a ve svém prvním seriálu HEART OF THE COUNTRY. Mezi jeho další dětské role se řadí také snímky JINDŘICH IV., OSTROV POKLADŮ, MURDER OF QUALITY a muzikál zaměřený na život newyorských sirotků z období konce 19. století NEWSIES.

Christian ovšem nechtěl zůstat jen dětskou hereckou hvězdou, jakou byl v té době například Macaulay Culkin, chtěl prorazit i jako dospělý herec. To se mu povedlo již v roce 1993, kdy si ho režisér Thomas Carter vybral jako představitele člena Hitler-Jurgend do svého hudebního filmu SWING KIDS, který se, mimo jiné, natáčel i v Praze. Během následujících čtyř let se Bale objevil rovněž ve filmech MALÉ ŽENY, JUTSKÝ PRINC, poprvé si vyzkoušel dabing v animovaném rodinném filmu POCAHONTAS, dále PORTRÉT DÁMY, BOMBA PRO GREENWICH, a METROLAND. Tyto snímky ale neodpovídaly velkým ambicím tohoto mladého Brita. Ani další slibně vypadající hudební drama SAMETOVÁ EXTÁZE z období glam-rocku příliš neprorazilo, a proto Christian tento žánr na několik let opustil. Jeho role mentálně zaostalého Bobbyho Platta, kterou ztvárnil v dramatu CHRAŇ I MALÁ ZVÍŘÁTKA, nemohla být plně doceněna, protože se nedostala mezi širší veřejnost, stejně tak jako komedie SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ nebo televizní film MARIE, MATKA BOŽÍ.

Do jednadvacátého století vkročil Bale tou správnou nohou. Po akčním krimi thrilleru DRSNEJ SHAFT totiž následovala vděčná role bláznivého vraha Patricka Batemana v krvavém thrilleru Mary Harronové AMERICKÉ PSYCHO. Velšan se opět dostal pod hledáčky známých režisérů. Na svůj další známý film si však musel ještě další dva roky počkat. Během těchto let přišlo další hluché období ztělesněné romantickou MANDOLÍNOU KAPITÁNA CORELLIHO a LAUREL CANYONEM. Nadějně se jevilo fantasy KRÁLOVSTVÍ OHNĚ, ani to se však neukázalo jako něco, co by si herec Christianova formátu mohl dát za rámeček. Nicméně utopické sci-fi EQUILIBRIUM se ukázalo býti slušnou vizitkou hereckého umu Christiana. Předvedl zde totiž, že se dokáže prosadit také na poli bojového umění, čehož si všiml režisér Christopher Nolan chystající se k natáčení novodobého Batmana. Rok 2004 se zapsal do života herce tučným písmem, jelikož kvůli roli vyhublé neurotické trosky ve filmu MECHANIK, zhubl neuvěřitelných 28 kilogramů. Ukázal se tedy jako člověk, kterého žene dopředu neuvěřitelné odhodlání a který dokáže pro svoji roli udělat takřka cokoliv.

Aby si Bale mohl zahrát v pořadí sedmého představitele netopýřího muže ve filmu BATMAN ZAČÍNÁ, musel na sobě velmi tvrdě zapracovat. Podařilo se mu něco ohromujícího. V období několika měsíců se dokázal transformovat zpět na vypracovaného svalovce, přičemž přibral více než 30 kilogramů. Pro tehdy třicetiletého Velšana byla role Batmana, jak sám později uvedl, přelomový moment jeho herecké kariéry, díky němuž ho společnost začala vnímat jako filmovou hvězdu. V důsledku tohoto úspěchu se mu naskytla příležitost zahrát si historickém dramatu Terrence Malicka NOVÝ SVĚT a v krimi thrilleru Davida Ayera DRSNÝ ČASY, kde ztvárnil hlavní roli. Objevil se také ve válečném filmu TEMNÝ ÚSVIT Wernera Herzoga, kde na sebe opět upozornil nejen svým hereckým výkonem, ale i svou fyzickou proměnou.

Oživení jeho spolupráce s Christopherem Nolanem vyústilo v další z Baleových životních milníků, kdy si v mysteriózním thrilleru DOKONALÝ TRIK zahrál po boku Hugha Jackmana hlavní roli kouzelníka soupeřícího se svým rivalem. Jeho spolupráce se slavnými herci pokračovala ve snímku Jamese Mangolda 3:10 VLAK DO YUMY. Zde byl jeho protivníkem Russell Crowe. V hudebním dramatu BEZE MĚ: ŠEST TVÁŘÍ BOBA DYLANA zosobnil roli rebela Jacka Rollinse.

Žebříčku nejúspěšnějších trháků s tímto talentovaným britským hercem kraluje druhá část příběhu o maskovaném ochránci Gothamu TEMNÝ RYTÍŘ. I přes jeho kritiky dobře hodnocený výkon ovšem nebyl ani nominován na Oscara. Nepodařilo se mu to ani v roce 2009, během něhož měly premiéry poměrně úspěšné filmy VEŘEJNÍ NEPŘÁTELÉ a TERMINATOR SALVATION. Jeho obdivuhodné úsilí se mu vyplatilo v roce 2011, kdy nejenže byl na Oscara nominován, ale dokonce se mu ho podařilo vyhrát, a to díky vedlejší roli ve sportovním filmu FIGHTER, kde ztvárnil vyhaslou boxerskou hvězdu Dickyho.

Předtím, než byl dotočen poslední díl trilogie o temném rytíři TEMNÝ RYTÍŘ POVSTAL, se Christian překvapivě objevil v čínském velkofilmu KVĚTY VÁLKY zasazeného do období těsně před druhou světovou válkou. Pod vidinou získání dalšího Oscara poté kývl na nabídku Davida O. Russela, přibral 18 kilogramů a stal se představitelem podvodníka Irvinga Rosenfelda. Nominován na Oscara sice nakonec byl, ale kvůli obrovské konkurenci a vzhledem k faktu, že ne všichni odborníci hodnotili tento film kladně, nakonec Oscar putoval do rukou Matthewa McConaugheyho. V roce 2013 se stal součástí příběhu o pomstě talentovaného režiséra Scotta Coopera s názvem OUT OF THE FURNACE.

Obnovení spolupráce s absolutní režisérskou špičkou na sebe nenechalo dlouho čekat. Bale se totiž v roce 2014 představil v biblickém eposu Ridleyho Scotta EXODUS: BOHOVÉ A KRÁLOVÉ jako Mojžíš.

Honza "Honzeek95" Svoboda

Herecká filmografie

2018 Jungle Book
2016 The Promise
Weightless
2015 Knight of Cups
Sázka na nejistotu
2014 EXODUS: Bohové a králové
2013 Pryč od pece
Špinavý trik
2012 Temný rytíř povstal
2011 Květy války
2010 Fighter
2009 Terminator Salvation
Veřejní nepřátelé
2008 Temný rytíř
2007 Beze mě: Šest tváří Boba Dylana
3:10 Vlak do Yumy
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Dokonalý trik
Temný úsvit
2005 Batman začíná
Drsný časy
Nový svět
2004 Mechanik
2002 Equilibrium
Království ohně
Laurel Canyon
2001 Mandolína kapitána Corelliho
2000 Americké psycho
Drsnej Shaft
1999 Marie, matka boží (TV film)
Sen noci svatojánské
1998 Chraň i malá zvířátka
Sametová extáze
1997 Metroland
1996 Portrét dámy
Tajný agent
1995 Pocahontas
1994 Jutský princ
Malé ženy
1993 Swing Kids
1992 Newsies
1991 A Murder of Quality (TV film)
1990 Ostrov pokladů (TV film)
1989 Jindřich V.
1987 Heart of the Country (TV seriál)
Mio, můj Mio
Říše slunce
1986 Anastázie (TV film)

Dokumentární

2013 Fire Rises: The Creation and Impact of the Dark Knight Trilogy, The - a.z.
2009 Životopisy: Heath Ledger (TV film)
2007 Deník: Dokonalý trik - Lehká ruka Christophera Nolana
2006 Making 'The New World'
2005 Batman - Cesta začíná
Batman - Tumbler
Cesta k objevení
Formování mysli a těla
Gotham
Kápě a kukla
Machinist: Breaking the Rules, The
2000 Making of 'American Psycho', The
Shaft: Still the Man
1998 Dying to Tell the Story (TV film)
1987 Citizen Steve
Čínská Odysea (TV film)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 2012 MTV Movie Awards (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 35th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2006 2006 MTV Movie Awards (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace