Reklama

Reklama

Bert Haanstra

Bert Haanstra

nar. 31.05.1916
Holten, Overijssel, Nizozemsko

zem. 23.10.1997 (81 let)
Hilversum, Noord-Brabant, Nizozemsko

Biografie

Bert Haanstra (1916-1997) je nejvýznamnější nizozemský dokumentarista. V mládi byl fotograf v Amsterdamu, za druhé světové války byl v hnutí odporu a krátce po ní se dostal k filmu, nejprve jako kameraman, poté jako režisér.

Za svůj život posbíral nezpočet ocenění, ale jeho jméno je nejvíce spojeno s krátkými filmy pro firmu Shell. Největšího úspěchu dosáhl v antropologických a přírodopisných dokumentech. Během práce na reklamním filmu pro jedny nizozemské sklárny z přebytečného materiálu sestříhal krátký dokument "Sklo" (1958), za který obdržel Oskara. Velkým úspěchem byl také krátký film "ZOO" (1962), který pomocí skryté kamery schované v klecích divokých zvířat pozoruje návštěvníky a pozorující se tak stávají sami pozorovanými. Dokument zábavnou formou srovnává podobnou mimiku lidí a zvířat. Dalším velkým úspěchem byl snímek "Velká kniha života" (1972), kterým si vysloužil nominaci na Oskara. Tento film se natáčel po celé tři roky na všech kontinentech planety a ve své době byl nejrozsáhlejším přírodopisným dokumentem, který v sobě obsahuje antropolgické prvky a otázkami, které klade, se stal nadčasovým.

Za zmínku stojí také jeho přátelství s Jaquem Tatim, se kterým ho pojí pesimistický pohled na člověka v civilizaci a z otázek o budoucnosti. Zahrál si například v Tatiho filmu Traffic (1971).

Michal "Madadajo" Mareš

Herec

Filmy
1988

Fantom Amsterdamu

Krátkometrážní
1965

...duch a trochu štěstí (TV film)

Režisér

Střihač

Scenárista

Producent

Kameraman

Dokumentární
1950

Zrcadlo Holandska

Krátkometrážní
1951

Panta Rhei

1950

Boer Pietersen schoot in de roos

Reklama

Reklama