foto

Julio Medem

  • nar. 21.10.1958 (57 let)
    San Sebastian, Gipuzkoa, País Vasco, Španělsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Julio Médem Lafont, španělský filmový režisér a scénarista, se narodil v San Sebastiánu v Baskicku. Vystudoval medicínu (všeobecnou chirurgii), ale hned po studiu začal pracovat jako filmový kritik pro baskické noviny a přispíval do filmových časopisů Casablanca a Cinema 2000. Mezi lety 1977-1988 natočil několik krátkých filmů. První zkušenosti sbíral nejen jako filmový fanoušek a kritik, ale také jako střihač, asistent režie a spoluscenárista na různých filmových a televizních projektech.

Jeho první celovečerní film KRÁVY vznikl v roce 1992. Tento originální autorský snímek získal řadu domácích cen i mezinárodní uznání na festivalech v Turínu a Tokiu. Příběh zachycuje poetickým způsobem soužití dvou rodů na baskickém venkově v letech 1875 až 1936. Od té doby Julio Medem přitahuje pozornost domácí i mezinárodní kritiky každým svým dalším dílem. Za svůj druhý celovečerní film, příběh vášnivé a tajné lásky - ZRZAVÁ VEVERKA (1993) získal španělskou výroční cenu Goya v kategorii nejlepší nový režisér. Následovala dramata ZEMĚ (1996), MILENCI ZE SEVERNÍHO PÓLU (1998) a v roce 2001 SEX A LUCÍA.

Ve všech třech svých autorských filmech (Krávy, Zrzavá veverka, Země), jimiž navazuje na tradici magického realismu, využívá stejné mladé herce (Carmelo Gómez, Emma Suárezová aj.). "Od Zrzavé veverky k Lucii se stupňuje jeho specifický způsob vyprávění, Medem naprosto přirozeně a přitom magicky probírá otázky vlastní identity a existence v realitě a fikci. Velká témata jeho filmů jsou také lidské vztahy, láska."

Celovečerní film CAÓTICA ANA (2007) věnoval režisér své sestře, která v roce 2001 zahynula při autonehodě.

Jana "xjane" Strnadová

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

1997 Airbag

Dokumentární

2010 Arrebatados. Recordando a Iván Zulueta
2006 Extraño viaje, El
2004 Miradas 2 (TV seriál)

TV pořady

2004 XVIII premios Goya (TV pořad)
2002 XVI premios Goya (TV pořad)
1998 45º edición de los premios Ondas (TV pořad)
1997 XI premios Goya (TV pořad)
1996 Caiga quien caiga (TV pořad)
X premios Goya (TV pořad)
1993 VII premios Goya (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(398)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace