foto

Jon Hamm

  • nar. 10.3.1971 (46 let)
    Saint Louis, Missouri, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jon Hamm se narodil 10. března 1971 v St. Louis v Missouri jako Jonathan Daniel Hamm. Po rozvodu svých rodičů žil s matkou, která ale zemřela, když bylo Jonovi pouhých 10 let. Přestěhoval se k otci, který zemřel o deset let později. Herectví se Jon Hamm věnoval již na střední škole v St. Louis, ale zprvu ho bral jen jako zábavu a uvažoval o praktičtějším budoucím povolání. V roce 1993 promoval na University of Missouri.

Do Hollywoodu přesídlil v roce 1995. Začínal tu v televizních seriálech jako většina mladých herců. Po neúspěšném období se Hamm v roce 2000 uchytil v seriálu PROVIDENCE. Jeho filmovým debutem byli ve stejném roce VESMÍRNÍ KOVBOJOVÉ Clinta Eastwooda. Poté se objevil v řadě seriálů jako VRAŽEDNÁ ČÍSLA, GILMOROVA DĚVČATA či KRIMINÁLKA MIAMI.

V roce 2007 získal Jon Hamm roli Dona Drapera v retro seriálu MAD MEN, který se stal zlomem v jeho kariéře. Tento kritiky i diváky ceněný seriál je situovaný do New Yorku na počátku 60. let a popisuje fungování reklamní agentury, ale také nabízí pohled na tehdejší americkou společnost. Charismatický herec za svůj výkon získal v roce 2008 Zlatý globus v kategorii nejlepší herec a nominace sbíral i v dalších letech. Hamm byl též nominován na cenu Emmy za roli v seriálu 30 ROCK.

Rok 2010 byl pro Jona Hamma více než úspěšný. Ve filmu KVÍLENÍ si zahrál právníka, který zastupuje básníka Allena Ginsberga obžalovaného z obscénnosti jeho básně Kvílení. Film byl uveden na festivalech v Sundance, Berlíně i Karlových Varech. Ve druhém celovečerním snímku Bena Afflecka MĚSTO ztvárnil agenta FBI. MĚSTO bylo hitem loňského podzimu a je zřejmě aspirantem na pár oskarových nominací. Hamm v loňském roce také dvakrát moderoval populární americkou show Saturday Night Live.

Jon Hamm nezaujal Ameriku pouze hereckým kvalitami, o čemž svědčí řada ocenění v anketách o nejpřitažlivější muže světa. Sympatie si získal též pro Hollywood netypicky dlouholetým vztahem s herečkou Jennifer Westfeldt (spoluautorka a představitelka hlavní role filmu LÍBAT JESSICU STEINOVOU).

Kačka "kackulka" Svobodová

Herecká filmografie

Filmy

2017 Aardvark
Baby Driver
High Wire Act
Marjorie Prime
2016 Špióni odvedle
2015 Mimoni
Sedm dní v pekle (TV film) - vyp.
2014 Milionový nadhazovač
2013 Bez minulosti (TV film)
Futurologický kongres
2012 First Look: Ultimate Teaser Trailer
2011 Sucker Punch
Svobodní se závazky
That Is All
Ženy sobě
2010 A-Team
Donkey's Christmas Shrektacular
Kvílení
Město
Shrek: Zvonec a konec
2009 Protect Insurance Companies PSA
Single Man
Stolen
2008 Den, kdy se zastavila Země
2006 Ira & Abby
2002 Údolí stínů
2001 Early Bird Special
Líbat Jessicu Steinovou
2000 Vesmírní kovbojové

TV seriály

2016 Angie Tribeca (TV seriál)
Fleas Don't Kill Me (S02E01)
2015 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Person to Person (S07E14)
The Milk and Honey Route (S07E13)
Lost Horizon (S07E12)
další epizody (8)
Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Wet Hot American Summer: First Day of Camp (TV seriál)
2014 Černé zrcadlo (TV seriál)
White Christmas (S02E04)
Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
The Strategy (S07E06)
The Runaways (S07E05)
The Monolith (S07E04)
další epizody (6)
2013 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
In Care Of (S06E13)
The Quality of Mercy (S06E12)
Favors (S06E11)
další epizody (13)
2012 A Young Doctor's Notebook (TV seriál)
Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
The Phantom (S05E13)
Poplatky a provize (S05E12)
Ta druhá (S05E11)
další epizody (13)
The Greatest Event in Television History (TV seriál)
2011 Terapie online (TV seriál)
2010 Simpsonovi (TV seriál)
Krycí jméno Donnie Špekoun (S22E09)
Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Země zítřka (S04E13)
Mlžení (S04E12)
Čínská zeď (S04E11)
další epizody (13)
2009 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Zavřete dveře a posaďte se (S03E13)
Dospělí (S03E12)
Cikánka a tulák (S03E11)
další epizody (13)
2008 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Meditace ve stavu nouze (S02E13)
Král hor (S02E12)
Smetánka (S02E11)
další epizody (13)
2007 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Kolo (S01E13)
Nixon versus Kennedy (S01E12)
Babí léto (S01E11)
další epizody (13)
2006 Jednotka zvláštního určení (TV seriál)
Studio 30 Rock (TV seriál)
What About Brian (TV seriál)
2005 Point Pleasant (TV seriál)
Related (TV seriál)
Robot Chicken (TV seriál)
Vražedná čísla (TV seriál)
2002 Gilmorova děvčata (TV seriál)
V osm hodin v Oáze (S03E05)
Kriminálka Miami (TV seriál)
2001 Strážkyně zákona (TV seriál)
2000 The Trouble with Normal (TV seriál)
1999 Providence (TV seriál)
1998 Čarodějky (TV seriál)
The Hughleys (TV seriál)
1997 Ally McBealová (TV seriál)
Nebezpečné situace (S01E02)

Dokumentární

2011 Amerika na pokračování (TV seriál)

TV pořady

2017 The 74th Golden Globe Awards (TV pořad)
2016 All or Nothing: A Season with the Arizona Cardinals (TV pořad) - vyp.
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 67. Emmy Awards (TV pořad)
67th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Ocenění Breakthrough Prize 2015 (TV pořad)
Off Camera with Sam Jones (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
2014 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2013 The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
65. Emmy Awards (TV pořad)
2012 Comedy Bang! Bang! (TV pořad)
The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
64. Emmy Awards (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
63. Emmy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
2009 Tonight Show with Conan O'Brien, The (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
61. Emmy Awards (TV pořad)
2008 Mezi dvěma kapradinami (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

2011 Svobodní se závazky

TV seriály

2015 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Person to Person (S07E14)
The Milk and Honey Route (S07E13)
Lost Horizon (S07E12)
další epizody (8)
2014 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
The Strategy (S07E06)
The Runaways (S07E05)
The Monolith (S07E04)
další epizody (6)
2013 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
In Care Of (S06E13)
The Quality of Mercy (S06E12)
Favors (S06E11)
další epizody (13)
2012 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
The Phantom (S05E13)
Poplatky a provize (S05E12)
Ta druhá (S05E11)
další epizody (13)

Režijní filmografie

TV seriály

2013 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Collaborators (S06E03)
2012 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Čajové lístky (S05E03)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(47)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace