foto

Harald Reinl

  • nar. 9.7.1908
    Bad Ischl, Salzburg, Rakousko-Uhersko
  • zem. 9.10.1986 (78 let)
    Puerto de la Cruz, Tenerife, Canarias, Španělsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 9. července 1908 v rakouském Bad Ischl a již jako chlapec si oblíbil hory a lyžování. Vystudoval práva, ale věnoval se lyžování a ve 22 letech hrál ve filmu lyžaře. R. 1939 natočil, tentokrát ještě společně, dokumentární film o lyžování v Tyrolsku.

První Reinlovou samostatnou režií byl film „Zehn Jahre später (O deset let později)“ roku 1947. V období 1947-1982 pak Reinl režíroval přes 60 filmů. Slavným se stal především zfilmováním mayovek s Vinnetouem a Old Shatterhandem (celkem 5 mayovek v letech 1962-68), k nimž lze připočíst též western „Der letzte Mohikaner (Poslední Mohykán)“ na motivy J. F. Coopera. Splnil se mu tím sen z mládí, neboť jako chlapec mayovky hodně četl a byl jimi fascinován.

Značný úspěch mu však vynesly již před tím německé kriminální filmy, v letech 1959-65 zejména 5 wallaceovek (např. Der unheimliche Mönch, Zimmer 13 aj.) a příběhy dr. Mabuse. Záměrem německého filmového průmyslu bylo i natočit řadu gotických hororů a konkurovat britské a americké produkci; z této zamýšlené série však byl realizován pouze horor „Die Schlangengrube und das Pendel“ (Hadí jáma a kyvadlo) roku 1967.

Později se Reinl stále vracel ke kriminálnímu a dobrodružnému žánru. Roku 1966 natočil dva díly německého hrdinského eposu „Die Nibelungen“ (Nibelungové). Z děl dokumentární povahy zaujaly diváky též filmy podle Ericha von Dänikena „Erinnerungen an die Zukunft“ (Vzpomínky na budoucnost) z roku 1970 či „Botschaft der Götter“ (Poselství bohů) z roku 1976.

Při natáčení filmu „Rosen-Resli“ v roce 1954 se Harald Reinl blíže seznámil s tehdy osmnáctiletou začínající herečkou Karin Dorovou (vl. jménem Kätherose Derr) a hned se s ní oženil. Jeho první manželství s Corinnou Frankovou v letech 1946-50 ztroskotalo. Karin Dorová hrála v řadě jeho filmů, ale také toto manželství se v roce 1968 rozpadlo. Harald Reinl pak žil přibližně od poloviny 70. let 20. století s bývalou českou herečkou Danielou Marií Delisovou, která trpěla depresemi a 9. 10. 1986 jej v Puerto de la Cruz na Tenerife zavraždila.

Harald Reinl se do dějin filmu zapsal především jako tvůrce filmových mayovek. „Poklad na stříbrném jezeře“ z roku 1962 byl prvním veleúspěšným evropským westernem a postavy Vinnetou a Old Shatterhanda v podání Pierra Brice a Lexe Barkera si získaly milióny diváků po celém světě. Zejména v Německu pak zůstává Harald Reinl znám také jako režisér zdařilých krimi-detektivek a dobrodružných filmů.

Mariin

Režijní filmografie

1982 Bláznivé dobrodružství v džungli
1974 Der Jäger von Fall
Mrtvý potápěč nebere zlato
1973 Schloß Hubertus
Supi nad Aljaškou
1972 Grün ist die Heide
Křik černých vlků
Sie liebten sich einen Sommer
1971 Kommissar X jagt die roten Tiger
Verliebte Ferien in Tirol
Wer zuletzt lacht, lacht am besten
1970 Wir hau'n die Pauker in die Pfanne
1969 Dr. med. Fabian - Lachen ist die beste Medizin
Pepe, der Paukerschreck - Die Lümmel von der ersten Bank, III. Teil
Výstřely na Broadwayi
1968 Dynamit v zeleném
Smrt v červeném jaguáru
Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti
1967 Hadí jáma a kyvadlo
Nibelungen, Teil 2: Kriemhilds Rache, Die
1966 Nibelungen, Teil 1: Siegfried, Die
Schwert der Nibelungen, Das
1965 Tajemný mnich
Vinnetou - Poslední výstřel
1964 Poslední Mohykán
Vinnetou - Rudý gentleman
Zimmer 13
1963 Die weiße Spinne
Vinnetou
Würger von Schloß Blackmoor, Der
1962 Poklad na Stříbrném jezeře
Terror en la noche
Unsichtbaren Krallen des Dr. Mabuse, Die
1961 Im Stahlnetz des Dr. Mabuse
Penězokaz
1960 Die Bande des Schreckens
Wir wollen niemals auseinandergehen
1959 Der Frosch mit der Maske
Paradies der Matrosen
1958 Die grünen Teufel von Monte Cassino
Romarei, das Mädchen mit den grünen Augen
U47 - Kapitänleutnant Prien
1957 Almenrausch und Edelweiß
Die Prinzessin von St. Wolfgang
Die Zwillinge vom Zillertal
1956 Fischerin vom Bodensee, Die
Herz schlägt für Erika, Ein
Johannisnacht
1955 Solange du lebst
1954 Rosen-Resli
Schweigende Engel, Der
1953 Der Klosterjäger
1952 Herrgottschnitzer von Ammergau, Der
Hinter Klostermauern
1951 Nacht am Mont-Blanc
1950 Gesetz ohne Gnade
1949 Bergkristall
1948 Zehn Jahre später
1939 Osterskitour in Tirol
1937 Wilde Wasser

Dokumentární

1977 ...und die Bibel hat doch recht
1976 Poselství bohů
1973 In Search of Ancient Astronauts (TV film)
1970 Vzpomínky na budoucnost

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(65)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace