foto

Jim Parsons

  • nar. 24.3.1973 (44 let)
    Houston, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James Joseph „Jim“ Parsons je americký televizní a filmový herec. Narodil se a vyrůstal v Texasu, jako starší ze dvou dětí. V mládí ho velmi ovlivňovaly sitcomy jako Three´s Company, Rodinná pouta, Cosby Show. V roce 1991 vystudoval v Texasu střední školu Klein Oak a poté získal bakalářský titul na University of Houston. Během této doby se objevil v mnoha divadelních hrách, například v představení Noises Off. Byl zakládajícím členem Infernal Bridegroom Productions a pravidelně se objevoval na jevišti divadla Stages Repertory. V roce 1999 se zapsal na postgraduální studium na univerzitu v San Diegu, kde byl jedním ze sedmi studentů přijatých na speciální dvouletý kurz v klasickém divadle Old Globe. Roku 2001 absolvoval a přestěhoval se do New Yorku.

V New Yorku pracoval v produkci Off-Broadway a několikrát se objevil v televizi. Zahrál si v televizní show SOUDKYNĚ AMY i v televizním seriálu ED. Menší role měl i v několika filmech, například v PROCITNUTÍ V GARDEN STATE nebo ŠKOLA SVÁDĚNÍ.

Nejvíce se proslavil jako Sheldon Cooper v sitcomu TEORIE VELKÉHO TŘESKU, přičemž jeho výkon je považován za jeden z významných důvodů úspěchu tohoto seriálu. Za tuto roli získal několik ocenění, jako je cena Televizní asociace kritiků (srpen 2009), cena Critics´ Choice Television (2011), dvakrát po sobě vyhrál Emmy (2010, 2011) a získal i Zlatý glóbus (leden 2011).

V roce 2011 se objevil v komedii NADĚJNÝ ROK a ve filmu MUPETI.

V současnosti žije v Los Angeles. Podle New York Times je již od roku 2002 v homosexuálním vztahu se svým přítelem. Od 18. května 2012 se objevuje na Broadwayi jako Elwood P. Dowd ve hře Harvey.

girl33

Herecká filmografie

Filmy

2016 Skrytá čísla
2015 Konečně doma
Přeludy
2014 Elf: Buddy's Musical Christmas (TV film)
Stejná srdce (TV film)
Wish I Was Here
2012 Sunset Stories
2011 Mupeti
Nadějný rok
2007 Gardener of Eden
2006 Škola svádění
The Big Bang Theory - Unaired Pilot (TV film)
10 položek a méně
2005 Heights
Začít úplně jinak
2004 Procitnutí v Garden State
2003 Happy End

TV seriály

2017 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Epizoda 24 (S10E24)
The Gyroscopic Collapse (S10E23)
The Cognition Regeneration (S10E22)
další epizody (13)
Young Sheldon (TV seriál)
2016 Teorie velkého třesku (TV seriál)
The Birthday Synchronicity (S10E11)
The Property Division Collision (S10E10)
The Geology Elevation (S10E09)
další epizody (24)
2015 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Očekávání premiérové noci (S09E11)
Kompenzace zhrzenosti (S09E10)
Vystřídání partnerských rolí (S09E09)
další epizody (23)
2014 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Razantní přerod vztahu (S08E24)
Infiltrace sterilní místnosti (S08E11)
Reflexe na základě šampaňského (S08E10)
další epizody (25)
2013 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Cooperova extrakce (S07E11)
Vyvrácení existence objevu (S07E10)
Anulace na Den díkůvzdání (S07E09)
další epizody (24)
2012 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Vánoční deziluze (S06E11)
Technika vykuchání ryby (S06E10)
Konflikt s parkovacím místem (S06E09)
další epizody (24)
2011 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Speckermanova repríza (S05E11)
Rozšíření Válečníků z Ka’a (S05E10)
Rozptýlení ornitofobie (S05E09)
další epizody (24)
2010 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Rekombinace Ligy spravedlnosti (S04E11)
Hypotéza o cizím parazitovi (S04E10)
Komplikovanost vztahů (S04E09)
další epizody (23)
2009 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Mateřská shoda (S03E11)
Experiment Gorila (S03E10)
Formulace odplaty (S03E09)
další epizody (23)
2008 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Hypotéza dárkových předmětů do koupele (S02E11)
Záhada s paní Vartabedianovou (S02E10)
Triangulace bílého chřestu (S02E09)
další epizody (20)
2007 iCarly (TV seriál)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Koktejlový experiment (S01E08)
Knedlíčkový paradox (S01E07)
Paradigma Pána prstenů (S01E06)
další epizody (8)
2000 Ed (TV seriál)
1999 Griffinovi (TV seriál)
Soudkyně Amy (TV seriál)

Dokumentární

2016 For the Love of Spock
2012 The Big Bang Theory: Access All Areas (TV film)
The Big Bang Theory: It All Started with a Big Bang (TV film)
The 66th Annual Tony Awards (TV film)
2011 The Big Bang Theory Live! (TV film)
2010 The Big Bang Theory: Take Out with the Cast of the Big Bang Theory
2009 The Big Bang Theory: Physicist to the Stars
The Big Bang Theory: Testing the Infinite Hilarity Hyphothesis of the Big Bang Theory
2008 The Big Bang Theory: Quantum Mechanics of the Big Bang Theory
2004 Kdo myslíš, že jsi? (TV seriál)

TV pořady

2016 Must See TV: A Tribute to James Burrows (TV pořad)
2015 The 41st Annual People's Choice Awards (TV pořad)
The 69th Annual Tony Awards (TV pořad)
2014 Nickelodeon Kids Choice Awards 2014 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
40th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
66. Emmy Awards (TV pořad)
2013 Teen Choice Awards 2013 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
39th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
65. Emmy Awards (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
2011 Médium z Long Islandu (TV pořad)
The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
63. Emmy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Postavte se rakovině (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
2009 61. Emmy Awards (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace