foto

Floyd 'Red Crow' Westerman

  • nar. 17.8.1936
    Lake Traverse Indian Reservation, Roberts County, South Dakota, USA
  • zem. 13.12.2007 (71 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Floyd Red Crow Westerman, dakotský hudebník, herec a aktivista, zemřel 13. prosince 2007 v Cedars Sinai Hospital v Los Angeles po dlouhém boji s leukémií. Měl syna a tři dcery. Bylo mu 71 let.

„Kĥaŋğí Dúta“ se narodil 17. srpna 1936 v rezervaci Lake Traverse (Jižní Dakota), domovu Sisseton-Wahpeton Oyate. Protože osiřel, byl v deseti letech poslán do internátní školy Wahpeton. Zůstával zde i přes prázdniny, naučil se tu hrát na kytaru a potkal tu celoživotního přítele Dennise Bankse, kterého známe z AIM. Odsloužil dva roky u americké námořní pěchoty a středoškolské vzdělání získal v Northern State College, která se zabývá hlavně uměním a divadlem. Po maturitě se usadil v Denveru.

V r.1969 vyšlo jeho první album „Custer Died for Your Sins“ a jako hudební podklad ho začalo používat začínající Hnutí Red Power. Na počátku 70. let se připojil k Banksovi a AIM, které později okupovalo Wounded Knee. Později jako mluvčí International Indian Treaty Council cestoval po světě a pracoval pro sociální práva všech domorodých národů. Jeho druhé album „The Land is Your Mother“ (1982), odráží jeho hlubokou starost o práva původních obyvatel všude na Zemi. Později spolupracoval a vystupoval se špičkovými hudebníky jako Buffy Sainte-Marie, Harry Belafonte či Kris Kristofferson. Na počátku 90. let objel Westerman turné se Stingem, za účelem získání peněz na záchranu deštných pralesů. V publiku sedělo mnoho známých lidí, se kterými se tak mohl seznámit- například papež, princ Charles či prezident Mitterand. Jeho třetí album „A Tribute to Johnny Cash“ (2006) dostalo hvězdné recenze a za své úsilí byl o rok později oceněný cenou NAMMY.

Zavzpomínejme ale, kde jsme ho mohli vidět v televizi či na plátně. Jeho hvězda začala stoupat po skvělém výkonu v Tanci s vlky (1990), kde si zahrál Deset Medvědů a odtud si ho asi pamatujeme nejvíc. Rok poté si zahrál Sedícího Býka v televizním filmu Syn jitřní hvězdy. Určitě si vzpomínáte, jak se modlí v potní chýši, obětovává kousky ze svých paží a pak maluje svou vizi padajících vojáků z nebe. V témže roce si zahrál významnou roli „Šamana“ a duchovního průvodce Jima Morrisona ve filmu Olivera Stonea- The Doors. Další televizní film, který jsme mohli vidět je Lakota Woman: Vzpoura na Wounded Knee (1994), kde hraje Bláznivého Býka- dědečka Mary (Irene Bedard). V letech 1993-1994 se jeho postava strýčka Raye v seriálu Walker, Texas Ranger stala tak populární, že se objevil ve 12 epizodách. Ve Strážci snů (2003) jsme ho mohli vidět jako ponýjského náčelníka Železnou Lžíci, toužícího po kožešině ze skvrnitého býka. Na velkém plátně jsme ho naposled mohli vidět ve filmu Hidalgo: Ohnivý oceán (2004), kde si zahrál ve Wild West Show Buffala Billa náčelníka Orlí Roh.

Debutoval v Powwow Highway (1989), kde jsme ale mohli slyšet jen jeho hlas ze CB Radia, takže opravdovým debutem byl film Renegáti (1989), kde hrál otce dalšímu indiánskému herci Lou Diamond Phillipsovi. Objevil se epizodně v seriálech MacGyver, To je vražda, napsala, Roseanne, Akta X, Pobřežní hlídka atd. Jeho příjemný hlas byl oblíbený, proto v jeho filmografii, která čítá více než 40 počinů, najdeme i díla, kde figuruje jako vypravěč nebo dabér. V r.2000 American Indian Expo jmenovalo Westermana celebritou roku. V letech 2003-2007 se Westerman objevil v řadě televizních reklam, které měli posilovat sújský národ. Často v nich nosil tradiční oblečení.

Westerman také celý život posiloval indiánskou mládež. „Jsou naše budoucnost,” říkával. „Dnes bojujeme ve velké bitvě proti populární kultuře, která je obklopuje. Je to bitva o jejich srdce i mysl. Potřebujeme je inspirovat, aby se chopili své vlastní historie a kultury. Bez nich, my Indiáni nemáme žádnou budoucnost."

„Vždy stál za tradicí, hodnotami, duchovnem, vytrvalostí a spravedlností,“ říká Lionel Bordeaux, prezident Sinte Gleška University, jenž znal Westermana od školy. „Plánovali jsme věnovat mu čestný titul, ale on onemocněl a nebyl schopný nás navštěvovat. Nikdy ale nezapomněl na mladé lidi. Posílal zprávy studentům, blahopřál jim k jejich úspěchům a pobízel je k pokračování jejich dobré práce.“

„Znal jsem Floyda víc než 60 let,“ říká Banks. „Byli jsme nerozluční přátelé od dětství, vyrostli jsme spolu. Mé srdce je plné smutku. On byl největší kulturní velvyslanec, kterého indiánská Amerika vůbec kdy měla- skutečný národní poklad.“

Soukromé rozloučení pro jeho rodinu a přátele se konalo ve Westermanově domově v Marina del Rey (Kalifornie). Poté byl převezen do Sissetonu (Jižní Dakota). Zde proběhlo dvoudenní rozloučení v tělocvičně Tiospa Zina Tribal School. Tady mnoho hodnostářů a osobních přátel sdílelo příběhy a milé vzpomínky. Bylo otevřené veřejnosti. Pohřben byl na St Matthew's Catholic Cemetery ve Veblenu (Jižní Dakota), kde byl uložen ke svému poslednímu odpočinku vedle své milované matky.

Luďa "VanillaIce" Rektořík

Herecká filmografie

2006 Tajemná cesta za pokladem
2004 Ohnivý oceán
2003 Atlantis: Milo se vrací
Strážce snů
Truth and Dare
1999 Indián
Soudkyně Amy (TV seriál)
1998 Naturally Native
1997 Bojovník
Dharma & Greg (TV seriál)
1996 Chameleon (TV seriál)
Milénium (TV seriál)
Poltergeist (TV seriál)
Smrtící útes 7
1995 Akta X: Neotevřená akta (TV film)
Baywatch Nights (TV seriál)
Konec Divokého západu (TV film)
1994 Lakota Woman: Siege at Wounded Knee (TV film)
Siringo (TV film)
1993 Akta X (TV seriál)
Dakota Conflict, The (TV film)
Jonathan z kmene medvědů
Přetržené řetězy (TV film)
Rio Shannon (TV film)
Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1991 Clearcut
Syn jitřní hvězdy (TV film)
The Doors
1990 Captain Planet (TV seriál)
Tanec s vlky
Zapadákov (TV seriál)
1989 Hardball (TV seriál)
Powwow Highway
Renegáti
1988 Roseanne (TV seriál)
1986 Právo v Los Angeles (TV seriál)
1985 MacGyver (TV seriál)

Dokumentární

2006 Buffy Sainte-Marie: A Multimedia Life (TV film)
2002 Spirit of the Trees (TV seriál)
1995 500 Nations (TV seriál)
1992 Earth and the American Dream - vyp.
1990 Making of 'Dances with Wolves', The (TV film)
1988 Het is de aarde die huilt

TV pořady

1999 ABC 2000: The Millennium (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace