foto

Jeffrey Donovan

  • nar. 11.5.1968 (48 let)
    Amesbury, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeffrey T. Donovan (nar. 11.5.1968) je televizní, filmový a divadelní herec. Pravděpodobně nejvíce znám je rolí Michaela Westena ze seriálu STATUS: NEŽÁDOUCÍ (Burn Notice).

Jeffrey se narodil a vyrůstal v Amesbury (Massachusetts) společně se dvěma bratry. Vychovávala je pouze matka, a tak rodina žila převážně ze sociálních dávek. Jak sám říká: „Nebylo to jednoduché, ale alespoň jsme se naučili skromnosti.“ V Amesbury navštěvoval místní střední školu, kde si jedna z učitelek (Patty Hoyt) všimla jeho hereckého nadání a doporučila mu navštěvovat dramatický kroužek. Dokonce mu pomohla získat stipendium na letní herecký kurz, který mu pomohl připravit cestu k herecké kariéře. Po střední škole navštěvoval Bridgewater State University, ale nakonec bakalářský titul získal na University of Massachusetts. Magisterský titul umění, tzv. M.F.A. obdržel na New York University Tisch School of the Arts.

Na stříbrném plátně se objevuje už od poloviny 90. let. Debutoval ve filmu INSIDE OUT. Jeho následující film THROWING DOWN získal cenu poroty na Hamptonském filmovém festivalu. Zahrál si také v ZÁHADĚ BLAIR WITCH 2 (Book of Shadows: Blair Witch 2) a spolu s Kevinem Baconem v dramatu SPÁČI (Sleepers). V malých rolích se objevuje např. ve filmech VEGAS VACATION, CATHERINE´S GROWE, WHEN TRUMPETS FADE, PURPOSE, HITCH nebo v seriálech CSI: MIAMI, MONK, LAW & ORDER aj.

Později to byla romantická komedie s Ashley Judd COME EARLY MORNING a drama VĚŘTE MI (Believe in Me), kde se objevil v hlavní roli trenéra ženského basketbalového týmu. Clint Eastwood ho pak o pár let později obsadil do hlavní mužské role ve snímku s Angelinou Jolie VÝMĚNA (Changeling).

Od roku 2007 hraje Jeffrey v seriálu STATUS: NEŽÁDOUCÍ (Burn Notice), kde se objevuje v roli bývalého špióna Michaela Westena, který byl dán nespravedlivě na černou listinu jako nežádoucí (suspendován) a snaží se všemožně prokázat svou nevinu a získat svou práci zpět.

Jeffrey má za sebou i několik velkých divadelních rolí jako je Hamlet nebo Marca ze hry A view from the Bridge. Také více než půl roku účinkoval v komediální frašce Don´t Dress for Dinner v Chicagu a jako Terry v On The Waterfront. Je obrovským fanouškem Boston Red Sox. Věnuje se bojovým sportům, má černý pás v karate, studuje aikido a jiu-jitsu.

Momentálně žije se svou přítelkyní a třemi syny ve venkovské oblasti Kalifornie, ale je také často na Floridě, kde je seriál Burn Notice natáčen šest měsíců v roce.

Lukáš "Lukiben" Beněk

Herecká filmografie

Filmy

2017 Shot Caller
Soldado
2016 LBJ
2015 Sicario: Nájemný vrah
Zánik
2011 Burn Notice: The Fall of Sam Axe (TV film)
J. Edgar
2008 Výměna
Zpětný pohled
2007 Konečná verze
2006 Come Early Morning
Věřte mi
2005 Hitch: Lék pro moderního muže
2004 Dotek zla (TV film)
Sam & Joe
2002 Podraz.com
2000 Vnadidlo
Záhada Blair Witch 2
1998 Když utichly trumpety (TV film)
Svědek proti mafii (TV film)
1997 Catherine's Grove
1996 Critical Choices (TV film)
Spáči
1995 Throwing Down

TV seriály

2016 Shut Eye (TV seriál)
2015 Fargo (TV seriál)
Loplop (S02E08)
Rhinoceros (S02E06)
The Gift of the Magi (S02E05)
další epizody (7)
2007 Status: Nežádoucí (TV seriál)
2006 Enemies (TV seriál)
2005 Threshold (TV seriál)
2004 Dotek zla (TV seriál)
2002 Kriminálka Miami (TV seriál)
2001 Drzá Jordan (TV seriál)
Witchblade (TV seriál)
2000 Ano, drahoušku (TV seriál)
Beat, The (TV seriál)
1997 Milénium (TV seriál)
The Wild and the Innocent (S01E10)
1996 Chameleon (TV seriál)
Všichni starostovi muži (TV seriál)
1993 Zločin v ulicích (TV seriál)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

2011 Burn Notice: The Fall of Sam Axe (TV film)

TV seriály

2007 Status: Nežádoucí (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(32)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace