foto

Juraj Nvota

  • nar. 1.3.1954 (60 let)
    Bratislava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Juraj Nvota sa narodil v prvý marcový deň 1954 v Bratislave. Po mladosti strávenom v hlavnom meste sa rozhodol svoje sympatie k divadelnej a filmovej réžii uspokojiť štúdiom na fakulte divadelnej réžie VŠMU v Bratislave. Štúdia dokončil v roku 1977.

V tom istom roku herecky debutoval v trnavskom divadle Pre deti a mládež. Po postave v hre o Tomovi Sawyerovi a iných hrách ako Rómeo a Júlia, Hamlet III., Muž ako muž sa jeho režisérsky debut objavil až v roku 1982 v Radošinskom naivnom divadle. Po období začiatkov v RND nasledovali hosťovanie v divadle SNP v Martine alebo v štúdiu L+S v Bratislave. Po divadelnej réžii sa venuje aj filmovej réži,i ktorá mu ide v skutku rovnako dobre. Herectvo ho asi nikdy až tak nebavilo natoľko ako réžia, naposledy účinkoval vo filme Modré z neba (1997), na ktorom sa režisérsky podielala Eva Borušovičová.

V súčastnosti býva V Bratislave so svojou treťou manželkou. Má dve deti ale onedlho sa poteší z tretieho potomka. Pravidelne hosťuje v divadle Ypsilon v prahe a prednáša na Činohernej a bábkárskej fakulte VŠMU v Bratislave na Katedre réžie a dramaturgie.

Roman Biath "Mič" Biath

Herecká filmografie

Režijní filmografie

2014 Divá Bára (divadelní záznam)
Jak jsme hráli čáru
Polooblačno (divadelní záznam)
2012 Konfident
2008 Mínus Dva (divadelní záznam)
Na rozchodnou (TV film)
Rodinné striebro (divadelní záznam)
Zázrak v černém domě (divadelní záznam)
2007 Muzika
2005 Básnik a žena (TV film)
2002 Kruté radosti
2000 Slečna Dušehojivá (TV film)
1998 Priateľstvá padajúceho lístia (TV film)
1997 Armagedon na Grbe (divadelní záznam)
Macocha (divadelní záznam)
Piano revue (divadelní záznam)
1996 Čierna ovca (TV film)
Prášky na spanie (TV film)
1995 Dušička (TV film)
Samota lásky (TV film)
1993 Kazimír a Karolína (divadelní záznam)
Výkupné za náčelníka (video film)
Výlety v pamäti (TV film)
1992 Chaos (divadelní záznam)
1991 Ženské oddelenie (TV film)
1990 Rýchlik (TV film)
1989 Tajomstvá pod viečkami (TV film)
1981 Paradajka za rohom

Dokumentární

2008 Eskalátor - Alex Mlynárčik (TV film)
Eskalátor - Stanislav Štepka (TV film)
1999 Maliar z Montany