foto

Alejandro González Iñárritu

  • nar. 15.8.1963 (53 let)
    Mexico City, Distrito Federal, Mexiko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alejandro González Iñárritu se narodil v México City (hlavní město Mexika) v roce 1963. Iñárritu začínal jako diskžokej ve věhlasné rádiové stanici WFM a v téže době studoval i filmovou tvorbu a divadlo. Od roku 1988 do 1990 složil hudbu pro šest celovečerních mexických filmů jako třeba Garra de tigre (1989). V devadesátých letech se stal nejmladším producentem v Mexican TV, kde byl zodpovědný za produkci v Mexiku nejvýznamnější televizní společnosti.

Když od televize odešel, založil vlastní společnost - Zeta Films. Začal psát a natáčet televizní reklamy pro mexickou televizi (některé z nich mohly být k vidění v jeho prvním snímku - Amores Perros ( 2000) ). Nicméně točení těchto reklamních spotů byl v podstatě jen nácvik pro jeho budoucí filmy. Ve stejné době pokračoval ve studiu filmové tvorby v Maine (nejsevernější stát USA na východním pobřeží Severní Ameriky) a v Los Angeles pod vedením polského režiséra Ludwika Margulese. Svůj první krátkometrážní snímek Detrás del dinero natočil v roce 1995 pro mexickou televizi.

Hledajíc dobré příběhy, pročetl mnoho scénářů a až jednoho dne se potkal s Guillermo Arriaga. Společně plánovali natočit 11 krátkých příběhů zachycující všechny tváře Mexico City. Po třech letech a 36 konceptech se dostali pouze ke třem příběhům, které pak podrobně rozepsali. Tento film - Anores Perros (Láska je kurva) si odnesl z filmového festivalu v Cannes (2000) cenu za nejlepší film a sklidil obrovský celosvětový úspěch. Také byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film.

V roce 2001 natočil kratičký snímek Powder Keg ze série Hire ve kterém si zahráli Clive Owen či Stellan Skarsgård.

V roce 2002 se González Iñárritu podílel na natočení snímku 11'09''01 - September 11 (2002), filmu o vlivu teroristického útoku z 11. září.

Úspěch těchto snímků mu otevřel dveře Hollywoodu. Jeho dalším filmem, ke kterému napsal i scénář bylo 21 gramů z roku 2003. Snímek byl natočen v angličtině, v hlavních rolích účinkovali Sean Penn, Benicio Del Toro a Naomi Watts, kteří za něj získali nominaci na cenu Akademie.

Jeho nejnovější snímek Babel (2006) by měl být jakýmsi pomyslným zakončením trilogie Amores perros a 21 Gramů.

Za zmínku stojí i jeho přezdívka - El Negro.

Petr "J3dla" Jedlička

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Střihačská filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2016 Je s námi konec?
2015 Nepoznaný svět (TV film)
2013 Trespassing Bergman
2011 Kurosawa, la voie
2007 Conquistando Hollywood (TV seriál)
2006 Film o filmu: Babel
2004 21 Grams: In Fragments

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2007 79. Annual Academy Awards (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)

Producentská filmografie

2017 The One Percent (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 472)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace