foto

Charles Bronson

  • nar. 3.11.1921
    Ehrenfeld, Pennsylvania, USA
  • zem. 30.8.2003 (81 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Já jsem Paul Kersey. Co je s mou ženou?“ - PŘÁNÍ SMRTI

Charizmatický přestavitel drsných chlapů exotického vzezření Charles Bronson, vlastním jménem Charles Dennis Buchinski, se narodil 3. listopadu 1921 v Ehrenfeldu v Pensylvánii jako jedno z patnácti dětí chudých polských přistěhovalců. Po střední škole se připojil ke svému otci a bratrům pracujícím v dolech, ze kterých si odnesl doživotní strach z uzavřených prostor. 1943-1945 sloužil u válečného letectva v Tichomoří a po návratu domů se živil všelijak, mj. jako boxer. S herectvím začal proto, že ho přitahovaly obrovské peníze točící se v šoubyznysu a během honu na čarodějnice v první polovině 50. let si změnil jméno na Bronson, protože slovanská jména tehdy budila podezření.

Na stříbrném plátně debutoval ještě pod svým rodným jménem malou rolí v komedii s Gary Cooperem YOU´RE IN THE NAVY NOW (1951). V následujícím roce si zahrál hned v sedmi filmech, ale v pěti z nich se ani neobjevil v titulcích. První výraznější role přišla v roce 1953 v 3-D hororové klasice DůM VOSKOVÝCH FIGURÍN, kde se objevil ve vedlejší roli Igora. Mezi kriminálky a dramata převažující do té doby v jeho filmografii se koncem 50. let stále častěji vkrádaly westerny (VERA CRUZ, APAČ), ve kterých to brzy dotáhl na hlavní role (SHOWDOWN AT BOOT HILL, MACHINE-GUN KELLY) a na samém konci 50. let dokonce dostal vlastní krimi seriál „MAN WITH A CAMERA“ (1958-1960).

Většinu svých nejlepších snímků si připsal v 60. letech, která odstartoval rolí irsko-mexického pistolníka Bernarda O´Reillyho, jednoho ze SEDMI STATEČNÝCH (1960) ve stejnojmenné westernové klasice Johna Sturgese. Ten jej o dva roky později obsadil do dalšího svého hvězdně obsazeného snímku, válečného dramatu VELKÝ ÚTĚK (1963), kde si Bronson shodou okolností zahrál postavu postiženou klaustrofobií, kterou sám trpěl. Do třetice pak vyšperkoval famózní herecký ansámbl jiného populárního válečného snímku TUCET ŠPINAVCů (1967) Roberta Aldriche. 60. léta uzavřel svou nejvýznamnější rolí tajemného mstitele přezdívaného Harmonika v proslulém westernovém eposu TENKRÁT NA ZÁPADĚ (1968) Sergia Leoneho, který o Bronsonovi prohlásil, že je to nejtalentovanější herec s jakým kdy pracoval.

V Evropě, kde se po těchto snímcích stal nesmírně populárním, následně natočil několik filmů, z nichž stojí za zmínku zdařilý krimi thriller CESTUJÍCÍ V DEŠTI (1969) či koprodukční western RUDÉ SLUNCE (1971) s pozoruhodným mezinárodním obsazením Toshiro Mifune, Alain Delon, Ursula Andress a Bronson. Ve stejném roce jako natočil RUDÉ SLUNCE získal také Zlatý glóbus pro „nejpopulárnějšího herce na světě.“

Velmi dobře si vedl i po návratu do států v 70. letech, kdy počínaje mafiánským snímkem VALACHIHO SVĚDECTVÍ (1972) vyměnil westerny a válečné filmy za neméně úspěšné krimithrillery z městského prostředí. V témže roce také zahájil westernem CHATOVA ZEMĚ velmi plodnou spolupráci (celkem 7 filmů) s britským režisérem Michaelem Winnerem. Z ní záhy vzešlo po O´Reillym a Harmonikovi jeho třetí nejslavnější alter ego, architekt Paul „Mstitel“ Kersey z kriminálního dramatu PŘÁNÍ SMRTI (1974). Kontroverzní snímek nabízející, podobně jako Siegelův DRSNÝ HARRY nebo pozdější Scorseseho TAXIKÁŘ, v době stoupající pouliční kriminality brutální sílu jako její řešení, se dočkal obrovského ohlasu a čtyř nepříliš vydařených pokračování.

Publikum se ho v této roli nemohlo nabažit (před ním byla nabídnuta Stevu McQueenovi či Henry Fondovi) a tak v tomto duchu jednala i většina jeho hrdinů ve filmech z 80. let, béčkových akčních thrillerech jako 10 MINUT DO PůLNOCI (1983), ZLOČINY MUŽů (1984), MURPHYHO ZÁKON (1986), POSEL SMRTI (1988) či VĚCI O KTERÝCH SE NEMLUVÍ (1989). Většina z nich vznikla v produkci béčkových izraelských producentů Menahema Golana a Yorama Globuse a režíroval je Bronsonův druhý dvorní režisér Jake Lee Thompson (natočili spolu 8 filmů), který nahradil Michaela Winnera, s nímž se Bronson rozešel po třetím PŘÁNÍ SMRTI (1985).

Důstojným epilogem Bronsonovy herecké kariéry se stala první polovina 90. let, kdy docela úspěšně přestoupil do televize a natočil předchozí brutality zbavené snímky jako dobrodružného MOŘSKÉHO VLKA (1993), krimi DONATO A DCERA (1993) a rovněž kriminální trilogii RODINA POLICAJTů (1995, 1997, 1999). Jediným jeho filmem z této doby uvedeným v kinech bylo poslední, páté PŘÁNÍ SMRTI (1995). Poslední léta svého života trpěl Alzheimerovou chorobou a v roce 2003 zemřel jako předposlední žijící „statečný“ v nemocnici v Los Angeles na zánět plic. Od roku 1968 byl ženatý s herečkou Jill Ireland, se kterou se poprvé seznámil na natáčení VELKÉHO ÚTĚKU a kterou si vzal o dva roky později. Zahrál si s ní v řadě filmů (CESTUJÍCÍ V DEŠTI, ZLÉ ČASY, PŘÁNÍ SMRTI II, ÚKLADNÁ VRAŽDA aj.) a mají spolu dceru.

Josef "choze" Blažek

Herecká filmografie

2014 America's Clown: An Intimate Biography of Red Skelton - a.z.
1999 Rodina policajtů III (TV film)
1997 Rodina policajtů II (TV film)
1995 Rodina policajtů (TV film)
1994 Touha smrti V
1993 Donato a dcera (TV film)
Mořský vlk (TV film)
1991 Ano, Virginie, Santa Claus je (TV film)
Vyvrhel
1989 Věci, o kterých se nemluví
1988 Posel smrti
1987 Touha smrti 4: Tvrdý zákrok
Úkladná vražda
1986 Murphyho zákon
Odplata (TV film)
1985 Přání smrti 3
1984 Zločiny mužů
1983 Deset minut do půlnoci
1982 Přání smrti 2
1981 Na život a na smrt
1980 Bílý mys
Hraniční čára
1979 Výstřely pro lásku
1977 Bílý bizon
Telefon
1976 Nedokončená novela
Od dvanácti do tří
Operace Blesk (TV film)
1975 Breakheartský průsmyk
Útěk z vězení
Zlé časy
1974 Pan Majestyk
Přání smrti
1973 Sicilské nešpory
Valdézovi koně
1972 Chatova země
Mechanik zabiják
Valachiho svědectví
1971 Bull of the West, The (TV film)
Někdo je za dveřmi
Rivalové pod rudým sluncem
1970 Brutální město
Cestující v dešti
Studený pot
You Can't Win 'Em All
1969 Twinky
1968 Sbohem příteli
Tenkrát na Západě
Villa jede!
Zbraně pro San Sebastian
1967 Dundee and the Culhane (TV seriál)
Meanest Men in the West, The (TV film)
Tucet špinavců
1966 Zakázaný majetek
1965 Bitva v Ardenách
Legend of Jesse James, The (TV seriál)
Luke and the Tenderfoot (TV film) - a.z.
Písečný ptáček
The Big Valley (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)
1964 Guns of Diablo
1963 Čtyři z Texasu
The Travels of Jaimie McPheeters (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
Velký útěk
1962 Combat! (TV seriál)
Empire (TV seriál)
Kid Galahad
The Virginian (TV seriál)
This Rugged Land
1961 Alcoa Premiere (TV seriál)
A Thunder Of Drums
Cain's Hundred (TV seriál)
Dr. Kildare (TV seriál)
Pán světa
Ripcord (TV seriál)
The New Breed (TV seriál)
X-15
1960 Sedm statečných
The Aquanauts (TV seriál)
1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
Alcoa Presents: One Step Beyond (TV seriál)
Bonanza (TV seriál)
Hennesey (TV seriál)
Hrstka statečných
Laramie (TV seriál)
Rawhide (TV seriál)
Riverboat (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Untouchables (TV seriál)
1958 Machine-Gun Kelly
Man with a Camera (TV seriál)
Nebezpečné svědectví
Showdown at Boot Hill
Ten North Frederick
U.S. Marshal (TV seriál)
When Hell Broke Loose
Yancy Derringer (TV seriál)
1957 Colt .45 (TV seriál)
Have Gun - Will Travel (TV seriál)
Letící šíp
M Squad (TV seriál)
Richard Diamond, Private Detective (TV seriál)
Sugarfoot (TV seriál)
Suspicion (TV seriál)
Tales of Wells Fargo (TV seriál)
The Court of Last Resort (TV seriál)
The Walter Winchell File (TV seriál)
1956 Jubal
Playhouse 90 (TV seriál)
Sheriff of Cochise (TV seriál)
Wire Service (TV seriál)
1955 Big House, U.S.A.
Crusader (TV seriál)
Gunsmoke (TV seriál)
Luke and the Tenderfoot (TV seriál)
Stage 7 (TV seriál)
Target Zero
The Millionaire (TV seriál)
Those Whiting Girls (TV seriál)
Warner Brothers Presents (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1954 Apač
Crime Wave
Drum Beat
Medic (TV seriál)
Public Defender (TV seriál)
Riding Shotgun
Studio 57 (TV seriál)
Tennessee Champ
The Joe Palooka Story (TV seriál)
The Lineup (TV seriál)
Vera Cruz
Waterfront (TV seriál)
1953 Dům voskových figurín
General Electric Theater (TV seriál)
Letter to Loretta (TV seriál)
Slečna Sadie Thompsonová
The Clown
The Man Behind the Badge (TV seriál)
The Pepsi-Cola Playhouse (TV seriál)
1952 Battle Zone
Biff Baker, U.S.A. (TV seriál)
Bloodhounds of Broadway
Cavalcade of America (TV seriál)
Diplomatic Courier
Four Star Playhouse (TV seriál)
Manželský život
My Six Convicts
Pat a Mike
Red Skies of Montana
The Doctor (TV seriál)
Torpedo Alley
1951 Mob, The
Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)
The People Against O'Hara
The Roy Rogers Show (TV seriál)
You're in the Navy Now
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)
Treasury Men in Action (TV seriál)
1949 Fireside Theatre (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)

Dokumentární

2014 Go-Go Boys: The Inside Story of Cannon Films, The
I Am Steve McQueen - a.z.
2008 How the West Was Lost
2000 Hollywood Remembers Lee Marvin (TV film) - a.z.
1994 100 Years of the Hollywood Western (TV film)
1989 America's All-Star Tribute to Elizabeth Taylor (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
1968 San Sebastian 1746 in 1968
1967 Operation Dirty Dozen
1965 Big Sur, The

TV pořady

1976 All-Star Tribute to John Wayne, An (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace