foto

Alexandr Sokurov

  • nar. 14.6.1951 (65 let)
    Podorviča, Irkutská oblast, Sovětský svaz
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Je až s podivem, že Alexandr Sokurov, jeden z nejintelektuálnějších ruských režisérů druhé poloviny dvacátého století, se narodil a rostl v prostředí nedotčeném kulturou na vojenských základnách prostírajících se od Irkutska po Polsko a Turkmenistán. Zato však velmi záhy pocítil, co znamená tíha života a blízkost smrti a těmto tématům zasvětil svou tvorbu.

Po završení studia historie se rozhodl věnovat kinematografii a nastoupil do ateliéru vědecko-populárního filmu. Kvůli konfliktům s „bdělými" vgikovskými vyučujícími a úředníky Goskina (v podstatě ministerstva filmu) ale musel studium předčasně ukončit a jeho diplomový film Osamělý hlas člověka (1978) byl dokonce určen ke zničení. Kvůli svému osobitému tvůrčímu stylu plnému dlouhých kontemplativních záběrů, pomlk namísto dialogů a existencí postav v mrtvolném prostoru jejich živé existence se mu nedařilo najít společnou řeč s vedoucími orgány ani později při práci na studiích Mosfilm a Lenfilm, a tak až do přestavby nebyl do distribuce uveden ani jeden z jeho hraných či dokumentárních filmů.

Až koncem osmdesátých tak veřejnost poprvé uviděla filmy Truchlivá netečnost (1983) či Moskevskou elegii (1987) o Andreji Tarkovském. V devadesátých letech získal za své filmy ceny na stěžejních filmových festivalech (Locarno, Berlín, Rotterdam...) a v této době prohlubuje koncentraci směrem k historicko-filozofickým snímkům zabývajícím se střetem člověka a dějin, které na přelomu milénia vyvrcholí „tetralogií vládců": osobité vize jednoho dne ze života Adolfa Hitlera Moloch (1999), snímkem o posledních dnech V. I. Lenina Býk (2001), sondou do labyrintu duše císaře Hirohita Slunce (2005) a netradiční interpretací vášní a morálky Goethova Fausta (2011).

Seminář ruských filmů

Režijní filmografie

2011 Faust
2007 Aleksandra
Boris Godunov (divadelní záznam)
2005 Slunce
2003 Otec a syn
2002 Ruská archa
2001 Elégie de la traversée
Tělec
1999 Moloch
1997 Matka a syn
1996 Robert. Schastlivaya zhizn
Vostočnaja elegija
1993 Elegija iz Rossii
Tiché stránky
1992 Kámen
1990 Druhý kruh
Leningradskaja retrospektiva
1989 Sovetskaya elegiya
Zachraň a zachovej
1988 Dny zatmění
Marija
1987 Ampir
I ničego bolše
Osamělý hlas člověka
Truchlivá netečnost
Žertva večerňaja
1980 Razžalovannyj
1975 Leto Marii Vojnovoj (TV film)

Dokumentární

2015 Frankofonie
2011 Potřebujeme štěstí
2010 Intonacija. Arsen Kanokov
Intonacija. Boris Averin
Intonacija. Jurij Šmidt
Intonacija. Sergej Slonimskij
Intonacija. Valerij Zorkin
Intonacija. Vladimir Jakunin
2009 Čitajem 'Blokadňuju knigu'
2008 Cinema16: World Short Films
2006 Elegiya zhizni: Rostropovich, Vishnevskaya
2004 Петербуржский дневник: Моцарт. Реквием
2000 Něžno
1999 Uzel
1998 Petěrburgskij dněvnik: Kvartira Kozinceva (TV film)
Povinnost (TV seriál)
1997 Petěrburgskij dněvnik: Otkrytije pamjatnika Dostojevskomu (TV film)
Смиренная жизнь
1995 Duchovnyje golosa
Soldatskij son
1990 K sobytijam v Zakavkaze
Prostaja elegija
1989 Petěrburžskaja elegija
Sonata dlja Gitlera
1987 Moskevská elegie
Terpenije. Trud
1985 Elegija
1981 Dmitrij Šostakovič. Altovaja sonata
1979 Poslednij den něnastnogo leta
1975 Pozyvnyje R1NN (TV film)
1974 Avtomobil nabiraet nadezhnost (TV film)
Samyje zemnyje zaboty (TV film)

Scenáristická filmografie

Kameramanská filmografie

2005 Slunce
2001 Tělec

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(38)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace