foto

Bryan Brown

  • nar. 23.6.1947 (68 let)
    Sydney, New South Wales, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sydneyský rodák hrál odjakživa ochotnické divadlo, tedy i v době, kdy o profesionálním herectví ještě vůbec neuvažoval. Po univerzitě začal pracovat jako pojišťovací agent a zřejmě ve styku s veřejností přišel na to, že svět je z divadelních prken přeci jen zajímavější a herectvím se, nejprve na scénách repertoárových divadel ve Velké Británii, včetně hostování v National Theatre (1974), začal živit.

Po návratu do rodné Austrálie zkusil i jiné divadelní formy, jako třeba Black Theatre, odkud nebylo daleko k prvním roličkám ve filmu. Debutově se na stříbrném plátně objevil v r. 1977 ve filmu MILOSTNÉ DOPISY Z TERABIA ROAD. O rok později diváci televizního filmu PROTI VĚTRU zaznamenali dosud neznámého, za to velkého a charismatického sympaťáka a od té chvíle se mu nabídky na filmy jen hrnuly. Nejznámější z této doby je film KROTITEL MORANT (1980) natočený dle skutečné postavy v průběhu politického tribunálu v období Búrské války (film byl nominován na Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší cizojazyčný film a Brown za vedlejší roli získal cenu AFI), ale i televizní seriál MĚSTO JAKO ALICE (1981) o osudech australského válečného zajatce. Pak přišla - pro Browna z mnoha hledisek velmi významná nabídka - hrát střihače ovcí ve slavném seriálu PTÁCI V TRNÍ (1983). Nejenže byl za tuto roli nominován na cenu Emmy a dokonce získal Zlatý glóbus, ale také se oženil s hlavní hrdinkou seriálu, herečkou Rachel Ward.

V Hollywoodu, kam se jeho filmové cesty ubíraly po r. 1986, získal hned několik rolí, pro které se stal nezaměnitelným představitelem - byť věčně vedlejších, za to významných - rolí. Ať už to byl odborník na zvláštní efekty ve filmu SMRTÍCÍ TRIKY (1986), či světem protřelý barman v KOKTEJLu (1988), kde si navíc zahrál po boku začínajícího T.Cruise, nebo role fotografa, který valnou část života strávil po boku zachránkyně skalních goril Dian Foessey (Sigourney Weawer) v Oscarovém snímku GORILY V MLZE (1988).

Přes všechny nabídky, a poměrně značnou pozornost filmového světa, stačil hrát i další role v televizních filmech a seriálech, z nichž některé odvysílaly i české televize, například MRTVÁ VE VODĚ (1991), VĚČNÝ POUTNÍK(1994), MALÉ VELKÉ BŘEMENO (1987), CESTA DO STŘEDU ZEMĚ(1999), 20000 MIL POD MOŘEM (1997) a další.

Po roku 2000 jste jej mohli vidět ve skvělém televizním zpracování apokalyptického dramatu NA BŘEHU (2000) a ve velkofilmu AUSTRÁLIE (2008), kde si zahrál vlivného rančera, přezdívaného King Carney. Společně s manželkou Rachel Wardovou vychovávají tři děti a hojně se angažují v charitativních projektech pod patronací YWCA a nadace HOPE.

Alexandra "alpeew" Pečená-Havlíček

Herecká filmografie

2016 Blue Dog
Bohové Egypta
2014 Old School (TV seriál)
Zabij mě třikrát
2013 Better Man (TV seriál)
Darkside, The
Náhodný voják (TV film)
2011 Hrdličky
2010 Limbo
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
Překrásná Kate
2008 Austrálie
Cactus
Děkan Spanley
2007 Vražda ve vnitrozemí (TV film)
2006 On Location with 'The Irishman'
2005 Dobrodružství Poseidonu (TV film)
Temné příběhy (TV seriál)
Žraloci útočí (TV film)
2004 Pomsta ženy středního věku (TV film)
Riskni to s Polly
2003 Stopy (TV film)
2002 Rváči
2001 Dvojitý podraz
Mullet
2000 Na břehu (TV film)
Risk
1999 Cesta do středu Země (TV film)
Čau Klaudie,...
Medvědí vodopády
Ruce pryč
1998 Pejskaři (TV film)
Pohraničí (TV film)
1997 Still Twisted
20.000 mil pod mořem (TV film)
1996 Dead Heart
Mrazivé příběhy (TV seriál)
Twisted Tales (TV film)
1995 Úplná masáž těla (TV film)
1994 Věčný poutník (TV seriál)
1993 Poslední úkol (TV film)
Věk zrady (TV film)
1992 Devlin (TV film)
Sveďte to na poslíčka
1991 Mrtvá ve vodě (TV film)
Sladký mluvka
Smrtící triky 2
1990 Krvavá přísaha
1988 Gorily v mlze
Koktejl
1987 Břímě (TV film)
Dobrá manželka
1986 Smrtící triky
Tai-Pan
1985 Parker
Rebel
Záhadná pláž
1984 Eureka Stockade (TV seriál)
Kim (TV film)
Pozdravuj na Broad Street
1983 Ptáci v trní (TV seriál)
1982 Far East
1981 Town Like Alice, A (TV seriál)
Winter of Our Dreams
1980 Blood Money
Krotitel Morant
Palm Beach
Stir
1979 Cathy's Child
Conman Harry and the Others
Money Movers
Rozzlobená jednotka
1978 Irčan
Newsfront
Proti větru (TV seriál)
Third Person Plural
Weekend of Shadows
Zpěv o Jimmiem Blacksmithovi
1977 Love Letters from Teralba Road, The

Dokumentární

1998 L7: The Beauty Process
1997 Making of Special: '20,000 Leagues Under the Sea', The (TV film)
1995 Celluloid Heroes, The (TV film)

TV pořady

2004 At the Movies (TV pořad)

Producentská filmografie

2009 Překrásná Kate
1996 Twisted Tales (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace