foto

Alice Nellis

  • nar. 3.1.1971 (45 let)
    České Budějovice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V současné době se na české režisérské scéně moc žen neobjevuje, výjimku však tvoří Alice Nellis. I když je Alice Nellis režisérkou, k filmu se ve svém životě dostávala pozvolna, ale jistě. Souběžně studovala na filosofické fakultě obor anglistiky a amerikanistiky s hudební konzervatoří – obor flétna, z nichž dostudovala pouze na filosofické fakultě.

Po škole koncertuje po klubech s kvartetem, překládá knihy, a následně si podává přihlášku na FAMU, kde je úspěšně přijata na katedru scénáristiky a dramaturgie. Alice je ženou mnoha talentů, ale filmy jí podle ní umožňují, aby své dosavadní zájmy a činnosti mohla spojovat dohromady a řídit je, jak ona sama chce.

Záhy začíná natáčet různé dokumenty pro Českou televizi. Sama si všechny své scénáře dobře promýšlí a každé její dílo je výsledkem dlouhého uvažování o daném tématu. Tak se rodí scénář k filmu Ene Bene, a Alice Nellis zpočátku váhá, kterému režisérovi by mohla scénář svěřit. Nakonec se režie ujímá sama, a tak se film Ene Bene stává roku 2000 jejím režisérským debutem. Ene Bene je zajímavou černou komedií o všedních lidech a jejich všedních starostech i radostech. Kromě výborně zvládnutého hereckého obsazení vyniká film vtipnými dialogy, které jsou velmi příznačné i pro další režisérčinu tvorbu. Tímto filmem si Alice Nellis získala na svou stranu řadu věrných diváků i kritiků. Získala i několik cen na různých festivalech, např. první místo v hlavní soutěži na MFF v San Franciscu.

Dále Nellis natáčí školní cvičení (Nutná pravidelnost), realizuje dokumenty Vánoce před televizí a Chaos či film o filmu Svět podle Svěráka o filmu Tmavomodrý svět. V roce 2002 následuje film Výlet, který opět režíruje i píše sama Nellis, tentokrát k němu píše i anglické písňové texty a ujímá se i zpěvu vokálů.

Po dlouhé prodlevě a za pomoci Jana Svěráka je v roce 2007 natočen zatím její poslední film Tajnosti. Film velice niterní, citový, pojednávající o tajnostech, které má asi každý z nás. Tajnosti nejsou filmem jen pro ženy, nejsou ani pouze o ženách, přestože hlavní hrdinkou filmu je právě žena. Filmy Alice Nellis se neustále zlepšují jak režijně, tak scénáristicky a technicky.

V roce 2003 uvedla Nellis v Divadle Na zábradlí divadelní hru skotské autorky L. Lochchead „Perfekt Days“, dále pak uvádí hru „Záplavy“, jenž sama režíruje. Jejím posledním počinem je autobiografická hra Eugena O´Neilla „Cesta dlouhým dnem do noci“.

Vladimíra "thanks" Kadlecová

Režijní filmografie

2017 Anna
Dobráci
2016 Pustina (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
2015 Sedmero krkavců
2014 Andělé všedního dne
2013 Nevinné lži (TV seriál)
Pod hladinou (E01)
Revival
2011 Perfect Days
2010 Mamas & Papas
2007 Tajnosti
2002 Výlet
1999 Ene bene
1998 To je Balkán (studentský film)
1997 Objevte svoji vnitřní krásu (studentský film)

Dokumentární

2014 Adopce: Konkurz na rodiče
2007 Film o filmu Tajnosti (TV film)
2005 Pomníky - staronová tvář Evropy (TV seriál)
Suvenýr (TV film)
2001 Chaos (TV film)
Svět podle Svěráka - tmavomodrý (TV film)
2000 Praha mizerná (TV seriál)
1999 Nutná pravidelnost (studentský film)
1998 Follia - určitý druh bláznovství (TV film)

TV pořady

2015 Zkouška orchestru (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2017 Anna
Dobráci
2015 Sedmero krkavců
2014 Andělé všedního dne
2013 Nevinné lži (TV seriál)
Pod hladinou (E01)
Revival
2011 Perfect Days
2010 Mamas & Papas
2007 Tajnosti
2002 Výlet
1999 Ene bene
1998 Dotek obrazu (studentský film)
To je Balkán (studentský film)
1997 Objevte svoji vnitřní krásu (studentský film)

Dokumentární

2014 Adopce: Konkurz na rodiče
2000 Praha mizerná (TV seriál)
1999 Nutná pravidelnost (studentský film)
1998 Follia - určitý druh bláznovství (TV film)

Herecká filmografie

2005 Sluneční stát

Dokumentární

2015 Film o filmu: Sedmero krkavců
2002 Film o filmu: Výlet (TV film)

TV pořady

2016 Český lev 2015 (TV pořad)
2013 Ceny české filmové kritiky 2012 (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
2008 Český lev 2007 (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1998 Sama doma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(288)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace