foto

Jiří Hubač

  • nar. 27.8.1929
    Praha, Československo
  • zem. 27.9.2011 (82 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Hubač je absolventem střední průmyslové školy elektrotechnické, krátce pracoval jako konstruktér, dlouhá nemoc jej pak v polovině 50. let přivedla k vlastní literární tvorbě. V letech 1956-1961 byl redaktorem časopisu Technická politika, v roce 1961 nastoupil jako dramaturg do Československé televize, kde působil do roku 1974, od té doby je jako scénárista na volné noze. Od počátku své scénáristické tvorby spolupracoval s Jaroslavem Dietlem (seriál TŘI CHLAPI V CHALUPĚ, 1963), jeho vlastní prvotinou byla televizní hra ZÍTRA A POZÍTŘÍ (1963), následně stál jako autor u zrodu televizního seriálu ELIŠKA A JEJÍ ROD (1966). Od konce 60. let Hubač spolupracoval s režisérem Antonínem Moskalykem, dvěma cenami byl ohodnocen televizní film RAPORT (1968), později byl pak oceněn další televizní film DLOUHÉ PODZIMNÍ ODPOLEDNE (1971), úspěch zaznamenala také inscenace POZDNÍ LÉTO (1974). V 70. letech pak navázal spolupráci s Františkem Filipem, jejich první společná práce, televizní film LÍSTEK DO PAMÁTNÍKU (1976), byla oceněna hlavní cenou na televizním festivalu v Plovdivu. Výrazného úspěchu dosáhly dvě televizní inscenace s tématikou alkoholismu s Vladimírem Menšíkem v hlavní roli – IKARŮV PÁD (1977; ocenění na festivalech v Monte Carlu a v Praze) a TAŽNÍ PTÁCI (1983), další film NEZRALÉ MALINY (1982) byl opět oceněn na televizním festivalu Zlatá Praha. Populární byl také seriál SANITKA (1984).

V 90. letech napsal Jiří Hubač několik scénářů k filmům, které opět dosáhly značných úspěchů a zúčastněným hercům přinesly řadu ocenění – UČITEL TANCE (1994), FANY (1995), VŠICHNI MOJI BLÍZCÍ (1998) a BABÍ LÉTO (2001). Z televizních filmů této doby stojí za zmínku vysoce kvalitní počiny HŘBITOV PRO CIZINCE (1991) a ZÁMEK V ČECHÁCH (1993), na místě je také připomenout také třídílný televizní film ARROWSMITH (1997) podle předlohy slavného spisovatele S. Lewise. Zatím poslední prací Jiřího Hubače je inscenace ANGLICKÁ RAPSODIE (2004), v níž po několika letech od filmu Všichni moji blízcí spolupracoval znovu s režisérem M. Mináčem.

Jiří Hubač psal také divadelní hry, zdramatizoval například slavné romány Král Krysa nebo Komu zvoní hrana. Na žádost Jiřiny Bohdalové a přímo pro ni napsal v roce 1980 úspěšnou divadelní hru Dům na nebesích (v roce 1993 byla zfilmována pod názvem Jedna kočka za druhou, pochopitelně s Hubačovým scénářem). Další hrou napsanou přímo pro Jiřinu Bohdalovou byla Generálka (1986), později televizně zpracovaná (Generálka Jeho Veličenstva, 1995). V Národním divadle byla uvedena jeho hra Stará dobrá kapela (1984), v 90. letech napsal libreto k muzikálu Johanka z Arku. Výjimečně psal Jiří Hubač také prózu (román Neděle s Bardotkou, 1965).

Jiří Hubač patří k nejuznávanějším autorům původní televizní tvorby, soustřeďuje se na problematiku mezilidských vztahů s výrazným vykreslením psychologie postav, úzká spolupráce s renomovanými režiséry mu umožnila psát role přímo pro konkrétní herce (týká se například Vladimíra Menšíka, Jiřiny Bohdalové nebo Jiřiny Jiráskové). Kromě již uvedených ocenění získal Českého lva za scénář k filmu Babí léto (2001), v roce 1999 byl uveden do Dvorany slávy v anketě Týtý.

Jiří Hubač je ženatý s Ivankou, rozenou Hejnovou, a má tři děti.

Pavel "argenson" Vlach

Scenáristická filmografie

2007 Hodina klavíru (TV film)
2003 Falešné obvinění (TV film)
Johanka z Arku (divadelní záznam)
2001 Babí léto
1999 Velký případ (TV film)
Všichni moji blízcí
1997 Arrowsmith (TV seriál)
Polední žár (TV film)
1995 Fany
Generálka Jeho Veličenstva (TV film) - divadelní hra
1994 Učitel tance
1993 Hostina (TV film)
Jedna kočka za druhou - divadelní hra
Zámek v Čechách (TV film)
1991 Hřbitov pro cizince (TV film)
1990 Die Generalin seiner Majestät (TV film)
Milostivé léto (TV film)
1985 Stará dobrá kapela (divadelní záznam) - divadelní hra
1984 Sanitka (TV seriál)
1983 Tažní ptáci (TV film)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
Vyhnanství (TV film)
1981 Mezičas (TV film)
1980 Dům na nebesích (divadelní záznam) - divadelní hra
Nezralé maliny (TV film)
1978 Mapa zámořských objevů (TV film)
1977 Ikarův pád (TV film)
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1975 Lístek do památníku (TV film)
Oči plné slunce (TV film)
1974 Pozdní léto (TV film)
1973 Muž v osidlech (TV film)
Obhájce (TV film)
1972 Moc bez slávy (TV film)
1971 Dlouhý podzimní den (TV film)
Lange herfstdag, Een (TV film)
1970 Lítost (TV film)
Podezření (TV film)
1969 Pasiáns (TV film)
1968 Raport (TV film)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
1965 Žena ve smutku (TV film)
1962 Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
1961 Dlouhý podzimní den (TV film)

Dokumentární

2010 Anglická rapsodie
1997 Václav Neumann - život dirigenta (TV film)

Herecká filmografie

Dokumentární

2009 Herci Jiřího Hubače (TV film)
2003 Pokračování příště (TV seriál)
2001 Film o filmu: Babí léto (TV film)
1994 Film o filmu: Učitel tance (TV film)

TV pořady

2006 Žito (TV pořad)
2004 Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
2000 Lucie na bílo (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(82)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace