foto

Gustav Oplustil

  • nar. 2.8.1926 (90 let)
    Hranice na Moravě, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gustav Oplustil, rodák z Hranic na Moravě, se narodil 2.srpna 1926 jako prvorozený syn knihařského mistra ve Vojenské akademii Gustava Oplustila a jeho manželky Štěpánky. V dětsví ministroval v kostele Stětí svatého Jana Křtitele.

V roce 1945 se vyučil řemeslu "lazebníka". Od roku 1942 začal vystupovat v Beskydském divadle v Hranicích a po složení hereckých zkoušek se stal profesionálním hercem. Poté, co na různých místech působil jako herec, režisér či dramaturg estrádních pořadů, nastoupil v roce 1963 jako dramaturg do Československé televize,redakce zábavních pořadů.

Podle vlastních zážitků napsal scénář k filmům DVA MUŽI HLÁSÍ PŘÍCHOD (1970-režie Václav Vorlíček) a TO BYLA SVATBA, STRÝČKU !(1976-režie Zdeněk Podskalský). Mezi filmové scénáře na kterých pracoval patří příběhy ALFONSE KARÁSKA, KAM SLUNCE NECHODÍ, CTNÁ PANÍ LUCIE, SILVESTR SVOBODNÉHO MLÁDENCE, VELKÁ SÁZKA O MALÉ PIVO, REVUE ZA ŚEST KORUN, NÁMLUVY KOMTESY GLADIOLY, ACH,TAVOJNA, UCTIVÁ POKLONA,PANE KHON, PRAŽSKÝ PÍSNIČKÁŘ.

Ze zábavných pořadů jsou to : BEJVÁVALO, DVACET MINUT S PÍSNIČKOU, AŽ ZMLKNOU TRANZISTORY, KABARET U ZVONEČKU, KABARET U DOBRÉ POHODY a řada dalších. Od roku 1999-2003 vytvářel Silvestry na televizi NOVA. Je také autorem úspěšného pořadu ÚSMĚVY.

K divadelní tvorbě se váže jeho práce pro Karlínské divadlo na muzikálu ZASNĚŽENÁ ROMANCE a SNY Z NOVÉHO YORKU. Pro děti vytvořil představení ČERNOUŚKOVA ZEMĚ, BÉĎÁČEK A OBR. Pro jiná divadla vytvořil HAŠKŮV PRAŽSKÝ DEKAMERON, KONEC TYRANA, KABARET ROKOKO. V současnosti jej můžeme vídávat na druhém programu ČT v pořadu TV BONSAI.

Tomáš "pávek" Strakoš

Scenáristická filmografie

1997 Pražský písničkář (TV seriál)
1992 Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
1990 Věčný tulák (TV film)
1987 Poslední leč Alfonse Karáska (TV film)
1985 Revue za šest korun (TV film)
1981 Velká sázka o malé pivo (TV film)
1979 Silvestr svobodného pána (TV film)
1976 To byla svatba, strýčku! (TV film)
1975 Dva muži hlásí příchod
1972 Ctná paní Lucie (TV seriál)
1971 Alfons Karásek v lázních (TV film)
Až zmlknou tranzistory (TV seriál)
Kam slunce nechodí... (TV film)
1970 Námluvy komtesy Gladioly aneb Přistání ve skleníku (TV film)
1969 Blázinec v prvním poschodí (TV film)
1967 Sedm žen Alfonse Karáska (TV film)
1966 Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)

Dokumentární

1969 Úsměvné legendy o hradech a zámcích (TV seriál)

TV pořady

2013 Galashow 60 (TV pořad)
2004 Život plný písniček (TV pořad)
1997 Silvestrovské sny Jiřiny Bohdalové (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1986 Dnes mám perný den (TV pořad)
1985 V hlavní roli režisér (TV pořad)
1984 Elixír věčného mládí (TV pořad)
1982 Diskotéka pro starší a pokročilé (TV pořad)
Románek za tři krejcary (TV pořad)
1976 Když je v Praze abnormální hic (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1970 Dvacet minut s písničkou (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1964 Půjčovna talentů (TV pořad)

Herecká filmografie

1969 Skřivánci na niti
1968 Zločin v šantánu
1967 Pension pro svobodné pány
Svatba jako řemen

Dokumentární

2013 Parta Analog
2011 Neobyčejné životy: Gustav Oplustil (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)

TV pořady

2013 Galashow 60 (TV pořad)
Nejlepší scénka (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2009 TV BONSAI (TV pořad)
2004 Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
2002 Jak na to... (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1970 Dvacet minut s písničkou (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace