foto

Charles Chaplin

  • nar. 16.4.1889
    Walworth, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 25.12.1977 (88 let)
    Vevey, Švýcarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sir Charles Spencer Chaplin jr., herec, režisér, hudební skladatel a nejslavnější komik všech dob, se narodil v Londýně jako syn chudých herců z předměstí. Otec Charles rodinu záhy opustil a tak malý Charlie už od pěti let vystupoval s duševně nemocnou matkou (za kterou zaskakoval, když jí při zpěvu vynechal hlas) a starším bratrem Sydem ve vaudevillu a v kabaretech jako imitátor, akrobat a hudební klaun. Matka trpěla schizofrenií a společně žili ve velmi nuzných poměrech, z čehož zřejmě pramenilo pozdější Chaplinovo silné sociální cítění. Od roku 1908 byl členem pantomimické společnosti Freda Karnoa, kde působil také Stan Laurel. Při zájezdu do USA si ho všiml průkopník americké grotesky Mack Sennett a v roce 1913 ho angažoval do své filmové společnosti Keystone. Během roku 1914 tu natočil neuvěřitelných pětatřicet krátkých grotesek, z nichž pouze jediná se nedochovala. Poprvé se na stříbrném plátně objevil ve filmu CHAPLIN SI VYDĚLÁVÁ NA ŽIVOBYTÍ (1914). V těchto raných groteskách hrál obvykle mazané podvodníky a svůdníky. Jako tulák Charlie se objevil hned ve svém druhém filmu CHAPLIN V ZÁBAVNÍM PARKU (1914). Brzy se objevili Chaplinovi imitátoři jako komik Billy West nebo Harold Lloyd se svou postavičkou Lonesome Lukea. Také se traduje historka o tom, že sám Chaplin se inkognito účastnil soutěže o svého nejlepšího dvojníka a skončil až třetí.

Věčného tuláka s knírkem, v buřince, v obnošených šatech a padajících kalhotách, s hůlkou, v sešmaťhaných botách a směšnou chůzí v plné kráse ztvárnil až ve filmu CHAPLIN TULÁKEM (1915). To bylo ale už po rozchodu se Sennettovým studiem, kdy natočil roku 1915 patnáct filmů pro společnost Essanay. Kvůli producentským neshodám přešel v roce 1916 ke společnosti Mutual, pro niž vytvořil dalších dvanáct filmů včetně CHAPLIN STRÁŽCEM VEŘEJNÉHO POŘÁDKU (1917), CHAPLIN VYSTĚHOVALCEM (1917) a CHAPLIN UPRCHLÝM TRESTANCEM (1917). Zde měl poprvé úplnou volnost ve volbě námětu svých grotesek a později označil toto období za nejšťastnější ve své kariéře. Poprvé se zde v jeho filmech objevují sociální a sentimentálně laděné motivy. Ve filmech pro Mutual mu zdatně sekundují herečtí partneři obr Eric Campbell a křehká Edna Purviance. Poté pracoval nějakou dobu ve vlastních ateliérech pro First National. Natáčel středometrážní komedie, které mu získaly celosvětovou popularitu. Byly to dojímavé tragikomedie PSÍ ŽIVOT (1918), DOBRÝ VOJÁK CHAPLIN (1918), POUTNÍK (1923) a celovečerní debut KID (1921) s Jackie Cooganem v roli odloženého chlapce.

V roce 1919 už byl natolik slavný, že si mohl dovolit spolu s Douglasem Fairbanksem, Mary Pickfordovou a D. W. Griffithem založit vlastní studio United Artists, pro které režíroval a produkoval drama DÁMA Z PAŘÍŽE (1923). Následoval dodnes možná nejslavnější Chaplinův film, zlatokopecké melodrama z Aljašky ZLATÉ OPOJENÍ (1925). Roku 1929 obdržel hned při prvním udílení Oscarů zvláštní cenu za „všestrannost a genialitu v napsání, hereckém výkonu, režii a produkci“ komedie CIRKUS (1928). V dalším dojemném melodramatu o lásce tuláka a slepé květinářky SVĚTLA VELKOMĚSTA (1931) se Chaplin ještě odmítl podřídit všeobecně přijímanému zvukovému formátu a natočil tak své další němé veledílo pouze s hudebním doprovodem. Ani v sociální satiře MODERNÍ DOBA (1936) Chaplinův tovární dělník ještě nemluví. Tímto filmem se navždy rozloučil nejen s němou érou ale také se svým věčným tulákem Charliem, kterého kdysi stvořil a kterého dodnes zná celý svět. Když Chaplin poprvé promluvil, stálo to za to. V protifašistické satiře DIKTÁTOR (1940), nominované na tři Oscary, skvěle parodoval Adolfa Hitlera a jeho plamenné proslovy a zároveň ztvárnil nešikovného židovského holiče.

V roce 1943 se po novinářském skandálu ocitl u soudu kvůli nemanželskému dítěti, ale prokázal svou nevinu. Téhož roku se počtvrté oženil, tentokrát s dcerou dramatika Eugena O'Neilla osmnáctiletou Oonou, se kterou měl osm dětí, včetně slavné herečky Geraldine. Jeho tři předešlá manželství skončila rozvodem (svazek s šestnáctiletou Litou Gray údajně inspiroval Nabokova k napsání Lolity). V černé komedii na námět Orsona Wellese PAN VERDOUX (1947) ztvárnil sňatkového podvodníka, který vraždí bohaté ženy. Oscara za hudbu (ovšem až v roce 1973, protože až tehdy měl film premiéru v Los Angeles) dostal Chaplin za SVĚTLA RAMP (1952), kde si zahrál stárnoucího hudebního klauna, zavzpomínal na své mládí a složil tak poctu kabaretům a music-hallům, v nichž kdysi začínal.

Kvůli protiamerické činnosti (Chaplin nikdy nepožádal o americké občanství) a levicovým názorům mu byl ztrpčován pobyt v USA. Navíc měl problémy s placením daní, a tak se v roce 1952, kdy mu byl znemožněn návrat do USA z londýnské premiéry Světel ramp, rozhodl usadit ve Švýcarsku. Éru Mccarthismu kritizuje ve filmu KRÁL V NEW YORKU (1957). HRABĚNKA Z HONGKONGU (1966) s Marlonem Brandem a Sophií Lorenovou je jeho posledním a jediným barevným filmem (zároveň je označován jako jeho jediný propadák), ve kterém ovšem už sám nehrál. Od roku 1969 ještě zkomponoval novou hudbu pro několik svých němých filmů (Kid, Cirkus).

V roce 1964 vydal své dlouho očekávané paměti Můj životopis. V roce 1972 dostal Oscara za celoživotní dílo a vysloužil si pětiminutové ovace ve stoje, nejdelší v historii předávání cen Akademie. Roku 1975 byl britskou královnou povýšen do šlechtického stavu. V roce 1992 natočil Richard Attenborough životopisný film CHAPLIN (1992) s Robertem Downeyem jr. v hlavní roli a Geraldine Chaplinovou v roli Chaplinovy matky a tedy vlastní babičky.

Charlie Chaplin, pro kterého „den bez smíchu byl promarněným dnem", je považován za jednoho z největších filmových tvůrců všech dob. Přesto své tvůrčí schopnosti vyjadřoval lakonicky: „Vše, co potřebuji k natočení komedie, je park, policajt a krásná dívka.“ Jeho filmy byly a stále jsou populární po celém světě, rozumí jim všechny generace a všechny národy. Tulák Charlie představuje pozitivní sílu života v jinak chaotickém světě, v němž zůstává stále stejný a nezkažený. Všechny Chaplinovy filmy balancují na hranici mezi smíchem a pláčem, tragikou a komikou, společenskou kritikou a sentimentem.

Ян "Iggy" Пиздец

Herecká filmografie

2012 Iron Sky - a.z.
2000 Canada: A People's History (TV seriál) - a.z.
1992 Chaplin - a.z.
1983 Good Turn Daily, A - a.z.
Zelig - a.z.
1968 Monument
1967 Hraběnka z Hongkongu
1959 Charlie Chaplin: Revue
1957 Král v New Yorku
1952 Světla ramp
1947 Pan Verdoux
1940 Diktátor
1938 Charlie Chaplin Carnival
Charlie Chaplin Cavalcade
Charlie Chaplin Festival
1936 Moderní doba
1934 Hollywood on Parade No. B-1
1931 Světla velkoměsta
1928 Cirkus
Slečna Peggy v pokušení
1926 Camille
1925 Zlaté opojení
1923 Dáma z Paříže
Duše na prodej
Hollywood
Poutník
1922 Vejplata
1921 Kid
Nut, The
Zahaleči
1919 Chaplin vesnickým hrdinou
Professor, The
V neděli odpoledne
1918 Dobrý voják Charlie
How to Make Movies
Chase Me Charlie
Psí život
Půjčka
Triple Trouble
1917 Chaplin strážcem veřejného pořádku
Chaplin uprchlým trestancem
Chaplin v lázních
Chaplin vystěhovalcem
1916 Burlesque on Carmen
Essanay-Chaplin Revue of 1916, The
Chaplin falešným hrabětem
Chaplin hasičem
Chaplin na kolečkových bruslích
Chaplin obchodním příručím
Chaplin odhadcem v zastavárně
Chaplin se vrací z flámu
Chaplin šumařem
Chaplin ve filmovém ateliéru
Charlie zlodějem
1915 Carmen
His Regeneration
Chaplin bankovním sluhou
Chaplin boxerem
Chaplin dokonalou dámou
Chaplin filmovým hercem
Chaplin lepičem tapet
Chaplin lodním kuchařem
Chaplin na námluvách
Chaplin na pláži
Chaplin se žení
Chaplin tulákem
Chaplin v kabaretu
Chaplin v parku
Mixed Up
1914 Between Showers
Film Johnny: Chaplin jaký byl před 20 lety
Her Friend the Bandit
Chaplin a náměsíčnice
Chaplin herečkou
Chaplin honí dolary
Chaplin jako nápadník
Chaplin kapesním zlodějem
Chaplin kulisákem
Chaplin malířem
Chaplin manželkou
Chaplin miláčkem domácí paní
Chaplin na automobilových závodech
Chaplin na závodišti
Chaplin novomanželem
Chaplin obětí nešťastné lásky
Chaplin opatrovníkem nemocných
Chaplin opilcem
Chaplin pod pantoflem
Chaplin posluhou
Chaplin prodavačem párků
Chaplin si vydělává na živobytí
Chaplin sklepníkem
Chaplin sokem v lásce
Chaplin spravuje zuby
Chaplin stěhuje piáno
Chaplin šťastným otcem
Chaplin v hotelu
Chaplin v opojení jara
Chaplin v pravěku
Chaplin v zábavním parku
Charlie flirtuje
Charlie pekařem
Tango Tangle
The Knockout
Thief Catcher, A

Dokumentární

2016 Stealing Charlie Chaplin - a.z.
2014 Apokalypsa: 1. světová válka (TV seriál) - a.z.
Chaplin bez masky (TV film) - a.z.
2012 10 věcí, které nevíte (TV seriál) - a.z.
2010 Dancing Chaplin - a.z.
How to Hack the Human Brain - a.z.
Sodankylä ikuisesti (TV seriál) - a.z.
Time to Remember (TV seriál) - a.z.
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
2008 Mary Pickford: The Muse of the Movies
2007 Dawn of Sound, The: How Movies Learned to Talk (TV film) - a.z.
Why Be Good? Sexuality & Censorship in Early Cinema - a.z.
2005 Forgotten Films of Roscoe Fatty Arbuckle, The - a.z.
The American Experience: Mary Pickford (TV film)
2004 Cecil B. DeMille: American Epic (TV film)
Final Cut: The Making and Unmaking of Heaven's Gate
Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust
2003 Chaplin dnes - Kid (TV film)
Chaplin Today: A King in New York (TV film)
Chaplin Today: A Woman of Paris (TV film)
Chaplin Today: City Lights (TV film)
Chaplin Today: Modern Times (TV film)
Chaplin Today: Monsieur Verdoux (TV film)
Chaplin Today: The Circus (TV film)
Chaplin Today: The Gold Rush (TV film)
Chaplin Today: The Great Dictator (TV film)
Charlie Chaplin - Les années suisses (TV film)
Charlie: Život a dílo Charlese Chaplina
2002 Tramp and the Dictator, The - a.z.
2000 Kings of the Ring: Four Legends of Heavyweight Boxing (TV film) - a.z.
1999 Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (TV seriál)
1998 Star Power: The Creation of United Artists - a.z.
1997 Birth of a Nation - a.z.
Legenden (TV seriál)
Mary Pickford: A Life on Film - a.z.
1996 Great War and the Shaping of the 20th Century, The (TV seriál)
Chaplin's Goliath
Roaring Twenties, The - a.z.
1994 Entertaining the Troops - a.z.
100 Years at the Movies
1992 A Tribute to the Boys: Laurel & Hardy (TV film) - a.z.
Chaplinova skládanka (TV film)
Oscar's Greatest Moments
1991 Only In Hollywood (TV seriál)
1989 Veliký Charlie - a.z.
1988 Making of a Legend: Gone with the Wind, The (TV film)
1987 Secret Life of Sergei Eisenstein, The
1984 Going Hollywood: The '30s
1983 Neznámý Chaplin (TV film)
1982 Chaplin v civilu - a.z.
1980 Charlie Chaplin: The Little Tramp (TV film) - a.z.
1979 Ken Murray Shooting Stars - a.z.
1977 Hitlerova kariéra
1976 It's Showtime
Tulák džentlmen
Wienfilm 1896-1976
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
The Moving Picture Boys in the Great War
1972 Chaplinesque, My Life and Hard Times
1967 Funniest Man in the World, The - a.z.
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
Hollywood Without Make-Up - a.z.
1962 Nickelodeon Days - a.z.
1961 Dny vzrušení a smíchu - a.z.
The Legend of Rudolph Valentino - a.z.
1957 Twentieth Century, The (TV seriál)
1953 Screen Snapshots: Spike Jones in Hollywood
1952 Screen Snapshots: Memories of Famous Hollywood Comedians - a.z.
1951 Näin syntyi nykypäivä... 1900-1950
1950 Fifty Years Before Your Eyes
Herrliche Zeiten - a.z.
The Golden Twenties - a.z.
1947 Flicker Flashbacks No. 2, Series 5 - a.z.
1946 Screen Snapshots Series 25, No. 8: Looking Back - a.z.
1941 Picture People No. 3: Hobbies of the Stars
1940 Věčný žid
1939 March of Time: The Movies Move On
Movies March On, The - a.z.
1938 Screen Snapshots Series 18, No. 1
1936 Screen Snapshots Series 16, No. 3
1933 Hollywood on Parade No. B-5
The Film Parade
1932 Movie Album, The - a.z.
1930 Screen Snapshots Series 9, No. 23
1926 Screen Snapshots
1924 Screen Snapshots, Series 5, No. 1
1923 Screen Snapshots, Series 3, No. 17
1922 Screen Snapshots, Series 3, No. 1
Screen Snapshots, Series 3, No. 10
Seeing Stars
1921 A Journey Through Filmland
Screen Snapshots, Series 1, No. 19
Screen Snapshots, Series 1, No. 24
1916 Charlie's Life

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
1953 Ford 50th Anniversary Show, The (TV pořad) - a.z.

Scenáristická filmografie

1967 Hraběnka z Hongkongu
1959 Charlie Chaplin: Revue
1957 Král v New Yorku
1952 Světla ramp
1947 Pan Verdoux
1940 Diktátor
1938 Charlie Chaplin Carnival
1936 Moderní doba
1931 Světla velkoměsta
1928 Cirkus
1925 Zlaté opojení
1923 Dáma z Paříže
Poutník
1922 Vejplata
1921 Kid
Zahaleči
1919 Chaplin vesnickým hrdinou
Professor, The
V neděli odpoledne
1918 Dobrý voják Charlie
How to Make Movies
Chase Me Charlie
Psí život
Půjčka
Triple Trouble
1917 Chaplin strážcem veřejného pořádku
Chaplin uprchlým trestancem
Chaplin v lázních
Chaplin vystěhovalcem
1916 Chaplin falešným hrabětem
Chaplin hasičem
Chaplin na kolečkových bruslích
Chaplin obchodním příručím
Chaplin odhadcem v zastavárně
Chaplin se vrací z flámu
Chaplin šumařem
Chaplin ve filmovém ateliéru
Charlie zlodějem
1915 Carmen
Chaplin bankovním sluhou
Chaplin boxerem
Chaplin dokonalou dámou
Chaplin filmovým hercem
Chaplin lepičem tapet
Chaplin lodním kuchařem
Chaplin na námluvách
Chaplin na pláži
Chaplin se žení
Chaplin tulákem
Chaplin v kabaretu
Chaplin v parku
1914 Between Showers
Film Johnny: Chaplin jaký byl před 20 lety
Her Friend the Bandit
Chaplin a náměsíčnice
Chaplin herečkou
Chaplin jako nápadník
Chaplin kapesním zlodějem
Chaplin kulisákem
Chaplin malířem
Chaplin manželkou
Chaplin miláčkem domácí paní
Chaplin na automobilových závodech
Chaplin na závodišti
Chaplin novomanželem
Chaplin obětí nešťastné lásky
Chaplin opatrovníkem nemocných
Chaplin opilcem
Chaplin pod pantoflem
Chaplin posluhou
Chaplin prodavačem párků
Chaplin sklepníkem
Chaplin sokem v lásce
Chaplin stěhuje piáno
Chaplin šťastným otcem
Chaplin v hotelu
Chaplin v opojení jara
Chaplin v pravěku
Chaplin v zábavním parku
Tango Tangle
The Knockout

Režijní filmografie

1967 Hraběnka z Hongkongu
1959 Charlie Chaplin: Revue
1957 Král v New Yorku
1952 Světla ramp
1947 Pan Verdoux
1940 Diktátor
1938 Charlie Chaplin Carnival
Charlie Chaplin Cavalcade
Charlie Chaplin Festival
1936 Moderní doba
1931 Světla velkoměsta
1928 Cirkus
1925 Zlaté opojení
1923 Dáma z Paříže
Poutník
1922 Vejplata
1921 Kid
Zahaleči
1919 Chaplin vesnickým hrdinou
Professor, The
V neděli odpoledne
1918 Dobrý voják Charlie
How to Make Movies
Chase Me Charlie
Psí život
Půjčka
Triple Trouble
1917 Chaplin strážcem veřejného pořádku
Chaplin uprchlým trestancem
Chaplin v lázních
Chaplin vystěhovalcem
1916 Burlesque on Carmen
Chaplin falešným hrabětem
Chaplin hasičem
Chaplin na kolečkových bruslích
Chaplin obchodním příručím
Chaplin odhadcem v zastavárně
Chaplin se vrací z flámu
Chaplin šumařem
Chaplin ve filmovém ateliéru
Charlie zlodějem
1915 Carmen
Chaplin bankovním sluhou
Chaplin boxerem
Chaplin dokonalou dámou
Chaplin filmovým hercem
Chaplin lepičem tapet
Chaplin lodním kuchařem
Chaplin na námluvách
Chaplin na pláži
Chaplin se žení
Chaplin tulákem
Chaplin v kabaretu
Chaplin v parku
1914 Her Friend the Bandit
Chaplin a náměsíčnice
Chaplin herečkou
Chaplin kapesním zlodějem
Chaplin kulisákem
Chaplin malířem
Chaplin manželkou
Chaplin na automobilových závodech
Chaplin novomanželem
Chaplin opatrovníkem nemocných
Chaplin pod pantoflem
Chaplin posluhou
Chaplin sokem v lásce
Chaplin spravuje zuby
Chaplin stěhuje piáno
Chaplin šťastným otcem
Chaplin v opojení jara
Chaplin v pravěku
Charlie flirtuje
Charlie pekařem

Skladatelská filmografie

Spisovatelská filmografie

1992 Chaplin - kniha

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 039)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace