foto

Jan Stallich

  • nar. 19.3.1907
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 14.6.1973 (66 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z našich nejvýznamnějších českých kameramanů Jan Stallich se narodil 19. března 1907 v Praze. Filmem byl doslova „odkojený“ – jeho otec byl Julius Stallich (1870 – 1940), jeden z průkopníků českého filmu, jež pomáhal Janu Kříženeckému, působil jako kameraman, herec (ve filmech AHASVER, PRAŽŠTÍ ADAMITÉ) a od roku 1908 jako vedoucí filmových laboratoří. Proto film mladému Janovi nevymlouval.

Do oblasti filmu vstoupil již ve čtrnácti letech jako učeň ve vinohradských filmových laboratořích AB (1921 až 1924). Roku 1924 natočil svůj první dokumentární film, byl vedoucím laboratoří a zároveň natáčel aktuality a rozličné reklamní filmy. Působil v laboratořích atelieru na Kavalírce Karla Lamače a jako hlavní kameraman Elektrajournalu. Od roku 1927 však začal natáčel hrané němé filmy (např. PERNÍKOVÁ CHALOUPKA, ZLATÝ KVĚT, Z ČESKÝCH MLÝNŮ, CHUDÁ HOLKA, SVATÝ VÁCLAV apod.).

Po světových úspěších svých filmů ŘEKA (1932) Josefa Rovenského a Machatého EXTASE (1932) byl mladý kameraman chválen svými kameramanskými nápady, citem pro zachycení krajiny a vytvoření citů a světelných efektů obrazů. Ve třicátých letech jako jeden z nejuznávanějších kameramanů natáčel nejlepší, př. DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (1931), LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE (1932), OKÉNKO (1933), NA SLUNEČNÍ STRANĚ (1933), REVIZOR (1933), DŮM NA PŘEDMĚSTÍ (1933), SVÍTÁNÍ (1933), AŤ ŽIJE NEBOŽTÍK (1935), GOLEM (1936), ŠKOLA, ZÁKLAD ŽIVOTA! (1938), U POKLADNY STÁL... (1939), a také podprůměrné snímky: JEJÍ LÉKAŘ (1933), MADLA Z CIHELNY (1933), STRÝČEK Z AMERIKY (1933), DIAGNOSA X (1933), ŽENA, KTERÁ VÍ CO CHCE (1934), JEDNA Z MILIONU, (1935), ...A ŽIVOT JDE DÁL... (1935), KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA (1938), OSMNÁCTILETÁ (1939), IDEÁL SEPTIMY (1938) či DĚDEČKEM PROTI SVÉ VŮLI (1939).

Na sklonku 30. a 40. let působil jako světový kameraman v Anglii (LONELY ROAD, THE FIRST AND THE LAST, 21 DAYS TOGETHER), Itálii (BEATRICE CENCI, CARMEN FRA I ROSSI, IL FIACRE NR. 13), Rakousku a Německu (WIENER BLUT, FRAUEN SIND KEINE ANGEL, GERMANI, barevné WIENER MÄDELN). Rovněž natáčel rozličné krátké, dokumentární a kulturní snímky (v Čechách př. HARMONIKÁŘ, SPARTAKIÁDA, VZORNÁ VÝCHOVA, NASTUPTE, PROSÍM! či VLAST VÍTÁ).

Po osvobození se natrvalo usadil v Československu, kde točil střídavě barevně a černobíle s nejlepšími českými režiséry: Vladimírem Borským (první barevný film JAN ROHÁČ Z DUBÉ, KUDY KAM?), Martinem Fričem (13. REVÍR, CÍSAŘŮV PEKAŘ a PEKAŘŮV CÍSAŘ, TAJEMSTVÍ KRVE, PSOHLAVCI či LIDÉ Z MARINGOTEK), Miroslavem Cikánem (O ŠEVCI MATUŠOVI), Otakarem Vávrou (PŘEDTUCHA), Václavem Krškou (REVOLUČNÍ ROK 1848), Karlem Steklým (TEMNO, MSTITEL), Bořivojem Zemanem (DOVOLENÁ S ANDĚLEM, PÁTÉ KOLO U VOZU, SLEČNA OD VODY), Josefem Machem (FLORENC 13:30, HRÁTKY S ČERTEM), Václavem Kašlíkem (RUSALKA, HOFFMANNOVY POVÍDKY), Ladislavem Rychmanem (STARCI NA CHMELU) či Janem Valáškem (KDYŽ MÁ SVÁTEK VERONIKA, NAŠE BLÁZNIVÁ RODINA). Poslední jmenovaný byl jeho posledním, který kdy v kinematografii nasnímal.

Spolupracoval rovněž s televizí (WATERLOO, JULIETTE, PINOCCHIOVA DOBRODRUŽSTVÍ), pro kterou natočil a režíroval krátký technický snímek BAREVNÁ REVUE (1969) pro testování pokusného barevného vysílání. Od roku 1949 využil svoji teoretickou a pedagogickou práci jako profesor pražské AMU, kdy pod pedagogickým vedením kontroloval mladé kameramany ve studentských filmech Studia FAMU (PRVNÍ OBĚD, AMERICKÉ ŘEŠENÍ, VOJÁCI, POUČENÍ, POJIŠŤOVNA nebo STREJDA).

Po svém návratu z ciziny byl od komunistického režimu obdařen řadou státních vyznamenání: mezi prvními Řád práce (1948), za drama TEMNO (1950) Národní cenu (1950), Uměleckou prémii (1952) za komedie CÍSAŘŮV PEKAŘ a PEKAŘŮV CÍSAŘ (1951) a titul Zasloužilý umělec (1955) při příležitosti 10. výročí zestátnění československé kinematografie. Synem jeho bratrance byl herec a operetní zpěvák Nora (Norbert) Stallich (1910 – 1979). Skvělý český kameraman, který měl na pár let možnost zazářit i v cizině, Jan Stallich zemřel 14. června 1973 v Praze ve věku šedesáti šesti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Kameramanská filmografie

1970 Così fan tutte (TV film)
Pinocchiova dobrodružství II. (TV film)
1969 Barevná revue (TV film)
Juliette (TV film)
1968 Naše bláznivá rodina
1967 Hell Is Empty
Když má svátek Dominika
Waterloo (TV film)
1966 Lidé z maringotek
Ski Fever
1964 Starci na chmelu
Tajemství čínského karafiátu
Zlatokopové z Arkansasu
1962 Hoffmannovy povídky (TV film)
Objev na Střapaté hůrce
Rusalka
1961 Tažní ptáci
1960 Nastupte, prosím!
Případ Lupínek
1959 Mstitel
Slečna od vody
1957 Florenc 13,30
Páté kolo u vozu
1956 Hrátky s čertem
Kudy kam?
1955 Psohlavci
Rudá záře nad Kladnem
1953 Krejčovská povídka
Tajemství krve
1952 Dovolená s Andělem
1951 Císařův pekař a pekařův císař
1950 Temno
1949 Revoluční rok 1848
Wiener Mädeln
1948 Fiacre N. 13, Il
Léto
O ševci Matoušovi
Zelená knížka
1947 Due orfanelli, I
Jan Roháč z Dubé
Předtucha
1946 Muži bez křídel
13. revír
1944 Ein Blick zurück
Glück bei Frauen
Psí dny
1943 Germanin - Die Geschichte einer kolonialen Tat
Ženy nejsou andělé
1942 Vídeňská krev
1941 Beatrice Cenci
Caravaggio, il pittore maledetto
Maschera di Cesare Borgia, La
Ore 9: Lezione di chimica
Směj se paňáco
1940 Abbandono
Alcazar
Capitan Fracassa
Dcera zeleného korzára
Dvacet jedna dní
Il peccato di Rogelia Sanchez
Santa Rogelia
1939 Carmen fra i rossi
Dědečkem proti své vůli
Jiný vzduch
Kdybych byl tátou
Osmnáctiletá
U pokladny stál...
Zločin beze svědků
1938 Ideál septimy
Klapzubova jedenáctka
Marietta
Pod jednou střechou
Stříbrná oblaka
Svět kde se žebrá
Škola základ života!
1937 Moonlight Sonata
Show Goes On, The
Who's Your Lady Friend?
1936 Everything in Life
Golem
Guilty Melody
Lonely Road, The
Three Maxims
Whom the Gods Love: The Original Story of Mozart and His Wife
1935 Ať žije nebožtík
...a život jde dál...
Hrdina jedné noci
Hrdina jedné noci (německá verze)
Jedna z milionu
Koho jsem včera líbal?
The Silent Passenger
1934 Nocturno
Pán na roztrhání
Z bláta do louže
Žena, která ví, co chce
Žena, která ví co chce (německá verze)
Život vojenský - život veselý
1933 Diagnosa X
Diagnosa X (německá verze)
Dům na předměstí
Její lékař
Jsem děvče s čertem v těle
Madla z cihelny
Na sluneční straně
Okénko
Revizor
Řeka
Sejde s očí, sejde s mysli...
Srdce za písničku
Strýček z Ameriky
Svítání
Štvaní lidé
Záhada modrého pokoje
1932 Děvčátko, neříkej ne!
Extase
Extase (francouzská verze)
Extase (rakouská verze)
Funebrák
Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa
Pepina Rejholcová
Právo na hřích
Růžové kombiné
Vězeň na Bezdězi
Zlaté ptáče
1931 Dobrý voják Švejk
Kariéra Pavla Čamrdy
Obrácení Ferdyše Pištory
Poslední bohém
Skalní ševci
Spejblovo filmové opojení
Třetí rota
1930 Černý plamen
Opeřené stíny
Opeřené stíny (francouzská verze)
Za rodnou hroudu
1929 Horské volání S. O. S.
Chudá holka
Neviňátka
Svatý Václav
Z českých mlýnů
Zlatý květ
1928 Pramen lásky
Stín ve světle
V blouznění
1927 Kašpárek a Budulínek
Perníková chaloupka
Provaz z oběšence

Dokumentární

1960 Otomar Korbelář
1955 Mladé dny
Spartakiáda
1953 Setkání v Bukurešti
Večery s Jindřichem Plachtou
1946 Cesta k barikádám
1945 Vlast vítá
1932 Bouře nad Tatrami
IX. slet všesokolský v Praze
1929 Zima

Herecká filmografie

Režijní filmografie

1969 Barevná revue (TV film)

Scenáristická filmografie

1969 Barevná revue (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace