foto

Paul Bisciglia

  • nar. 30.7.1928
    Alžír, Alžírsko
  • zem. 18.4.2010 (81 let)
    Nanterre, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Paul Bisciglia natočil 120 filmů, bezmála stovku rolí odehrál také v televizi, a i když řada jeho prací spadá do zapomenutého průměru, i u nás jsme jej mohli vidět v dodnes známých snímcích různých žánrů. Narodil se v Alžírsku, které tehdy patřilo do francouzské koloniální říše, v některých pramenech se jeho příjmení objevuje ve formě Bissiglia, ve filmech natočených v Itálii vystupoval pod jménem Paolo Bisciglia.

Ve Francii se Paul Bisciglia začal jako herec uplatňovat souběžně v divadle i filmu počátkem padesátých let, jeho debutem před kamerou byla epizodní role v Decoinově dramatu TŘI TELEGRAMY (Trois télégrammes, 1950), s ohledem na jeho pozdější filmografii připomeňme také první setkání s Louisem de Funèsem v komedii KROCAN (Le dindon, 1951), kde Bisciglia hrál hotelového poslíčka. Podobně podružné úlohy mu připadly i v řadě dalších filmů z padesátých let, za zmínku stojí role mladého lékaře v komerčně velmi úspěšném filmu MUŽI V BÍLÉM (Les hommes en blanc, 1955). Velkou příležitost mu poskytl významný režisér André Cayatte ve svém dramatu PŘED POTOPOU (Avant le déluge, 1954), kde vytvořil sourozeneckou dvojici s Marinou Vlady.

I když se i v následujících letech objevoval ve významných filmech, často to bylo ve formátu bezejmenných rolí, připomeňme alespoň postavu taxikáře a kolegy hlavního hrdiny v kriminálce SVĚDEK VE MĚSTĚ (Un témoin dans la ville, 1959), herecké obsazení mladou generací doplnil také v průlomovém Chabrolově filmu BRATRANCI (Les cousins, 1959). Mezitím se nadále uplatňoval v divadle, často hrál v kusech Jeana Anouilha, který si jej později oblíbil i jako režisér, z našeho pohledu může být zajímavé, že v roce 1968 hrál v Théâtre de l’Athénée v divadelní úpravě Haškova románu Dobrý voják Švejk, vystupoval také na divadelních festivalech, například v Avignonu.

Z dalších známějších filmů můžeme uvést roli barmana v kriminálce SLUNCE ROŠŤÁKŮ (Le soleil de voyous, 1967) nebo Funeèovu komedii HIBERNATUS (1969), kde hrál kněze. Později se ostatně v malých rolích objevil ještě ve dvou dalších filmech Louise de Funèse (DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA – Les aventures de Rabbi Jacob, 1973; KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO – L’aile ou la cuisse, 1976). Postavu kněze hrál také v oblíbené válečné komedii KAM SE PODĚLA SEDMÁ ROTA (Mais ou est donc passée la septième compagnie, 1973). Mezitím začal spolupracovat i s televizí a od počátku šedesátých let hrál v řadě seriálů.

V sedmdesátých letech hrál Paul Bisciglia v několika eroticky laděných filmech, ke spolupráci jej často zval také tvůrce průměrných hororů Jean Rollin (LÈVRES DE SANG, 1975; LES RAISINS DE LA MORT, 1978); i když tento typ filmů neměl ve Francii příliš velký ohlas, Bisciglia se díky poměrně velkým rolím v hororech stal známým v anglosaském světě. Ve formátu podružných vedlejších rolí ale nadále rozšiřoval svou filmografii i o další dobře známé snímky (ZVÍŘE – L’animal, 1977; MLUV, MLUV, ZAJÍMÁŠ MĚ – Cause toujours… tu m’intéresses, 1979). Později nebyl již tolik vytíženým filmovým hercem, přeorientoval se ale na dabing a jeho hlas mohli francouzští diváci slýchat například z příběhů o Astérixovi. Znovu se objevoval také v televizních seriálech a aktivní zůstával i v divadle, opět často hrál v Anouilhových hrách a v režii jeho manželky Nicole.

Biscigliovu filmografii uzavírají tituly režisérů, s nimiž spolupracoval již dříve, jako byli Claude Chabrol (TICHÉ DNY V CLICHY – Jours tranquilles à Clichy, 1990) nebo Claude Zidi (NESPOLEHLIVÝ – Profil bas, 1993). Paul Bisciglia zemřel na pařížském předměstí Nanterre 18. dubna 2010 ve věku 81 let. Zanechal po sobě 120 filmových rolí a bezmála stovku televizních postav. Jeho manželkou byla herečka Micha Bayard (*1930).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1994 Montana Blues
1993 Nespolehlivý
1992 Puissance 4 (TV seriál)
1990 Tiché dny v Clichy
1989 Astérix a velký boj
Láska bez lítosti
1986 Dernière image, La
1985 Asterix a překvapení pro Cézara
Policejní komisařství (TV seriál)
1983 Planqués du régiment, Les
1982 Baraka, La
Family Rock
Interdit aux moins de 13 ans
Malesherbes, avocat du roi (TV film)
Nuit du général Boulanger, La (TV film)
Salut, j'arrive
1981 Belles, blondes et bronzées
Podvodník z povolání (TV seriál)
Sans famille (TV seriál)
1980 Anthracite
Dossiers éclatés, Les (TV seriál)
Julien Fontanes, magistrat (TV seriál)
La vie des autres (TV seriál)
Les contes de La Fontaine
1979 Mluv, mluv, zajímáš mě
Záhadný pan Duvallier (TV seriál)
1978 Claudine (TV seriál)
Hrozny smrti
Médecins de nuit (TV seriál)
Ringards, Les
Soumission
1977 Brigade call-girls
Brigade des mineurs (TV seriál)
Délectations
Héritiers, Les (TV seriál)
Impressions d'Afrique (TV film)
Marche pas sur mes lacets
Positions danoises
Vicieuses et insatisfaites
Zvíře
1976 Adios (TV seriál)
Komisař Moulin (TV seriál)
Křidýlko nebo stehýnko
Lumière
Mini-chroniques (TV seriál)
Suce moi vampire
1975 Důležité je milovat
Lèvres de sang
Návrat sedmé roty
Preuve par treize, La (TV seriál)
Soupe froide, La
1974 Brigades du Tigre, Les (TV seriál)
Club privé pour couples avertis
Comme un pot de fraises!
Facka
Jak získat úspěch, když je člověk hloupej...a ufňukanej
Kermesse érotique, La
Main à couper, La
On s'est trompé d'histoire d'amour
Verdikt
1973 Affaire Crazy Capo, L'
Běží, běží po předměstí
Dernière bourrée à Paris, La
Don Juan ou Si Don Juan était une femme...
Kam se poděla sedmá rota?
Le désir et la volupté
Není kouře bez ohně
Rabín Jákob
Voraces, Les
1972 Figaro-ci, Figaro-là (TV film)
Fusil chargé
Galets d'Étretat, Les
Le Viager
Oeuf, L'
Tuile à loups, La (TV film)
Un meurtre est un meurtre
1971 Bof... Anatomie d'un livreur
Comptes à rebours
L'exécution du Duc de Guise (TV film)
Schulmeister, espion de l'empereur (TV seriál)
Tang (TV seriál)
Vierges et vampires
Voyageur des siècles, Le (TV seriál)
1970 Cinéma de papa, Le
La vampire nue
Peau de torpedo, La
Pollux et le chat bleu
1969 Cravache d'or, La (TV seriál)
Hibernatus
1968 Homme de Picardie, L' (TV seriál)
Homme du 'Picardie' (TV seriál)
1967 Crime de la rue de Chantilly, Le (TV film)
Deslouettes père et fils (TV seriál)
Dimanche de la vie, Le
Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Saturnin (TV seriál)
Slunce rošťáků
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Caïd de Champignol, Le
Hoří v Paříži?
Or et le plomb, L'
1965 Grosse caisse, La
Pas de caviar pour tante Olga
Svatouškové (TV seriál)
1964 Četník ze Saint Tropez
Rocambole (TV seriál)
1963 Coup de bambou, Le
Honba za kytarami
Méfiez-vous, mesdames!
1962 Arsen Lupin kontra Arsen Lupin
Znamení lva
1961 Paříž patří nám
Všechno zlato světa
Výhodná koupě
1960 Corde raide, La
Filles sèment le vent, Les
Mordus, Les
Scélérats, Les
Stará garda
1959 Bal de nuit
Bratranci
Tripes au soleil, Les
Un témoin dans la ville
1958 Přátelé na neděli
P... sentimentale, La
Souffle du désir, Le
1957 Funny Face
Le Septième commandement
Rivière des 3 jonques, La
Smolař
V proudech
1956 Lumières du soir, Les
O délku hlavy
Pardonnez nos offenses
Zvoník u Matky Boží
1955 Hommes en blanc, Les
M'sieur la Caille
1954 Otec, matka, služka a já
Před potopou
Quai des blondes
1952 Désir et l'amour, Le
1951 Belle image, La
Clara de Montargis
Dindon, Le
Sous le ciel de Paris
1950 Méfiez-vous des blondes
Trois télégrammes

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace