foto

Paul Bisciglia

  • nar. 30.7.1928
    Alžír, Alžírsko
  • zem. 18.4.2010 (81 let)
    Nanterre, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Paul Bisciglia natočil 120 filmů, bezmála stovku rolí odehrál také v televizi, a i když řada jeho prací spadá do zapomenutého průměru, i u nás jsme jej mohli vidět v dodnes známých snímcích různých žánrů. Narodil se v Alžírsku, které tehdy patřilo do francouzské koloniální říše, v některých pramenech se jeho příjmení objevuje ve formě Bissiglia, ve filmech natočených v Itálii vystupoval pod jménem Paolo Bisciglia.

Ve Francii se Paul Bisciglia začal jako herec uplatňovat souběžně v divadle i filmu počátkem padesátých let, jeho debutem před kamerou byla epizodní role v Decoinově dramatu TŘI TELEGRAMY (Trois télégrammes, 1950), s ohledem na jeho pozdější filmografii připomeňme také první setkání s Louisem de Funèsem v komedii KROCAN (Le dindon, 1951), kde Bisciglia hrál hotelového poslíčka. Podobně podružné úlohy mu připadly i v řadě dalších filmů z padesátých let, za zmínku stojí role mladého lékaře v komerčně velmi úspěšném filmu MUŽI V BÍLÉM (Les hommes en blanc, 1955). Velkou příležitost mu poskytl významný režisér André Cayatte ve svém dramatu PŘED POTOPOU (Avant le déluge, 1954), kde vytvořil sourozeneckou dvojici s Marinou Vlady.

I když se i v následujících letech objevoval ve významných filmech, často to bylo ve formátu bezejmenných rolí, připomeňme alespoň postavu taxikáře a kolegy hlavního hrdiny v kriminálce SVĚDEK VE MĚSTĚ (Un témoin dans la ville, 1959), herecké obsazení mladou generací doplnil také v průlomovém Chabrolově filmu BRATRANCI (Les cousins, 1959). Mezitím se nadále uplatňoval v divadle, často hrál v kusech Jeana Anouilha, který si jej později oblíbil i jako režisér, z našeho pohledu může být zajímavé, že v roce 1968 hrál v Théâtre de l’Athénée v divadelní úpravě Haškova románu Dobrý voják Švejk, vystupoval také na divadelních festivalech, například v Avignonu.

Z dalších známějších filmů můžeme uvést roli barmana v kriminálce SLUNCE ROŠŤÁKŮ (Le soleil de voyous, 1967) nebo Funeèovu komedii HIBERNATUS (1969), kde hrál kněze. Později se ostatně v malých rolích objevil ještě ve dvou dalších filmech Louise de Funèse (DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA – Les aventures de Rabbi Jacob, 1973; KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO – L’aile ou la cuisse, 1976). Postavu kněze hrál také v oblíbené válečné komedii KAM SE PODĚLA SEDMÁ ROTA (Mais ou est donc passée la septième compagnie, 1973). Mezitím začal spolupracovat i s televizí a od počátku šedesátých let hrál v řadě seriálů.

V sedmdesátých letech hrál Paul Bisciglia v několika eroticky laděných filmech, ke spolupráci jej často zval také tvůrce průměrných hororů Jean Rollin (LÈVRES DE SANG, 1975; LES RAISINS DE LA MORT, 1978); i když tento typ filmů neměl ve Francii příliš velký ohlas, Bisciglia se díky poměrně velkým rolím v hororech stal známým v anglosaském světě. Ve formátu podružných vedlejších rolí ale nadále rozšiřoval svou filmografii i o další dobře známé snímky (ZVÍŘE – L’animal, 1977; MLUV, MLUV, ZAJÍMÁŠ MĚ – Cause toujours… tu m’intéresses, 1979). Později nebyl již tolik vytíženým filmovým hercem, přeorientoval se ale na dabing a jeho hlas mohli francouzští diváci slýchat například z příběhů o Astérixovi. Znovu se objevoval také v televizních seriálech a aktivní zůstával i v divadle, opět často hrál v Anouilhových hrách a v režii jeho manželky Nicole.

Biscigliovu filmografii uzavírají tituly režisérů, s nimiž spolupracoval již dříve, jako byli Claude Chabrol (TICHÉ DNY V CLICHY – Jours tranquilles à Clichy, 1990) nebo Claude Zidi (NESPOLEHLIVÝ – Profil bas, 1993). Paul Bisciglia zemřel na pařížském předměstí Nanterre 18. dubna 2010 ve věku 81 let. Zanechal po sobě 120 filmových rolí a bezmála stovku televizních postav. Jeho manželkou byla herečka Micha Bayard (*1930).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1994 Montana Blues
1993 Nespolehlivý
1990 Tiché dny v Clichy
1989 Astérix a velký boj
Láska bez lítosti
1986 Dernière image, La
1985 Asterix a překvapení pro Cézara
1983 Planqués du régiment, Les
1982 Baraka, La
Family Rock
Interdit aux moins de 13 ans
Malesherbes, avocat du roi (TV film)
Nuit du général Boulanger, La (TV film)
Salut, j'arrive
1981 Belles, blondes et bronzées
1980 Anthracite
Les contes galants de La Fontaine
1979 Mluv, mluv, zajímáš mě
1978 Hrozny smrti
Soumission
Úhoři
1977 Brigade call-girls
Délectations
Impressions d'Afrique (TV film)
Marche pas sur mes lacets
Positions danoises
Vicieuses et insatisfaites
Zvíře
1976 Křidýlko nebo stehýnko
Lumière
Suce moi vampire
1975 Důležité je milovat
Lèvres de sang
Návrat sedmé roty
Soupe froide, La
1974 Club privé pour couples avertis
Comme un pot de fraises!
Facka
Jak získat úspěch, když je člověk hloupej...a ufňukanej
Kermesse érotique, La
Main à couper, La
On s'est trompé d'histoire d'amour
Verdikt
1973 Affaire Crazy Capo, L'
Běží, běží po předměstí
Dernière bourrée à Paris, La
Don Juan ou Si Don Juan était une femme...
Kam se poděla sedmá rota?
Le désir et la volupté
Není kouře bez ohně
Rabín Jákob
Voraces, Les
1972 Doživotní důchod
Figaro-ci, Figaro-là (TV film)
Fusil chargé
Galets d'Étretat, Les
Oeuf, L'
Tuile à loups, La (TV film)
Vražda je vražda
1971 Bof... Anatomie d'un livreur
Comptes à rebours
L'exécution du Duc de Guise (TV film)
Vierges et vampires
1970 Cinéma de papa, Le
La Peau de Torpédo
La vampire nue
Pollux et le chat bleu
1969 Hibernatus
1967 Crime de la rue de Chantilly, Le (TV film)
Dimanche de la vie, Le
Slunce rošťáků
1966 Caïd de Champignol, Le
Hoří v Paříži?
Or et le plomb, L'
1965 La grosse caisse
Pas de caviar pour tante Olga
1964 Četník ze Saint Tropez
1963 Coup de bambou, Le
Honba za kytarami
Méfiez-vous, mesdames !
1962 Arsen Lupin kontra Arsen Lupin
Znamení lva
1961 Paříž patří nám
Všechno zlato světa
Výhodná koupě
1960 Corde raide, La
Filles sèment le vent, Les
Mordus, Les
Scélérats, Les
Stará garda
1959 Bal de nuit
Bratranci
Douze heures d'horloge
Tripes au soleil, Les
Un témoin dans la ville
1958 Přátelé na neděli
P... sentimentale, La
Souffle du désir, Le
1957 Funny Face
L'équipage au complet (TV film)
Le Septième commandement
Rivière des 3 jonques, La
Smolař
V proudech
1956 Lumières du soir, Les
O délku hlavy
Pardonnez nos offenses
Zvoník u Matky Boží
1955 Les Hommes en Blanc
M'sieur la Caille
1954 Otec, matka, služka a já
Před potopou
Quai des blondes
1952 Le Désir et l'amour
1951 Clara de Montargis
Dindon, Le
La Belle image
Sous le ciel de Paris
1950 Méfiez-vous des blondes
Trois télégrammes

TV seriály

1992 Puissance 4 (TV seriál)
1985 Policejní komisařství (TV seriál)
1981 Podvodník z povolání (TV seriál)
Sans famille (TV seriál)
1980 Dossiers éclatés, Les (TV seriál)
Julien Fontanes, magistrat (TV seriál)
La vie des autres (TV seriál)
1979 Záhadný pan Duvallier (TV seriál)
1978 Claudine (TV seriál)
Médecins de nuit (TV seriál)
1977 Brigade des mineurs (TV seriál)
Héritiers, Les (TV seriál)
1976 Adios (TV seriál)
Komisař Moulin (TV seriál)
Mini-chroniques (TV seriál)
1975 Preuve par treize, La (TV seriál)
1974 Brigades du Tigre, Les (TV seriál)
1971 Schulmeister, espion de l'empereur (TV seriál)
Tang (TV seriál)
Voyageur des siècles, Le (TV seriál)
1969 Cravache d'or, La (TV seriál)
1968 Homme de Picardie, L' (TV seriál)
Homme du 'Picardie' (TV seriál)
1967 Deslouettes père et fils (TV seriál)
Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Saturnin (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)
1964 Rocambole (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace