foto

Yun-fat Chow

  • nar. 18.5.1955 (61 let)
    ostrov Lamma, Hong Kong
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Chow se proslavil hlavně jako nerozlučná část akčních bomb Johna Woo. Což je celkem zvláštní, protože na první pohled nevypadá na akčního hrdinu, ale spíš na hodného a milého chlapíka na pokec.

Chow vyrůstal v chudé rybářské rodině a živil se jako poslíček a prodavač hi-fi techniky. Hrát začal v 18 letech v různých asijských seriálech. Tím se hodně proslavil zvláště pak v Číně. V roce 1985 dokonce získal cenu pro nejlepšího herce na Asijském pacifickém festivalu v Tokiu a Zlatého koně na Tchaj-wanu. Pak ale přišel LEPŠÍ ZÍTŘEK od Johna Woo ze kterého se stal kasovní trhák a z Chowa byla rázem plně respektovaná hvězda se kterou se muselo počítat. LEPŠÍ ZÍTŘEK se dočkal i dvou pokračování a po nich následovaly akční orgie THE KILLER kde si zahrál sympatického nájemného zabijáka se svým vlastním kodexem a názorem na život. Film byl hodně o přátelství dvou mužů a Chow tam mimochodem postřílel tak 150 chlapíků.

Po komedii ZLODĚJI přišlo HARD BOILED a Chow opět dokazuje, že nepřátel nikdy není tolik, aby se nedali všichni postřílet a přitom ještě zachraňovat mimina. Po takových úspěších se jako mnoho jiných herců přesídlil do Holywoodu, kde si zahrál s Jodie Fosterovou v romantickém filmu ANNA A KRÁL. Pak ovšem přišla další bomba tentokráte od chlapíka jménem Ang Lee a ta bomba měla jméno TYGR A DRAK. Chow si střihl nepřemožitelného a zároveň moudrého mistra meče a stihl přitom zbalit Michelle Yeoh. Na tom filmu je zajímavé, že Chow nikdy předtím nedržel meč v ruce (měl hodně práce se střílením) ale roli zvládl dobře.

Účinkováním v hybridu NEPRŮSTŘELNÝ MNICH si možná pár fanoušků rozzlobil, ale proč si tam nezahrát že když to produkuje John Woo. Vždy se za tímhle hercem táhnou zábavné filmy jak stádo volů tak neprohulbte a na nějaký se podívejte.

Erich "Superpero" Züda

Herecká filmografie

2018 十二金剛
2016 Du cheng feng yun 3
Hon zin 2
2015 Du cheng feng yun II
Hua lI shang ban zou
2014 Dà Nào Tiān Gōng
Du cheng feng yun
2012 Krvavé císařství
Šéf Šanghaje
2011 Jian Dang Wei Ye
2010 Až kulky doletí
Confucius
Smrt v Šanghaji
2009 Dragonball: Evoluce
2008 Útěk z Huang Shi
2007 Bloopers of the Caribbean
Piráti z Karibiku: Na konci světa
2006 Kletba zlatého květu
Yi ma de hou xian dai sheng huo
2004 Du zi deng dai
2003 Neprůstřelný mnich
2000 Tygr a drak
1999 Anna a král
Válka gangů
1998 Střelci na útěku
1995 He ping fan dian
1994 Du shen xu ji
Hua qi Shao Lin
Who Do You Think You're Fooling? - a.z.
Xian ren zhang
1992 Full Contact
Hard Boiled
Wo ai niu wen chai
1991 Vězení v plamenech 2
Zloději
1990 Du xia
Ji xing gong zhao
1989 A lang de gu shi
Bůh gamblerů
Killer
Lepší zítřek 3
Pod policejní ochranou
Wo zai hei she hui de ri zi
1988 Baat seng bou hei
Da zhang fu ri ji
Gong zi duo qing
Chang duan jiao zhi lian
Jing zhuang zhui nu zi zhi 2
Lao hu chu geng
Yi dan hong chun
Yu Ta-fu chuan ji
Zai jian ying xiong
1987 Gong woo ching
Gong woo lung foo moon
Gui xin niang
Cheng chong chui lui chai
Chou tin dik tong wah
Lepší zítřek 2
Lung fu fong wan
Vězení v plamenech
Xiao sheng meng jing hun
Yi ben wu yan
Ying hung ho hon
1986 Dei ha ching
Din lo jing juen
Chu yi shi wu
Lepší zítřek
Mei gui de gu shi
Mung chung yan
Ni qing wo yuan
Qi yuan
Sha qi er ren zu
Yi gai yun tian
Yuan Zhen-Xia yu Wei Si-Li
1985 Daai heung gong (TV seriál)
Hoh bit yau ngoh
Nu ren xin
San jaat si hing - juk jaap (TV seriál)
Yang ka cheung (TV seriál)
1984 Dang doi lai ming
Ling qi po ren
Qing cheng zhi lian
Siu mo kong wu (TV seriál)
1983 Fa sing
Xue han jin qian
1982 Sou hat yi (TV seriál)
The Head Hunter
Xun cheng ma
1981 Fo fung wong (TV seriál)
Chin wong kwun ying wui (TV seriál)
Jing wang shuang xiong
Soul Ash
Woo yuet dik goo si
1980 Joy to the World
Meng nu da zei sha zhen tan
Shang Hai tan (TV seriál)
Shang Hai tan xu ji (TV seriál)
Shi ba
Xi gan xian
1978 Ai yu kuang chao
Keung yan (TV seriál)
'O' nu
1977 Bed for Day, Bed for Night
Ren ce
1976 Chi nu
Lao jia xie pai gu ye zi
Learned Bride Thrice Fools the Bridegroom
Saat sau qi shi er siu si (TV seriál)
The Reincarnation

Dokumentární

2001 Chow Yun-Fat Goes Hollywood

TV pořady

2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace