foto

James Cromwell

  • nar. 27.1.1940 (76 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Oliver Cromwell alias Jamie Cromwell alias James Cromwell vykúka spomedzi zástupom hercov už svojou uvoľnenosťou a výškou cez dva metre. Aj keď ho dlho sprevádzala povesť „toho sympatického Austrálčana“, v skutočnosti je Američan ako vyšitý, narodený v Kalifornii. Filmové gény zdedil po rodičoch – otec John (zomrel, keď mal James 39) režíroval a matka Kay Johnsonová hrala. Po absolútne nefilmovom štúdiu na vtedajšej Carnegie Institute of Technology ho láska k filmu mocne uchopila vo chvíli, keď sa s otcom zúčastnil nakrúcania jedného z jeho filmov. Najbližšie roky strávil na nie veľmi renomovaných divadelných doskách.

Obrat nastal až seriálom ALL IN THE FAMILY a v nasledujúcich rokoch zostal TV verný, či už účinkovaním v hlavných úlohách (napr. THE LAST PRECINCT) alebo hosťovaním (M*A*S*H*). Dodnes je „malej debni“ verný - stelesnil otca Callahana v najnovšej adaptácii románu Stephena Kinga o SALEM´S LOT a objavil sa aj v titulkoch cenenej HBO mini série ANJELI V AMERIKE s Al Pacinom či Meryl Streepovou.

Aj keď v celovečerných filmoch hrá už od polovice 70. rokov a od tej doby hral vo filmoch Johna Frankenheimera (THE RAINMAKER), Carla Reinera (MUŽ S DVOMA MOZGAMI), Joea Dantea (BÁDATELIA), Blake Edwardsa (A FINE MESS) či Petra Medaka (RÓMEO KRVÁCA), skutočný filmový zlom k ceste za úspechom bol málovravný ale pracovitý farmár Arthur Hoggett v rodinnom filme (knižka Dick King-Smith) BABE (pozor, nemýliť s filmom THE BABE s Johnom Goodmanom, kde Cromwell v roku 1992 tiež hral). Tento predovšetkým austrálsky film bol nominovaný na sedem Oscarov (vrátane filmu), toho za triky aj získal a nominovaný bol aj Cromwell. Jeho účasť na sequele (BABE V MESTE), aj keď na priestor už podstatne menšia, však neskončila dobre – kuriózne pokračovanie veľmi nespĺňalo zaradenie „rodinná zábava“ a prepadlo po stránke komerčnej aj umeleckej. O nič lepšie neskočilo ani pokračovanie pomerne solídneho sci-fi hororu Mutant – MUTANT 2 (r. - Peter Medak), kde stelesnil senátora Rossa. Cromwell ale už aj v minulosti účinkoval v „podradnejších“ filmoch (séria POMSTA ŠPRTOV).

Cromwell dokáže s prehľadom zahrať sympatického deduška, ktorý síce v živote veľa okúsil, ale na život ako taký nezatrpkol, ale rád si zahrá aj vyložených hajzlov. Hollywood, do ktorého mu bránu otvoril úspech filmu BABE, dokázal Cromwella kvalitne obsadiť do úloh takých aj takých: svojský vynálezca Zefram Cochrane, vďaka ktorému sa ľudstvo stretne s mimozemšťanmi v úspešnom celovečernom sci-fi horore slávnej TV série STAR TREK: PRVÝ KONTAKT (rolu si epizódne zopakoval aj v seriáli STAR TREK: HLBOKÝ VESMÍR 9); generál Joseph Campbell, ktorého brutálnu vraždu dcéry (Leslie Stefansonová) príde na vojenskú základňu Fort MacCallum vyšetriť duo armádnych detektívov (Madeleine Stoweová & John Travolta) podľa románu Nelson DeMille; Hal Moores –ľudský riaditeľ väznice Cold Mountain, ktorého podriadení (Tom Hanks, David Morse, Barry Pepper) dostanú do opatery na čas, kým vykročí na elektrické kreslo, beštiálneho obrovského vraha Johna Coffeyho (Michael Clarke Duncan) v adaptácii románu Stephena Kinga; americký prezident Bob Fowler v clancyovke THE SUM OF ALL FEARS; vynálezca zákonov robotiky, Dr. Lanning, vo vysoko-rozpočtovej adaptácii románu Isaaca Asimova s Willom Smithom a trikmi od ILM v hlavnej úlohe JA, ROBOT v réžii Alexa Proyasa.

Nerobí mu problém prijímať ani malé úlohy (schwarzeneggerovka LIKVIDÁTOR) a často spolupracuje s renomovanými filmármi, ako sú Miloš Forman (ĽUD VS. LARRY FLINT), Curtis Hanson (oscarová kriminálka L.A. CONFIDENTIAL) alebo Clint Eastwood (VESMÍRNI KOVBOJI). V rokoch 1977 až 1986 bol ženatý s Anne Ulvestadovou, ktorá mu porodila tri deti a ešte v roku, v ktorom sa rozviedol, sa aj znova oženil; s Julie Cobbovou je však ženatý dodnes.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2016 Il giovane papa (TV seriál)
Immortal, The
The Promise
2014 Halt and Catch Fire - PC Rebelové (TV seriál)
Murder in the First (TV seriál)
Velká šestka
2013 Betrayal (TV seriál)
Trials of Cate McCall, The
2012 American Horror Story: Asylum (TV seriál)
Kovbojky a andělé
Soldaty udači
Still Mine
2011 The Artist
Vzpomínky na válku
Year in Mooring, A
2010 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Secretariat
Sotto il cielo di Roma (TV film)
2009 A Lonely Place for Dying
Beyond All Boundaries
Last Days of Lehman Brothers, The (TV film)
Náhradníci
2008 Muka
Vesmírná exploze (TV film)
W.
2007 Dante's Inferno
Mistři science fiction (TV seriál)
Son of Fury: Behind the Scenes
Spider-Man 3
Vášeň a cit
2006 Královna
Mstitel (TV film)
2005 Papež Jan Pavel II. (TV film)
Trestná lavice
2004 Já, robot
Prokletí Salemu (TV film)
2003 Andělé v Americe (TV seriál)
Blackball
Ve stínu lovce
2002 Nazi, The
Nejhorší obavy
RFK (TV film)
Smrt v rodině (TV film)
Spirit - divoký hřebec
Twist of Fate
Úžasní Ambersonovi (TV film)
2001 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Star Trek: Enterprise - Setkání u Broken Bow (TV film)
24 hodin (TV seriál)
2000 Citizen Baines (TV seriál)
Neodvolatelná mise (TV film)
Vesmírní kovbojové
1999 Generálova dcera
RKO 281 (TV film)
Sníh padá na cedry
Taková malá vražda (TV film)
Walking After Midnight (TV seriál)
Zelená míle
Ženich na útěku
1998 Babe 2: Prasátko ve městě
Drtivý dopad
Mutant 2
Winter
1997 Dobrodružství Malého Indiána
L. A. - Přísně tajné
Owd Bob
1996 Lid versus Larry Flynt
Likvidátor
Star Trek VIII: První kontakt
1995 Babe - galantní prasátko
Obvinění: Proces s McMartinovými (TV film)
1994 Pohotovost (TV seriál)
Pomsta šprtů 4: Zamilovaní šprti (TV film)
The Shaggy Dog (TV film)
1993 Romeo krvácí
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
1992 Babe
Pomsta šprtů 3: Nová generace (TV film)
1991 Ve jménu dítěte (TV film)
1990 Matlock: Nowhere to Turn (TV film)
Miracle Landing (TV film)
1989 Christine Cromwell: Things That Go Bump in the Night (TV film)
Runnin' Kind, The
Růžový cadillac
1988 China Beach (TV film)
Záchranná akce
1987 Alison's Demise (TV film)
Mama's Boy (TV seriál)
Pomsta šprtů 2: Šprti v ráji
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
1986 Dream West (TV seriál)
Easy Street (TV seriál)
Last Precinct, The (TV seriál)
Pořádný průšvih
1985 Badatelé
Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
1984 Bože, ty jsi Ďábel
Dům Páně
Earthlings (TV film)
Hunter (TV seriál)
Pomsta šprtů
Spraggue (TV film)
Tank
1983 Muž se dvěma mozky
1982 Rainmaker, The (TV film)
Zeď (TV film)
1981 Barefoot in the Park (TV film)
Nikdo není dokonalý
1980 Christmas Without Snow, A (TV film)
1978 Detektiv ze San Franciska
1977 Deadly Game (TV film)
The Girl in the Empty Grave (TV film)
1976 Nancy Walker Show, The (TV seriál)
Once an Eagle (TV seriál)
Stranded (TV film)
Vražda na večeři
1975 Hot L Baltimore (TV seriál)
1974 Barney Miller (TV seriál)
1971 All in the Family (TV seriál)

Dokumentární

2014 In Between Songs
2013 What Is Vivisection?
2010 A .45 at 50th
Farm to Fridge - vyp.
Making Burros Fly
MindFlux
Skin Trade
2007 Your Mommy Kills Animals
2006 Animal People: The Humane Movement in America
King Leopold's Ghost
Miracles and Mystery: Creating 'The Green Mile'
Sustainable Table: What's on Your Plate?
The Test of a Civilization - vyp.
2005 Six Feet Under: In Memoriam (TV film)
The 100 Greatest Family Films (TV film)
2004 Happy Birthday Oscar Wilde (TV film)
Make the Movie Live the Movie (TV film)
2003 John Garfield Story, The (TV film)
2001 Great Bear Rainforest (TV film)
2000 Spotlight on Location: Snow Falling on Cedars (TV film)
Walking the Mile
1999 Miracle of the Green Mile, The (TV film)
1997 View from Malabar, The (TV film)

TV pořady

2011 25th Annual Genesis Awards, The (TV pořad)
2008 BAFTA Film Awards 2008 (TV pořad)
1996 68. Annual Academy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace