foto

Macaulay Culkin

  • nar. 26.8.1980 (35 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Žiarivý príklad odvrátenej strany Hollywoodu. Tvrdiť, že za všetko môžu rodičia, býva detinské, smutné je, že u Newyorčana Macaulay Culkina je to pravda. Mladík k tomu, akým agentom mu bol jeho vlastný otec, s odstupom času dodáva, že behom pár rokov natočil vyše desať filmov, pričom žiadneho scenár dopredu nečítal. Načo, o filmy samotné neišlo. Ešte predtým, ako sa jeho rodičia Kit a Patricia pre obrovské synáčikove zárobky rozhádali a rozišli, o väčšinu z nich absurdne prišli pri šialených súdnych pojednávaniach, pričom Najvyšší súd nakoniec celú frašku uťal a zvyšných cca 40 miliónov dal vtedy 12-ročnému Macaulaymu. Ten sa dostával do veku, v ktorom už nemohol hrávať sympatických nezbedníkov, ktorí sa vynájdu v každej situácii, ale skôr v hororoch a tak v štrnástich celému svetu oznámil: „Idem na dôchodok“.

Nie je pravdou, že hereckým debutom tohto niekdajšieho študenta baletu je úspešná rodinná vianočná komédia Chrisma Columbusa Sám doma; ak nepočítame TV reklamy a divadlo, po ktorom behal skôr, než mal päť rokov, vo filmoch hral už od konca 80. rokov ( ROCKET GIBRALTAR Daniela Petrieho). Spolupracoval s Alanom J. Pakulom, Johnom Hughesom (STRÝKO BUCK), Adryanom Lyneom (JAKUBOV REBRÍK). Závratný úspech a raketový let hore mu priniesol ale skutočne až Columbus, u ktorého zostal kvôli pokazenému budíku ako malý Kevin McCallister SÁM DOMA v honosnom dome, ktorý sa rozhodli na Štedrý deň vybrakovať dvaja tupí zlodeji (Joe Pesci, Daniel Stern). Oslnivý úspech tohto filmu si behom dvoch rokov vyžiadal rovnako úspešný sequel, kde Kevina zabudli v New Yorku. S Columbusom Culkin spolupracoval aj na smutnej komédii s Johnom Candym (hrali spolu už v Strýkovi Buckovi a Candy hral – ale nemali spoločnú scénu – aj v Sám doma) ONLY THE LONELY, ktorému tuzemský distribútor priklepol názov Sám a sám, ako keby sa jednalo o tretie dobrodružstvo rozmaznaného Kevina. Vzniklo ešte niekoľko voľných pokračovaní Sám doma, s ktorými už nemal nič. Výraznú rolu stelesnil napr. v detskej romanci MOJA PRVÁ LÁSKA Howarda Zieffea, kde hral prvú lásku Anny Chlumskej, ale kvôli koncu mu bolo odopreté hrať v sequele.

Pomysleným uzavretím kruhu jeho neuveriteľnej ale kratučkej kariéry sa stal svojský detský thriller DOBRÝ SYNČEK, kde hral malého psychopata s anjelskou tvárou a proti nemu stál jeho v tom čase podstatne menej známy herecký detský rival Elijah Wood, ktorý však na rozdiel od neho nakoniec vyhral beh s časom a dnes hrá v Pánovi prsteňov a vo Večnom svite nepoškvrnenej mysli.

No a od tejto chvíle to išlo s Macaulaym dole vodou. Neúspechom skončil LUSKÁČIK režiséra Hriešneho tanca a Sestry v akcii, prepadákom bol aj trikovo náročný mix hraného filmu a špeciálnych efektov THE PAGEMASTER Joea Johnstona, KŠEFTY S OTCOM Howarda Deutcha a s Tedom Dansonom, RICHIE RICH Donalda Petrieho, ktorý stál pri začiatku aj konci jeho kariéry a aj tento film dokazuje distribútorovu neschopnosť postaviť film na niečom inom, ako zavádzajúcom preklade Sám doma a bohatý.

A dnes? 2000 hral divadlo s Iréne Jacobovou, 2003 sme ho už ako viac-menej dospelého videli v katastrofálnymi recenziami obdarovanej drámy PARTY MONSTER so Sethom Greenom. Zato sme sa bohato dozvedeli o jeho problémoch s alkoholom, drogami, jazdami pod vplyvom toho obojého, prípadne svadby s Rachel Minerovou, ktorá mala 17 a on 18, s ktorou sa už dávno rozviedol a nezabudnime ani na to, že jeho meno býva spájané so škandálmi Michaela Jacksona, ktoré majú súdnu dohru.

Culkinovci sú herecká rodina, napr. tetu Bonne Bedeliaovú si pamätáte ako manželku Brucea Willisa zo Smrtonosných pásc. Aj jeho šiesti súrodenci ostali verní herectvu. Protekčne sa zaúčali maličkými rolami práve v bráškových filmoch. Najvýraznejšie v tejto skúške s odstupom času obstál Kieran, ktorý výborne zahral už vo viacerých filmoch (Igby, Pravidlá muštárne) a spomeňme ešte Roryho ako syna Mela Gibsona v Znameniach.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2016 Adam Green's Aladdin
2015 :Dryvrs (TV seriál)
The Jim Gaffigan Show (TV seriál)
Wrestling Isn't Wrestling
2013 Macaulay Culkin Eating a Slice of Pizza
2009 Kings (TV seriál)
2007 Sex and Breakfast
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2005 Robot Chicken (TV seriál)
2004 Černá ovce
Foster Hall (TV film)
Jerusalemski sindrom
2003 Party Monster
1998 Will a Grace (TV seriál)
1994 Kšefty s tátou
Sám doma a bohatý
Vládce knih
1993 Dobrý synek
Frasier (TV seriál)
Louskáček
1992 Sám doma 2: Ztracen v New Yorku
1991 Moje první láska
Sám a sám
Wish Kid (TV seriál)
1990 Jakubův žebřík
Sám doma
1989 Strýček Buck
Zítra na shledanou
1988 Rocket Gibraltar
1985 Tajemná noc duchů (TV film)
The Equalizer (TV seriál)

Dokumentární

2004 Corporate Ghost
2002 Making and Meaning of 'We Are Family', The
2001 Michael Jackson Live (koncert)
2000 Twentieth Century Fox: The Blockbuster Years (TV film)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2004 Last Laugh '04 (TV pořad)
2003 Celebrity Poker Showdown (TV pořad)
Night of Too Many Stars (TV pořad)
1998 So Graham Norton (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
WrestleMania VII (TV pořad)
1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1978 20/20 (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 Michael Jackson: Number Ones (hudební videoklip)
1995 Michael Jackson: Video Greatest Hits - HIStory (hudební videoklip)
1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)
1991 Michael Jackson: Black or White (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(89)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace