foto

Amy Winehouse

  • nar. 14.9.1983
    Southgate, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 23.7.2011 (27 let)
    Camden, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Amy Winehouse se narodila 14. září 1983 v Londýně do židovské rodiny jako nejmladší dítě lékárnice a taxikáře, který loni po vzoru své dcery vydal album swingových písní. Údajně už jako desetiletá vystupovala s rapovou skupinou Sweet 'n' Sour a v 16-ti letech se vydala na sólovou dráhu zpěvačky. Navštěvovala několik škol, včetně divadelní, odkud ji ale pro různé excesy vyhodili.

Již ve dvaceti vydala kvalitní debut FRANK, ovlivněný jazzem a elektronikou, ten však neměl komerční úspěch. Debutové album jí vyneslo i několik nominací na BRIT Awards a za pilotní singl k němu Stronger than Me dostala několik cen. Velkou světovou hvězdou se stala v roce 2006, kdy vydala album BACK TO BLACK, plné retro soulových hitů ve stylu 60. let. Získala pět cen Grammy a nečekaně velký počet fanoušků i v Americe, kde se evropským zpěvačkám většinou moc nedaří.

Ve filmovém světě se příliš neprosadila, vystupovala spíše v televizních hudebních a zábavných pořadech a byly o ní natočeny dva dokumenty. Jedinou hereckou zkušenost měla v britském komediálním seriálu THE FAST SHOW (1994).

Její neklidná povaha kombinovaná s pitím alkoholu a užíváním drog nastartovanou hvězdnou kariéru rozvrátily. Loni v lednu odešla Amy Winehouse od britského soudu s dvouletou podmínkou za nepřístojnosti, jichž se dopustila během vánočního představení pro děti. Podstoupila i neúspěšné léčení v léčebně drogově závislých.

V květnu 2007 se zpěvačka a textařka provdala za Blaka Fieldera-Civila (33), rovněž závislého na drogách, který byl šest měsíců po svatbě zatčen za napadení. V červenci 2009 se rozvedli, ale záhy se k sobě vrátili.

Dne 23. července 2011 byla Amy nalezena mrtvá ve svém bytě v Londýně. Příčinou její smrti je zřejmě předávkování drogami, bylo jí pouhých 27 let.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

2007 Buzzcocks... Imagine a Mildly Amusing Panel Show (TV film) - a.z.
1994 Fast Show, The (TV seriál)

Dokumentární

2015 Amy - a.z.
2014 Autopsy: The Last Hours Of (TV seriál) - a.z.
2008 V 2008 Koncert (koncert)
2007 Amy Winehouse
Amy Winehouse Live (koncert)

TV pořady

2008 Grammy Awards 2008 (TV pořad)
The BRIT Awards 2008 (TV pořad)
2007 MTV Video Music Awards 2007 (TV pořad)
The BRIT Awards 2007 (TV pořad)
What Perez Sez (TV pořad)
2007 MTV Movie Awards (TV pořad)
2005 Friday Night Project, The (TV pořad)
The BRIT Awards 2005 (TV pořad)
2003 Show Sharon Osbourneové (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1996 Never Mind the Buzzcocks (TV pořad)
1993 Jools's Hootenanny (TV pořad)
1992 Later with Jools Holland (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1980 Children in Need (TV pořad)

Hudební videoklipy

2006 Amy Winehouse - Back to Black (hudební videoklip)
Amy Winehouse - Rehab (hudební videoklip)
Amy Winehouse - Tears Dry on Their Own (hudební videoklip)
Amy Winehouse - You Know I'm No Good (hudební videoklip)
2004 Amy Winehouse - Fuck Me Pumps (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace