foto

Jeff Daniels

  • nar. 19.2.1955 (61 let)
    Athens, Georgia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeff Daniels se narodil ve městě Athens ve státě Georgie, ale vyrostl v Chelsea (Michigan), kde jeho otec vlastnil skladiště dřeva. Při studiu na Central Michigan University se stal členem tamního divadelního souboru. Divadelní svět se Danielsovi otevřel v létě 1976, kdy v rámci dvousetletého výročí herecké školy Eastern Michigan University účinkoval mimo jiné ve hře Hot L Baltimore. Svými výkony si vysloužil od režiséra Mashalla W. Masona do newyorského Circle Repertory Theatre. Zde debutoval rolí ve hře Fifth of July. V roce 1979 se oženil se svou láskou ze střední školy, Kathleen Rosemary Treado, se kterou společně vychovali tři děti a žijí spolu dodnes.

Filmové nabídky na sebe nenechaly čekat příliš dlouho. Jeho prvním filmem se stal Formanův Ragtime (1981), prorazil ale spíš až v oscarovém Terms of Endearment (1983), kde ztvárnil Debřina manžela. Za jeho výkon v Allenově Purple Rose of Cairo (1985) byl nominován na Zlatý Globus. Druhá nominace přišla o rok později – tentokrát za film Something Wild (1986). V roce 1991 zakládá v Chelsea Purple Rose Theatre, pro které v následujících letech píše i několik her. Významnou rolí pro Danielse je bezesporu plukovník Joshua Chamberlain v původně televizním filmu Gettysburg (1993), který se ale pro velkou oblibu dočkal i své bezmála čtyřhodinové verze na stříbrném plátně.

V roce 1994 přišel v Danielsově kariéře velký zlom. Do té doby převážně herec dramatických rolí totiž s Jimem Carreym zazářil v komediálním diváckém trháku Dumb & Dumber. A aby toho nebylo málo, zahrál si i v tentokrát akčním hitu Speed, společně s Keanu Reevesem a Sandrou Bullock. Dalším mimořádně úspěšným Danielsovým filmem byla disneyovka 101 Dalmatins (1996), kde hrál majitele ukradených dalmatinů. Téhož roku ještě stihl rodinný film Fly Away Home. Po neúspěšném Trial and Error (1997) se na filmové plátno vrátil filmem Pleasantville (1998), jednom z nejlépe hodnocených filmů roku, se třemi nominacemi na Oscara.

Jenže následující My Favorite Martian (1999) se stal naprostým propadákem a hollywoodští producenti najednou ztratili jistotu, že Danielsovy filmy přilákají do kin zástupy diváků. Proto se následující roky věnoval spíše svému divadlu a začal režírovat (Escanaba in da Moonlight, Super Sucker). Objevil se i v televizních filmech The Crossing a Cheaters (oba 2000). Další velkou rolí měla být role padoucha v Eastwoodově filmu Blood Work (2002), jenže ani tomuto snímku se komerčně nedařilo. Daniels si ale spravil chuť o několik měsíců později úspěchem The Hours (2002) s Nicole Kidman, Meryl Streep a Julianne Moore. Návrat k roli plukovníka Chamberlaina ve filmu Gods and Generals (2003) ovšem nechal publikum i kritiky naprosto chladnými. Následovaly snímky Imaginary Heroes a televizní The Five People You Meet in Heaven (oba 2004).

Rok 2005 přinesl Danielsovi třetí nominaci na Zlatý Globus, konkrétně za film The Squid and the Whale popisujícím dopad rozvodu rodičů na děti. V tomto roce ztvárnil mimo jiné i jednu z vedlejších rolí v oceňovaném filmu George Clooneyho Good Night and Good Luck. V následujících letech se objevil ve snímcích jako RV, Infamous (oba 2006) a The Lookout (2007), za nějž byl nominován na Satellite Award. V roce 2009 hrál ve hvězdami nabitém snímku State of Play, o tři roky později ve sci-fi Looper. Mezitím příliš netočil a věnoval se spíše divadlu, nominaci na Tony Award si vysloužil za výkon ve hře God of Carnage, která na Broadwayi zaznamenala 451 repríz.

Dalším velkým zlomem v Danielsově kariéře byla hlavní role v jeho prvním TV seriálu vůbec – The Newsroom (první série je z roku 2012), jehož scénář napsal oscarový Aaron Sorkin pro HBO. Za roli sarkastického moderátora hlavních zpráv získal v roce 2013 Zlatý Globus. Po dvaceti letech se na stříbrném plátně objevil v pokračování oblíbené komedie pojmenované Dumb & Dumber To (2014), které ale na kvality prvního snímku příliš nenavázalo.

Celý svůj život se také velmi aktivně věnuje hudbě, vydal několik alb a ve volném čase také koncertuje. Je velkým fanouškem detroitských Tigers. V následujících měsících by se měl objevit ve filmech The Martian a Steve Jobs, pro který napsal scénář již zmiňovaný Aaron Sorkin. Uvidíme, jestli jména těchto dvou pánů v závěrečných titulcích přinesou znovu takový úspěch, jako tomu bylo v případě The Newsroom.


Tomáš "Coleator" Koula

Herecká filmografie

2017 Ascendant
Godless (TV seriál)
2016 Aliance
2015 Marťan
Steve Jobs
2014 Návrat blbýho a blbějšího
2013 Quad
2012 Looper
Newsroom (TV seriál)
2010 Kvílení
2009 Na odstřel
O smyslu života
Papírový hrdina
Všude dobře, proč být doma
2008 Sweet Nothing in My Ear (TV film)
Vesmírní opičáci
Zrádce
2007 Komplic
Maminčin mazánek
Plumm Summer, A
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Pochybná sláva
Rodinná dovolená a jiná neštěstí
2005 Co způsobil Winn-Dixie
Dobrou noc a hodně štěstí
Sépie a velryba
2004 Loučím se, děvče (TV film)
Obyčejní hrdinové
Pět starých známých (TV film)
2003 Bohové a generálové
Toxin
2002 Hodiny
Krvavá stopa
Super lux
2001 Escanaba in da Moonlight
2000 Generál (TV film)
Otevřené oči
Podvodníci (TV film)
1999 Můj nejoblíbenější marťan
Zuřivost
1998 Městečko Pleasantville
1997 Ještě blbější
1996 Cesta domů
Drsný a drsnější
101 dalmatinů
1995 Redwood Curtain (TV film)
1994 Blbý a blbější
Nebezpečná rychlost
1993 Gettysburg
1992 Hráč
Rain Without Thunder
Šéf (TV film)
There Goes the Neighborhood
Timescape (TV film)
1991 Řezníkova žena
1990 Arachnofobie
Láska bolí
Vítej doma, Roxy Carmichaelová
1989 No Place Like Home (TV film)
Proč Italové nepoužívají gril?
1988 Dům na Carroll Street
Tanec sladkých srdcí
Vojenský soud se vzbouřenci z lodi Caine (TV film)
1987 Zlaté časy rádia
1986 Hořkost
Něco divokého
1985 Marie
Purpurová růže z Káhiry
1983 Cena za něžnost
Invasion of Privacy, An (TV film)
1982 Fifth of July (TV film)
1981 Ragtime
1980 Nezaručená zpráva o válce (TV film)

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
2016 Broadway: Beyond the Golden Age
The Long Way Home: Making the Martian
2006 50 Greatest Comedy Films, The (TV film)
2005 The 100 Greatest Family Films (TV film)
2004 Frasier - analýza smíchu (TV film)
2001 Filmography (TV seriál)
1996 101 Dalmatians, a Canine's Tale (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1994 Making of 'Speed', The (TV film)
1990 Thrills, Chills & Spiders: The Making of Arachnophobia (TV film)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
2014 MTV Video Music Awards (TV pořad)
2013 CIRCUS HALLIGALLI (TV pořad)
The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(43)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace