foto

Benicio Del Toro

  • nar. 19.2.1967 (49 let)
    Santurce, Portoriko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Když se v únoru 1967 narodil Gustavu a Faustě Sanchez Del Torovým syn Benicio, nikoho by ani ve snu nenapadlo, že z něj bude herec. Neměl k tomu žádné předpoklady, očekávalo se od něj, že půjde ve stopách svých rodičů, kteří byli oba právníci. Ale osud tomu chtěl jinak

Beniciovi bylo devět, když mu zemřela maminka. A otec se rozhodl odvést rodinu do Pensylvánie. Ale Benicio tu dlouho nezůstal. Kvůli neshodám s novou „maminkou“ odjel na otcovo přání studovat Kalifornskou univerzitu do San Diega, ale obchodnictví mu nic neříkalo. Byl fascinován uměním, ať už malířstvím či literaturou. Nejvíc ho ale lákalo herectví a tak, aniž by se otci zmínil, odešel ze školy a začal brát hodiny herectví u Stelly Adler. Právě díky její průpravě se několikrát objevil v televizi, například v seriálu Miami Vice. První významnou roli pro sebe získal v roce 1989 v bondovce POVOLENÍ ZABÍJET. To mu bylo jednadvacet a stal se tak nejmladším protivníkem neohroženého agenta 007. Snímek však propadl a přišlo zklamání. Poté se objevil v několika filmech, které prošly kiny víceméně bez povšimnutí. Brzy však měl nastat zlom

Kritici ho poprvé zaregistrovali ve filmech BEZE STRACHU a PORCELÁNOVÝ MĚSÍC. Ovšem až díky OBVYKLÝM PODEZŘELÝM Bryana Singera se zapsal i do povědomí diváků a za ztvárnění záhadně mumlajícího gangstera získal Independent Spirit Award. Gangstera si ostatně zahrál i ve snímku BASQUIAT, který režíroval Beniciův přítel Julian Schnabel. Svou lásku k baseballu pak uplatnil ve FANATIKOVI, kde jako profesionální basebalista Juan Primo ohrožuje svým uměním postavení Wesleyho Snipese a proto musí být potrestán, o což se postará fanatický Robert De Niro.

Své první hlavní role se dočkal v roce 1997, ale opět ho čekalo zklamání, protože VYDĚRAČI propadli. O rok později si ale nenechal ujít příležitost zahrát si po boku Johnnyho Deppa v halucinogenní jízdě Terryho Gilliama STRACH A HNUS V LAS VEGAS. Do role Doktora Gonza se vžil natolik, že byl ochoten pálit se cigaretou, což činila jeho postava v knižní předloze Huntera S. Thompsona. A to také udělal, scény však byly z filmu vystřiženy.

Po roční pauze se Benicio vrátil ve velkém stylu. Nejprve natočil se svým přítelem, scénáristou filmu Obvyklí podezřelí, Christopherem McQuarriem ÚNOSCE, ale především se divákům představil jako zkorumpovaný policista Javier Rodriguez ve filmu Stevena Soderbergha TRAFFIC - NADVLÁDA GANGŮ. Kritici mu tleskají a sbírá jednu cenu za druhou, jako Zlatý Glóbus a Oscara pro herce ve vedlejší roli.

Tím se mu otevírá cesta k dalším, zajímavým rolím. Nezapomenutelný je jako Franky Čtyřprsťák v počinu Guye Ritchieho PODFU(C)K, k nepoznání v PŘÍSAZE Seana Penna a naposledy zazářil jako bývalý trestanec Jack Jordan v mozaice Alejandra Gonzáleze Iñárritu 21 GRAMŮ, za nějž získal cenu diváků na MFF v Benátkách a nominaci na Oscara.

Jedním z hlavních rysů Benicia Del Tora je perfekcionismus, pro film je schopen udělat cokoliv. A tak mu režiséři s důvěrou svěřují role ve svých filmech. A on se jim odvděčuje svým uměním.

Klára "Molly" M.

Herecká filmografie

2018 The Corporation
2017 Star Wars: Episode VIII
The Trap
Weightless
2016 Agent: Century 21
2015 Malý princ
Perfektní den
Sicario: Nájemný vrah
2014 Escobar: Paradise Lost
Skrytá vada
Strážci Galaxie
2013 Jimmy P.
Thor: Temný svět
2012 Divoši
2010 Odnikud někam
Vlkodlak
2008 Che Guevara
Che Guevara: Partyzánská válka
2007 Spálené vzpomínky
2005 Sin City - město hříchu
Trailer for a Remake of Gore Vidal's Caligula
2003 Štvanec
21 gramů
2001 Přísaha
2000 Chléb a růže
Podfu(c)k
Traffic - nadvláda gangů
Únosci
1998 Strach a hnus v Las Vegas
1997 Projížďka
Vyděrači
1996 Basquiat
Cannes Man
Fanatik
Pohřeb
1995 Obvyklí podezřelí
1994 Čínský měsíc
Mezi žraloky
1993 Beze strachu
Padlí andělé (TV seriál)
Prachy za nic
Zlatá vejce
1992 Kryštof Kolumbus
1991 Vyvrhel
1990 Drug Wars: The Camarena Story (TV film)
1989 Povolení zabíjet
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1988 Big Top Pee-wee

Dokumentární

2015 The Poet of Havana
2014 And the Oscar Goes To... (TV film)
2010 Rolling Stones: Exile On Main Street
2008 Rolling Stones (koncert)
2006 Buy the Ticket, Take the Ride: Hunter S. Thompson on Film
2004 Sam Peckinpah's West: Legacy of a Hollywood Renegade (TV film)
21 Grams: In Fragments
2003 Breakfast with Hunter
2002 Bondovy dívky jsou věčné (TV film)
Bronze Screen: 100 Years of the Latino Image in American Cinema, The
Film Trix 2002
2000 Behind the Scenes: Way of the Gun
Inside Traffic: The Making of 'Traffic' (TV film)
1999 Inside 'Licence to Kill'

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
2009 Michael Douglas: Pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Hudební videoklipy

2009 Madonna: Celebration (hudební videoklip)
1990 Madonna: The Immaculate Collection (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 084)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace