foto

Danny DeVito

  • nar. 17.11.1944 (71 let)
    Neptune, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kto by nepoznal meter a pol merajúceho ale sebavedomého Dannyho DeVita, producenta, režiséra a predovšetkým smutného klauna? Nehanbí sa urobiť si zo seba srandu (AUSTIN POWERS V ZLATOM ÚDE), o to viac mu pristane charakteristika malý veľký herec. V žilách mu koluje krv talianskych príbuzných. Zmaturoval a prihlásil sa na herecké kurzy na American Academy of Dramatic Arts. Popri tom študoval maklérstvo (Wilfred Academy of Hair and Beauty Cultury). Pracoval aj ako holič. Herecké ostrohy získaval na divadelných doskách, vrátane Broadway - kde si vyskúšal Shakespeara.

S celovečerným filmom začal koncom 60. rokov. V ´75-om stelesnil jedného z pacientov v dráme Miloša Formana PRELET NAD KUKUČKOVÝM HNIEZDOM. Rovnakú rolu stelesnil už v divadelnej hre, podľa ktorej oscarový film - s Jackom Nicholsonom v hlavnej úlohe - vznikol. Do širšieho povedomia sa zapísal ako zloduch Ralph v hite Roberta Zemeckisa HONBA ZA DIAMANTOM, kde to vo variácií na jonesovky komplikoval ústrednej zamilovanej dvojke Kathleen Turnerová / Michael Douglas. Úspech si vyžiadal pokračovanie, už v réžii Lewisa Teaguea, aj tomu ale herci zostali verní. Rád hrá aj v seriáloch. Za TAXI, v ktorom nie len hral, ale niekoľko epizód aj režíroval, získal cenu Emmy. Do pamäti divákov sa zapísal roličkou striptéra v PRIATEĽOCH.

Spoluprácu s párom Turnerová & Douglas si zopakoval koncom 80.rokov v čiernej komédii VOJNA ROSEOVCOV. Tú nie len režíroval, ale zahral si aj rolu rozprávača-priateľa-advokáta na smrť rozhádaných manželov. Ako režisér si vyberá príbehy s čiernym až morbídnym humorom (VYHOĎ MATKU Z VLAKU). Keď sa snažil naviazať na úspech „Vojny Ruží“ podobne ladeným DUPLEX-om s Drew Barrymoreovou & Benom Stillerom (ktorému produkoval už jeden z jeho prvých režijných počinov, REALITY BITES), nedostavil sa požadovaný úspech a nedostavil sa ani réžiou drámy (HOFFA s Nicholsonom) alebo iných čiernych komédií (MATHILDA, SMOOCHY). Tieto filmy nie len režíruje, ale i produkuje a často v nich hrá.

Nezabúda na kamarátov ani na tých, s ktorými už spolupracoval: režisér Tim Burton (BATMAN SA VRACIA, MARS ÚTOČÍ!, VEĽKÁ RYBA) a herci Jack Nicholson (Prelet nad kukučkovým hniezdom, CENA ZA NEŽNOSŤ, Hoffa, Mars útočí!) a Arnold Schwarzenegger (super hit 80. rokov DVOJIČKY, super prepadák 90. rokov JUNIOR). Je rešpektovanou producentskou autoritou, šedou eminenciou. Stál u zrodu kariér Quentina Tarantina (PULP FICTION), Stevena Soderbergha (ZAKÁZANÉ OVOCIE, ERIN BROCKOVICH), Andrewa Niccola (GATTACA). Jeho aktivity sú rozlietané; často napr. prepožičiava hlas (POSLEDNÝ AKČNÝ HRDINA, disneyovka HERCULES, SPACE JAM). Účinkoval (alebo „len“ produkoval) už v niekoľkých adaptáciách románov Elmorea Leonarda (travoltovka CHYŤTE HO! alebo jej sequel BE COOL).

V poslednom čase sa vytráca z povedomia prvoligových hráčov kvôli prepadákom (450 PODOZRIVÝCH) alebo filmom, ktoré sú kvalitné, ale komerčne nemajú šancu pritiahnuť do kín dostatočný počet divákov a pritom sa jedná o diela výnimočných filmárov – Sophia Coppolaová (SMRŤ PANIEN), Miloš Forman (ktorého MUŽA NA MESIACI aj spolu-produkoval), režírujúci scenárista David Mamet (POSLEDNÁ LÚPEŽ), Woody Allen (ČOKOĽVEK). Ďalšie veľké herecké kreácie Dannyho DeVita: učiteľ vojakov v komédii Penny Marshallovej ZOBUĎTE SA, VOJACI!; novinár Hudgeons v noblesnej oscarovej kriminálke Curtisa Hansona a Briana Helgelanda L.A. CONFIDENTIAL; advokátsky parťák začínajúceho Matta Damona v adaptácii románu Johna Grishama v réžii F. F. Coppolu THE RAINMAKER.

Od roku 1981 je ženatý s herečkou Rheou Perlmanovou, ktorú môžete poznať z legendárneho amerického sitcomu „Na zdravie!“.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2020 Triplets
2017 Animal Crackers
2016 Curmudgeons
Wiener-Dog
2014 All the Wilderness
2013 Seven Minutes to Save the World
2012 Hotel Noir
Lorax
Movie: The Movie
2011 Girl Walks Into a Bar
2010 I'm Still Here
Inside the Actor's Workshop
Rande v Římě
2009 Muž v pokušení
Váš dům, náš hrad
2008 Každý má svůj sen
Vánoce v New Yorku (TV film)
2007 Bezcenný syn
Danny DeVito & the Contract (TV film)
Hezké sny
Policajti z Rena
2006 Budiž světlo
Divoká jízda
Hazard
Našli mě naši
10 položek a méně
2005 Buď v klidu
It's Always Sunny in Philadelphia (TV seriál)
Queen B (TV film)
Škola tance a šarmu
2004 Catching Kringle
Christmas in Love
2003 Baba na zabití
Cokoliv
Velká ryba
2002 Austin Powers - Goldmember
Smoochy
2001 Co horšího se může stát
Poslední loupež
2000 Podfukáři
Rotten TV (TV seriál)
460 podezřelých
1999 Bomba kšeft
Muž na Měsíci
Smrt panen
1998 Herkules (TV seriál)
Polibek
1997 Disney Sing-Along-Songs: Zero to Hero
Herkules
L. A. - Přísně tajné
Muži v černém
Vyvolávač deště
1996 Mars útočí!
Matilda
Space Jam
1995 Chyťte ho!
1994 Junior
Přátelé (TV seriál)
Těžký zločin
Vzbuďte se, vojáci!
1993 Jackova ukolébavka
Kdopak to mluví 3
Poslední akční hrdina
1992 Amazing Stories: Book One
Batman se vrací
Hoffa
1991 Money
Peníze jiných
1989 Simpsonovi (TV seriál)
Válka Roseových
1988 Dvojčata
1987 Konkurenti
Vyhoď máti z vlaku
1986 Bezcitní lidé
Mafiáni
My Little Pony: The Movie
1985 Happily Ever After (TV film)
Honba za klenotem Nilu
Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Vedoucí místo
1984 All the Kids Do It (TV film)
Americký mogul (TV film)
Honba za diamantem
Johnny Dangerously
1983 Cena za něžnost
1981 Stát se opicí
1980 The Gong Show Movie
1979 Swap Meet
Valentine (TV film)
1978 Taxi (TV seriál)
Utečeme na jih
1977 Největší milovník
Van, The
1976 Deadly Hero
Mycí linka
Selling of Vince D'Angelo (TV film)
1975 Money, The
Přelet nad kukaččím hnízdem
1973 Dělej, než mi bude třicet
Hot Dogs for Gauguin
Scalawag
1971 Banáni
Mortadela
1970 Dreams of Glass

Dokumentární

2015 Harold and Lillian: A Hollywood Love Story
2013 Salinger
80. léta: Dekáda inspirace (TV seriál)
2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
Revenge of the Electric Car
2008 Guest of Cindy Sherman
2006 Boffo! Tinseltown's Bombs and Blockbusters
2005 Be Cool, Very Cool
Jack Nicholson: The E! True Hollywood Story (TV film)
Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight - Dark Side of the Knight
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2002 De Superman à Spider-Man: L'aventure des super-héros - a.z.
Making of 'One Flew Over the Cuckoo's Nest', The
Scene Stealers
2000 Man on the Moon: Behind the Moonlight
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1980 Ann-Margret: Hollywood Movie Girls (TV film)

TV pořady

2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
2002 Billy Connolly: A BAFTA Tribute (TV pořad)
Comedy Central Canned Ham: Death to Smoochy (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
1994 All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever! (TV pořad)
Inside the Actors Studio (TV pořad)
1991 American Film Institute Salute to Kirk Douglas, The (TV pořad)
1990 Earth Day Special, The (TV pořad)
1989 The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1988 Sesame Street, Special (TV pořad)
The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 Comic Relief (TV pořad)
Joe Piscopo New Jersey Special, The (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 One Direction - Steal My Girl (hudební videoklip)
1996 'Weird Al' Yankovic: The Videos (hudební videoklip)

Režijní filmografie

2017 St. Sebastian
2016 Curmudgeons
2005 Queen B (TV film)
2003 Baba na zabití
2002 Smoochy
1996 Matilda
1992 Amazing Stories: Book One
Hoffa
1989 Válka Roseových
1987 Vyhoď máti z vlaku
1985 Mary (TV seriál)
Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
1984 Americký mogul (TV film)
1978 Taxi (TV seriál)
1976 Selling of Vince D'Angelo (TV film)

Producentská filmografie

2018 Manhunt
2016 Curmudgeons

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(136)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace