foto

Petr Marek

  • nar. 5.2.1974 (42 let)
    Prostějov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narozen 1974, od konce osmdesátých let natočil asi třicet krátkých a sedm dlouhých (nejkratší 9 sekund, nejdelší 4 hodiny) filmů pod hlavičkou společnosti UNARFILM, většinou v autorské spolupráci s Jiřím J. K. Nebeským. Nejvýrazněji se jejich filmový styl projevil v "montážní psychoanalytické detektivce" BAJESTA GUMBRINA (1994) a "metaforické klauniádě o ztrátě a hledání víry" FILM PETRA (1996). K oceňovaným snímkům patří i osmimilimetrový VŠECHNO NA MARS! (1997). Film DŘÍVE, NEŽ.... (1997) je součástí kolekce Národního filmového archivu Český experimentální film a spolu s FILMEM PETRA byl promítán v rámci nedávné České sezóny v Paříži. Společně s Vítem Janečkem natočil Petr Marek v roce 1997 pro Českou televizi dokumentární esej o karlovarském filmovém festivalu V CENTRU FILMU (V TEPLE DOMOVA).

V roce 2001 se podílel jako druhý kameraman na filmu Jana Němce NOČNÍ HOVORY S MATKOU a spolupracoval s Janem Gogolou ml. na filmu NÁROD SOBĚ. V roce 2002 uvedl Cinemart do české distribuce jeho celovečerní debut LÁSKA SHORA v koprodukci NEGATIV s. r. o. a UNARFILM, který se setkal s oboustraně vyhrocenými reakcemi. 1999 absolvoval na Katedře filmové vědy Filozofické fakulty UK v Praze diplomovou prací Mechanika paměti filmového média (a paměť ve filmu). Jeho teoretické práce se objevují v časopisech Film a doba, Cinepur, Iluminace, Kino/Ikon, Lidové noviny, Tamto, Týden.

Od roku 1991 je hercem Dekadentního divadla Beruška. Nyní hostuje v divadelních souborech Studio Ypsilon, kde se autorsky, herecky a hudebně podílí na představení NIC NÁS NEZASTAVÍ, a v Divadle Na prádle, kde je spoluautorem a hercem představení ZAHRÁDKÁŘI divadla VOSTO5. Pracoval jako filmový dramaturg v pražském Roxy Působí jako pedagog na katedře režie FAMU.

Press-kit k filmu NEBÝT DNEŠNÍ

Skladatelská filmografie

2014 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Exekuce (S01E13)
Místo narození (S01E12)
Kněz (S01E11)
Odlišnost (S01E10)
Kladivo na důchodce (S01E09)
další epizody
2012 Tramvaj
2004 Mistři
2002 Láska shora
1998 Deník těhotné (doby)

Dokumentární

2014 Televise bude! (TV film)
2011 Řekni, kde ti Němci jsou
Zelení aneb příběhy ze stranického života (studentský film)
2010 Český mír
1998 V centru filmu - v teple domova (TV film)

TV pořady

2017 Pět statečných (TV pořad)

Režijní filmografie

Herecká filmografie

2012 Podsvětí
2011 Nic proti ničemu
2008 Druhé dějství (studentský film)
2002 Láska shora
2001 Mého snu čert
Všechno na Mars!
2000 České Pulp Fiction a Blair Witch
1996 Příběh vody
1995 Film Petra
240 minut v Solingenu
1993 Bajesta Gumbrina
1983 Straka v hrsti

Dokumentární

2014 MIDI LIDI (koncert)
2011 Zelení aneb příběhy ze stranického života (studentský film)
2009 Hledání tajemství zeleného mýdla (studentský film)
2003 Národ sobě aneb České moře v 18 přílivech (TV film)
2002 Šumné Hranice (TV film)

TV pořady

2013 Artefakta (TV pořad)
Tečka páteční noci (TV pořad)
2010 Český lev 2009 (TV pořad)
Hotel Insomnia (TV pořad)
2002 Ladí neladí (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Midi Lidi: Doktor (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Kameramanská filmografie

2013 468 kilometrov od babičky (studentský film)
2012 Podsvětí
2011 Nic proti ničemu
2005 Nebýt dnešní
2002 Láska shora

Dokumentární

2011 Zelení aneb příběhy ze stranického života (studentský film)

Producentská filmografie

Střihačská filmografie

2005 Nebýt dnešní
2002 Láska shora
2001 Všechno na Mars!

Hudební videoklipy

2016 Midi Lidi - Lux (hudební videoklip)
2013 Midi Lidi: Doktor (hudební videoklip)

Zvukařská filmografie

2001 Všechno na Mars!

Hudební videoklipy

2016 Midi Lidi - Lux (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(69)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace