foto

Matt Dillon

  • nar. 18.2.1964 (52 let)
    New Rochelle, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Newyorčan Matthew Dillon, niekdajší idol dospievajúcich chlapcov a miláčik dospievajúcich dievčat, bol objavený hľadačom talentov priamo na ulici dlho pred tým, ako si mohol v bare dať oficiálne panáka. Jeho prastrýko Alex Raymond vymyslel Flasha Gorgona.

S točením začal koncom 70. rokov v réžii Jonathana Kaplana (OVER THE EDGE), kde stelesnil typ, ktorý sa mu stal v 80. rokoch škatuľkou – nerozvážny mladík s množstvom problémov, kde je otázne, či nimi viac obťažuje samého seba, alebo svoje okolie. Aj preto bol svojho času radený ku vzdorovitým, húževnatým kalibrom typu Deana a Branda. To len umocnila spolupráca s Francisom Fordom Coppolom (napr. DRAVÉ RYBY). Matt Dillon bol členom tzv. „svorky pubertiakov“. Medzi nich v 80. rokoch patrili jeho rovesníci Tom Cruise, Emilio Estevez, Rob Lowe, Patrick Swayze, C. Thomas Howell alebo Ralph Macchio; s tými všetkými hral v Coppolovových OUTSIDEROCH.

1985 sa predstavil ako syn Genea Hackmana, v skutočnosti tajného agenta, ktorí sa v Európe zapletú do malérov v thrilleri TERČ (r. Arthur Penn) a na Broadway s Wesleym Snipesom a Vingom Rhamesom v hre Zimní chlapci. Ako dospieval a blížili sa 90. roky, popularita ustupovala a producenti nevedeli, do akých rolí ho obsadzovať. Vymaniť sa zo škatulky a zabudnutia mu koncom 80. rokov poskytol Gus Van Sant drámou DRUGSTORE COWBOY, ktorý ho neskôr obsadil do nejednoznačne prijatého filmu ZOMRIEŤ PRE kde si Nicole Kidmanová objednala jeho úkladnú vraždu.

V prvej polovici 90. rokoch nebol vyloženou hviezdou, ale spolupracoval (aj keď vtedy boli dotyční páni ešte pomerne neznámi) s Anthonym Minghellom (MR. WONDERFUL), Cameronom Croweom (SINGLES) a Johnom Maddenom (GOLDEN GATE). Nádych sa mu podaril v druhej polovici 90. Rokov. Vďaka bratom Farrellyovcom bodoval so slizkými fúzikmi ako súkromný detektív Pat Healy, poverený Benom Stillerom nájsť jeho niekdajšiu lásku (Cameron Dyazová), do ktorej sa ale sám zamiluje, v bláznivom hite NIEČO NA TEJ MARY JE.

Z jeho ďalších úloh spomeňme režijný debut Kevina Spaceyho ALBINO ALLIGATOR; herca Camerona Drakea, ktorý pri preberaní Oscara na svojho profesora (Kevin Kline) prezradí, že je gay (SVADBA NAOPAK, r. Frank Oz); fešný profesor Lombardo, obvinený zo sexuálneho šikanovania Denise Richardsovej a Neve Campbellovej v dusnom thrilleri DIVOKÉ HRY; barman Randy v tuhej komédii Haralda Zwarta ZAČALO SA TO JEDNEJ HORÚCEJ NOCI. 2002 nie veľmi úspešne režijne debutoval (dovtedy točil len seriál Oz) podľa vlastného scenára filmom MESTO DUCHOV, v ktorom si aj s Jamesom Caanom a Gérardom Depardieuom zahral.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2017 Loupež ve velkém stylu
Seconds of Pleasure
2016 Rock Dog
2015 Inferno: A Linda Lovelace Story
Městečko Pines (TV seriál)
2014 Prohnilá země
2013 Loupež na úrovni
Pawn Shop Chronicles: Historky ze zastavárny
Sunlight Jr.
2012 Girl Most Likely
2010 Gangsteři
2009 Ozbrojení a nebezpeční
Starý páky
Taková moderní rodinka (TV seriál)
2008 Nic než pravda
2006 My dva a křen
2005 Faktótum
Miláček
Můj auťák Brouk
2004 Crash
Máš padáka!
2003 Abby Singer
2002 Divoká krev
Město duchů
2001 Začalo to jedné žhavé noci
1998 Nebezpečné hry
Něco na té Mary je
1997 Svatba naruby
1996 Albino Alligator
Nádherný holky
Světlo mého srdce
1995 Frankie hvězdář
Zemřít pro...
1994 Golden Gate
1993 Pan Báječný
Svatý z Fort Washingtonu
1992 Mládí
1991 Polibek před smrtí
Women & Men 2: In Love There Are No Rules (TV film)
1989 Flákač
Vražda na Broadwayi
1988 Kansas
1987 Big Town, The
1986 Rodný syn
1985 Rebel
Terč
1984 Flamingo Kid
1983 Dravé ryby
Ztracenci
1982 Great American Fourth of July and Other Disasters, The (TV film)
Tex
1981 Liar's Moon
1980 Miláčkové
Moje tělesná stráž
1979 Over the Edge

Dokumentární

2007 Joe Strummer
2006 Once in a Lifetime: The Extraordinary Story of the New York Cosmos
...So Goes the Nation
Wanderlust (TV film)
2004 Film Trix 2004
2003 Nicole Kidman: An American Cinematheque Tribute (TV film)
Rockets Redglare!
1999 AFI's 100 Years... 100 Stars (TV film)
1997 Off the Menu: The Last Days of Chasen's
Pitch
1991 Na rybách s Johnem (TV seriál)
S Madonnou v posteli
1987 Dear America: Letters Home from Vietnam (TV film)
1982 Wild Rides

TV pořady

2006 2006 MTV Movie Awards (TV pořad)
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Contest Searchlight (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)

Hudební videoklipy

1999 Madonna: The Video Collection 93:99 (hudební videoklip)

Režijní filmografie

2002 Město duchů
1997 Oz (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(26)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace