foto

Harold Sakata

  • nar. 1.7.1920
    Holualoa, Hawaii, USA
  • zem. 29.7.1982 (62 let)
    Honolulu, Hawaii, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Toshiyuki "Harold" Sakata byl japonsko-americký profesionální wrestler a herec. Do paměti filmových fanoušků je nesmazatelně zapsán jako zabiják Oddjob z klasické bondovky GOLDFINGER.

Především díky svým fyzickým proporcím (178 cm, 100 kg) byl podle bondovských producentů Harryho Saltzmana a Alberta Broccoliho pro tuto roli jako stvořený. Navíc postava korejského bodyguarda, který disponoval obrovskou silou a své oběti nejčastěji likvidoval hozeným kloboukem, byla němá a neprojevovala výrazné emoce, což umožňovalo obsadit člověka bez hereckých zkušeností. Během natáčení scény, kdy Bond zabije Oddjoba elektrickým proudem, se Sakata ošklivě popálil, avšak statečně pokračoval, dokud režisér Guy Hamilton neřekl Stop.

Film Goldfinger se stal hitem a pro bondovskou sérii šlo o průlomový díl. Sakatovi otevřel dveře k dalším příležitostem ve filmu i v televizi, ten však svou velkou roli již nikdy nepřekonal. Zemřel na rakovinu ve věku 62 let.

pawleta

Herecká filmografie

Filmy

1984 Bláznivá mise 3
1982 Horror Safari
Nindža odplácí
1979 Miliardová hrozba (TV film)
1978 Death Dimension
Goin' Coconuts
1977 Happy Hooker Goes to Washington, The
Record City
1976 Mako: The Jaws of Death
1974 Impuls
The Wrestler
1971 Sarge (TV film)
1966 Dimension 5
Máky jsou také květy
Zarabanda Bing Bing
1965 Dix-septième ciel, Le
1964 Goldfinger

TV seriály

1979 Highcliffe Manor (TV seriál)
The Misadventures of Sheriff Lobo (TV seriál)
1977 The Amazing Spider-Man (TV seriál)
1976 Quincy M.E. (TV seriál)
1975 The Blue Knight (TV seriál)
1974 Police Woman (TV seriál)
The Rockford Files (TV seriál)
1971 Sarge (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
1964 Gilligan's Island (TV seriál)
1963 Kraft Suspense Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2007 True Bond (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace