foto

Clive Revill

  • nar. 18.4.1930 (86 let)
    Wellington, Nový Zéland
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Clive Selsby Revill je novozélandský herec působící především v Británii a USA, známý zejména pro účinkování v muzikálech a na londýnských divadelních jevištích.

Revill se narodil ve Wellingtonu na Novém Zélandu, matce Eleanor May /roz. Neel/ a otci Maletu Barfordovi Revillovi. Navštěvoval místní Rongotai College a měl dobře našlápnutou kariéru účetního. Nicméně v roce 1950 své plány přehodnotil kvůli debutu na divadelních prknech v roli Sebastiana ve hře "Twelfth Night". Poté se přestěhoval do Anglie, kde vystupoval v divadle The Shakespeare Memorial Theatre Company ve hrách jako "Hamlet", "Love's Labour's Lost", "The Merchant of Venice", "Julius Caesar", "The Tempest" a v řadě jiných.

Svůj broadwayský debut si odehrál v roce 1952 v roli Mr.Pickwicka ve hře "The Pickwick Papers" a následně ve hrách "Irma La Douce", "The Incomparable Max" a "Oliver!", za kterou byl v roli Fagina nominován na cenu Tony Award. Hrál významně i v operetách Gilberta a Sullivana, jak v divadle tak i v televizi. Vystupoval v prvním národním turné muzikálu Drood, ve kterém nahradil George Rose, zavražděného během produkce.

V půběhu 60. a 70.let byl se svými zrzavými vlasy a rázovitou vizáží předurčen ke komickým a excentrickým rolím v řadě britských filmů jako v krimi filmu s Warrenem Beattym KALEIDOSCOPE /1966/, ve špionážní komedii s Raquel Welch FATHOM /1967/, v černé komedii s Oliverem Reedem a Tellym Savalasem THE ASSASINATION BUREAU /1969/ nebo v komedii s Peterem Ustinovem ONE OF OUR DINOSAURUS IS MISSING /1975/. Významné vedlejší role ztvárnil v psycho-thrilleru s Laurencem Olivierem BUNNY LAKE IS MISSING /1965/, ve filmu MACK THE KNIFE /1989/, v jeho americkém filmovém debutu A FINE MADNESS /1966/ nebo ve vzácné hlavní roli hororu THE LEGEND OF HELL HOUSE /1973/.

Často byl obsazován do rolí cizinců. Byl schopný zahrát kohokoliv od číňana až po rusa. Mezi tyto jeho významné charakterní role můžeme zařadit detektivku Billa Wildera THE PRIVATE LIFE OF SHERLOCK HOLMES /1970/ a komedii s Jackem Lemonem AVANTI! /1972/, za kterou byl nominován na cenu Golden Globe Award pro ztvárnění role hotelového manažera Carla Carlucciho.

V televizní branži účinkoval v populárním krimi seriálu COLUMBO /1968-2003/ v epizodě "The Conspirators", v soap opeře DYNASTY /1981-1989/, v krimi seriálu MAGNUM, P.I. /1980-1988/, v krimi seriálu REMINGTON STEELE /1982-1987/, v populárním detektivním seriálu MURDER, SHE WROTE /1984-1996/, ve sci-fi seriálu BABYLON 5 /1993-1998/ či v kultovním sci-fi seriálu STAR TREK: THE NEXT GENERATION /1987-1994/.

Vyznavačům Hvězdných válek je znám jako hlas císaře Palpatina v původní verzi filmu STAR WARS EPISODE V: THE EMPIRE STRIKES BACK /1980/, později byl nahrazen Ianem McDiarmidem pro DVD verzi z roku 2004. Svůj hlas propůjčil postavám v animovaných seriálech THE TRANSFORMERS /1984-1987/, BATMAN: THE ANIMATED SERIES /1992-1995/ nebo DUCKTALES /1987-1990/. Jeho hlas můžeme slyšet i ve videohrách MARVEL: ULTIMATE ALLIANCE nebo CONQUEST: FRONTIER WARS.

Dvakrát rozvedený Revill má dceru Kate Selsby se svou druhou ženou Suzi Schor-Revill. Jeho první ženou byla Valerie Nelson. Spolu s dcerou žije v Los Angeles.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

2012 Tom a Jerry: Robin Hood a Veselý Myšák
2009 Divnej týpek
2008 Konec světa
2005 Closer (TV seriál)
2004 Co se ještě stalo o Vánocích
2002 Návrat do Země Nezemě
Zločin a trest
2001 Ztracené ideály (TV film)
2000 May Day
1998 Godzilla: The Series (TV seriál)
Possums
1996 Praštěná holka (TV seriál)
Real Adventures of Jonny Quest, The (TV seriál)
1995 Drákuloviny
Freakazoid! (TV seriál)
Neuvěřitelná dobrodružství Rudly a Koumáka (TV seriál)
Preston Episodes, The (TV seriál)
Venušina delta
Wacky Adventures of Dr. Boris and Nurse Shirley, The
1994 Agent Fortuny (TV seriál)
Babylon 5 (TV seriál)
Dotek anděla (TV seriál)
1993 Bláznivý příběh Robina Hooda
Mořský vlk (TV film)
Superman (TV seriál)
1992 Batman (TV seriál)
Malá mořská víla (TV seriál)
1991 Dej mu to
Krok za krokem (TV seriál)
1990 Drobečkové (TV seriál)
Get a Life (TV seriál)
Potsworth & Co. (TV seriál)
1989 CHUD II.
Mackie Messer
Oklamaný (TV film)
The Butter Battle Book (TV film)
1988 Dear John (TV seriál)
Murphy Brown (TV seriál)
Probe (TV seriál)
1987 Alice a čarovné zrcadlo (TV film)
Císařovy nové šaty
Mighty Mouse, the New Adventures (TV seriál)
My z Kačerova (TV seriál)
Rumplcimprcampr
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
1986 Dokonalá vražda (TV film)
Sledge Hammer, policajt s.r.o. (TV seriál)
Transformers: The Movie
Žabí princ
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
MacGyver (TV seriál)
Pásmo soumraku (TV seriál)
Royal Match (TV film)
The Ferret (TV film)
1984 Dragon's Lair (TV seriál)
George Washington (TV seriál)
Hunter (TV seriál)
Samson and Delilah (TV film)
Snorks, The (TV seriál)
The Hoboken Chicken Emergency (TV film)
Three's a Crowd (TV seriál)
Transformers (TV seriál)
1983 Wizards and Warriors (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Mikado, The (TV film)
Newhart (TV seriál)
Remington Steele (TV seriál)
T.J. Hooker (TV seriál)
1981 Death Ray 2000 (TV film)
Dynastie (TV seriál)
Joe Dancer: Opičí mise (TV film)
The Fall Guy (TV seriál)
Zorro, the Gay Blade
1980 Diary of Anne Frank, The (TV film)
Magnum (TV seriál)
Scarlett O'Hara War, The (TV film)
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
1979 A Man Called Sloane (TV seriál)
Hart a Hartová (TV seriál)
Charlie Muffin (TV film)
She's Dressed to Kill (TV film)
The Facts of Life (TV seriál)
1978 Centennial (TV seriál)
Columbo: Spiklenci (TV film)
Matilda
Vega$ (TV seriál)
1977 Hardy Boys/Nancy Drew Mysteries, The (TV seriál)
Once Upon a Brothers Grimm (TV film)
The Love Boat (TV seriál)
Winner Take All (TV film)
1976 Feather and Father Gang, The (TV seriál)
Great Houdini, The (TV film)
New Avengers, The (TV seriál)
Pinocchio (TV film)
1975 Galileo
One of Our Dinosaurs Is Missing
1974 Bellamira (TV film)
Boy with Two Heads, The (TV seriál)
Malý princ
Okamžik vyzrazení
1973 Ghost in the Noonday Sun
Legenda pekelného domu
1972 Arthur of the Britons (TV seriál)
Escape to the Sun
Maude (TV seriál)
Nebožtíci přejí lásce
1971 Jason King (TV seriál)
Rumový bulvár
1970 Buttercup Chain, The
Soukromý život Sherlocka Holmese
Uťatá hlava
1969 The Assassination Bureau
1968 Italian Secret Service
Nobody Runs Forever
Ve šlépějích Spasitele
1967 Dvojník
Fathom
1966 Kaleidoscope
Krásné šílenství
Modesty Blaise
1965 Hledá se Bunny Lakeová
Once Upon a Tractor
1964 The Wednesday Play (TV seriál)
1959 Headless Ghost, The
1958 Horse's Mouth, The
1956 Makepeace Story, The (TV seriál)
Reach for the Sky
1955 The Adventures of Robin Hood (TV seriál)

Dokumentární

2012 Pokoj 237
1970 Billy Wilder (TV film)

TV pořady

1961 The DuPont Show of the Week (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace