foto

Jana Prachařová

  • nar. 7.12.1937 (79 let)
    Pardubice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jana Prachařová, rozená Kalistová, je dcerou divadelního režiséra Karla Kalisty (1890-1954), po matce Ludmile Želenské (1919-1998) má původ ve slavném hereckém klanu Želenských. Předpoklady k herectví tedy měla Jana v genech, navíc vyrůstala v divadelním prostředí a hned po základní škole nastoupila do dětského divadla Sluníčko, kde hrála čtyři roky. Později vystudovala loutkářskou katedru na DAMU a na více než třicet let zakotvila v loutkoherecké skupině Československé televize, její jméno jsme například mohli číst v titulcích večerníčku KRKONOŠSKÉ POHÁDKY (1974, 1977, 1984), kde vodila loutku sojky.

I když se Jana Prachařová jako „neviditelná“ loutkoherečka věnovala především práci v televizi, uplatnila se i jako herečka ve filmu. Přestože její filmografie není nijak početná, svými nevelkými rolemi přispěla do umělecky závažných počinů naší kinematografie. Po boku svého manžela Ilji Prachaře hrála v okupačním dramatu ...A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH (1964). Na přelomu 60. a 70. let se pak objevila ještě ve filmech O SLAVNOSTI A HOSTECH (1966), MALÉ LETNÍ BLUES (1967) nebo PSI A LIDÉ (1971). Menší rolí zdravotní sestry se pak připomněla v Menzelově snímku HRA O JABLKO (1976). Ve filmu hrála naposledy jako partnerka Josefa Bláhy v psychologickém dramatu TVÁŘ ZA SKLEM (1979), později si pak ještě zahrála v televizní pohádce KRÁL A ZLODĚJ (1991).

Manželem Jany Prachařové byl herec Ilja Prachař (1924-2005), v herecké tradici pak pokračují syn David Prachař (*1959) a vnuk Jakub Prachař (*1983).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1991 Král a zloděj (TV film)
1989 Fubu (TV film)
1987 Hádání s Hadovkou (TV film)
Kouzelný cedníček (TV film)
1986 O houbovém Kubovi a princi Jakubovi (TV film)
1985 Chán Sulejmán a víla Fatmé (TV film)
O Rozárce a zakletém králi (TV film)
1981 Chudák muzika (TV film)
1980 O Ptáku Ohniváku (TV film)
1979 Švec Janek v pohádkové zemi (TV film)
Tvář za sklem
1977 Adéla ještě nevečeřela
1976 Dům Na poříčí
Hra o jablko
1974 Honza a Růžová panenka (TV film)
1971 Psi a lidé
1968 Naše bláznivá rodina
1967 Malé letní blues
Útěk
1966 O slavnosti a hostech
1964 ...a pátý jezdec je Strach

TV seriály

1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Hnízdo (S01E08)
1973 Neználkovy příhody (TV seriál)

Dokumentární

2009 Ilínek (TV film)

TV pořady

2008 Magazín Jů a Hele (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace