foto

Jaroslava Vysloužilová

  • nar. 12.4.1936 (81 let)
    Prostějov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Širší veřejnosti je herečka Jaroslava Vysloužilová poměrně málo známá, dlouhá léta ale patří k významným osobnostem šumperského divadla a svými kreacemi obohatila také několik zásadních filmů šedesátých let. Pochází z Prostějova, kde také vystudovala Střední pedagogickou školu. Již tady inklinovala k uměleckému zaměření a po maturitě nastoupila na brněnskou JAMU, kde v roce 1960 absolvovala studium herectví.

Po škole hrála Vysloužilová v Beskydském divadle v Novém Jičíně (1960-1962), po dvou letech odešla do Slováckého divadla v Uherském Hradišti, kde strávila pět sezón (1962-1967). Tehdy také debutovala na filmovém plátně, první menší rolí se uvedla v hodnotném dramatu AŤ ŽIJE REPUBLIKA (1965) z těsně poválečné doby. Vzhledem k blízkosti Uherského Hradiště k bratislavskému filmovému studiu byla pak obsazena do slovenského filmu PANNA ZÁZRAČNICA (1966). V dalším českém filmu NOC NEVĚSTY (1967) vytvořila manželský pár s Josefem Větrovcem.

V roce 1967 nastoupila Jaroslava Vysloužilová do angažmá v Severomoravském divadle v Šumperku, kde působí dodnes, tedy již více než čtyřicet let. Na šumperském jevišti začínala velkými dívčími rolemi (Maryša, Pygmalion), v nichž projevila nesporný herecký talent. Šumperku zůstala věrná, našla tu zázemí, velké příležitosti, přízeň diváků a zamilovala si okolní přírodu. V průběhu let se přehrála do zralých ženských postav (Noc na Karlštejně, Harold a Maud).

K práci ve filmu se vrátila koncem šedesátých let, opět ve spolupráci s Karlem Kachyňou (SMĚŠNÝ PÁN, 1969), mezitím se ale objevila také ve slavném filmu VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (1968). Větší příležitost dostala ještě v dramatu SVATEJ Z KREJCÁRKU (1969), pak ale několik let zůstávala jen regionální divadelní herečkou. Hlavní ženskou roli dostala později v tendenčním snímku O MORAVSKÉ ZEMI (1977), kde v ústředním páru hrála s Radoslavem Brzobohatým. Její další práce před kamerou se odehrávala ve formátu nevelkých epizod (RADOST AŽ DO RÁNA, 1978; HOUSATA, 1979), znovu se ale uplatnila také ve slovenské kinematografii (NEVERA PO SLOVENSKY, 1981). Až po další přestávce si na ni vzpomněli režiséři mladší generace (MARIAN, 1996; POSTEL, 1998).

Angažmá v oblastním divadle je mimo jiné příčinou, proč jsme se s Jaroslavou Vysloužilovou prakticky vůbec nesetkali na televizní obrazovce, objevila se jen v seriálu ČETNICKÉ HUMORESKY (1997). Nadále ale zůstávala aktivní v divadle, za své vystoupení v představení Tři velké ženy obdržela cenu za nejlepší herecký výkon na divadelním Festivalu Miloše Movnara (2000). V posledních letech na jevišti hrála například v Ostře sledovaných vlacích, Hvězdách na vrbě nebo Marii Stuartovně. Nejnověji se prosadila i jako režisérka (César a Drana, 2010). V roce 2007 obdržela Jaroslava Vysloužilová od Nadace Život umělce cenu Senior Prix.

Manželem Jaroslavy Vysloužilové je herec Stanislav Waniek (*1931), taktéž dlouholetá osobnost šumperského divadla.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1999 Vincenz Priessnitz
1998 Postel
1996 Marian
1989 Jak překročit Rubikon (TV film)
1987 Za svědka půjde počítač (TV film)
1984 Komediant
1980 Nevera po slovensky
1979 Housata
1978 Radost až do rána
1977 O moravské zemi
1969 Směšný pán
Svatej z Krejcárku
1968 Všichni dobří rodáci
1967 Noc nevěsty
1965 Ať žije republika

TV seriály

2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Majlant (S03E01)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Medovina (S01E03)
1988 Advokát ex offo (TV seriál)
1973 Haldy (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace