foto

Peter Fonda

  • nar. 23.2.1940 (76 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Syn Henryho Fondy, Peter, se narodil 23. února 1940 v New Yorku jako další člen slavného a významného hereckého klanu. Jeho starší sestrou je další známá herečka Jane Fondová. On sám je otcem herečky Bridget Fondové. Neměl příliš šťastné dětství - jeho matka spáchala sebevraždu když mu bylo 10 let.

K herectví byl doprovázen svým otcem a začal studovat herectví v Nebrasce, v rodném městě otce Henryho, Omaze. Začal navštěvovat Nebrasskou univerzitu a připojil se k místnímu hereckému souboru, ve kterém začínal jeho otec či Marlon Brando. Peter posléze našel práci na Broadwayi, kde si zahrál v několika hrách, než odešel natáčet filmy do Hollywoodu.

Svojí filmovou kariéru začal romanticky založenými rolemi. Debutovoval ve filmu TAMMY AND THE DOCTOR (1963). První slavnější film, ve kterém si zahrál byl britský snímek VÍTĚZOVÉ (1963). V této době byl mimojiné přítelem skupiny Byrds a navštívil také Beatles v jejich pronajatém domě v L.A. Tam se také poprvé setkal s drogami. V tuto dobu byli totiž členové Beatles závislí na LSD.

V 60. letech také protestoval proti válce ve Vietnamu. Byli mu blízké myšlenky tehdejší květinové mládeže, a ty také stály za jeho nejslavnějším filmem BEZSTAROSTNÁ JÍZDA (1969), ve kterém hrál, spolurežíroval ho, i se podílel na scénáři, za který byl nominován na Oscara spolu se svým kamarádem Dennisem Hopperem. Zajímavé je, že ve filmu před kamerou kouřili opravdovou marihuanu.

Po úspěchu Bezstarostné jízdy se rozhodl zkusit štěstí a natočit svůj vlastní film. Vznikl tak western THE HIRED HAND (1971). v 70.letech si ještě zahrál v solidním dramatu VĚZEŇSKÉ BLUES (1977), nebo akčním filmu HAZARDNÍ HRA (1978). Poté měl několik let problémy s drogami a na herecké pole se s úspěchem vrátil až v roce 1994 filmem NADJA.

Dočkal se také druhé nominace na Oscara za film ULEE'S GOLD (1997). V poslední době dostává hodně hereckých příležitostí. Za zmínku stojí role Mephistotela ve filmu GHOST RIDER (2007). Propůjčil také hlas postavě starého hipíka Trutha ve hře GTA: San Andreas.

Jiří "Javert" Stárek

Herecká filmografie

2017 Borderland
2016 The 11th
2015 Cena moci
Jesse James: Lawman
2014 Černá listina (TV seriál)
The Mombasa Cartel (No. 114) (S02E06)
HR (TV film)
2013 Copperhead
House of Bodies
Naši a já
The Harvest
The Ultimate Life
2012 Harodim
Smitty - nejlepší přítel
2011 Blissovy trampoty
2010 American Bandits: Frank and Jesse James
Havaj 5-0 (TV seriál)
2009 Californication (TV seriál)
Víš, je to tak... (S03E07)
Pokrevní bratři 2
Revolution (TV film)
The Perfect Age of Rock 'n' Roll
2008 Cesta do středu Země (TV film)
Japan
2007 Černá mše (TV seriál)
Divočáci
Ghost Rider
3:10 Vlak do Yumy
2006 Cobrador: In God We Trust
2005 Supernova (TV film)
2004 Jak jsme vyrůstali (TV film)
Příběh z Washingtonu (TV film)
Srdce je zrádná děvka
Thief of Time, A (TV film)
2003 Trip: Tune In, Trip Out, The
Zázrak v San Ramos (TV film)
2002 Projekt Laramie
2001 Parádní jízda
2000 Na jih od nebe, na západ od pekla
Second Skin
Thomas and the Magic Railroad
1999 Angličan
Keeping Time
Posedlost Ayn Randové
1998 Bouře (TV film)
Dream Machines (TV seriál)
Vítejte v Hollywoodu
1997 Painted Hero
Uleeovo zlato
1996 Rukojmí (TV film)
Světlo mého srdce
Útěk z L.A.
1994 Láska a pětačtyřicítka
Nadja
Space Ghost Coast to Coast (TV seriál)
V žáru noci: Dej mi svůj život (TV film)
1993 Molly & Gina
Nebezpečná hra
Těla v klidu a v pohybu
1992 South Beach
1991 Rodinný expres
1990 Fatal Mission
1989 Růžová zahrada
1988 Lhostejní (TV seriál)
Nájemní bojovníci
Sonore (TV film)
1987 Hawkenův odkaz
1985 A Reason to Live (TV film)
Úplné šílenství
1983 Daijôbu, mai furendo
Mír s pepermintovou příchutí
Spasms
Tanec trpaslíků
1982 Split Image
1981 Tajný závod
1980 Hostage Tower, The (TV film)
1979 Wanda Nevada
1978 Hazardní hra
1977 Vězeňské blues
1976 Futureworld
Killer Force
Slepý hněv
1975 Závod s ďáblem
33 stupňů ve stínu
1974 Dirty Mary a Crazy Larry
Open Season
1973 Dva lidé
1971 Last Movie, The
Návrat domů
1969 Bezstarostná jízda
1968 Certain Honorable Men (TV film)
Podivuhodné příběhy
1967 Trip
1966 Divocí andělé
1965 Honáci
1964 Carol for Another Christmas (TV film)
Lilith
Young Lovers, The
1963 Tammy and the Doctor
Vítězové

Dokumentární

2016 Close Encounters with Vilmos Zsigmond
2013 Actor, The
2012 Magical Mystery Tour (TV film)
2011 Cormanův svět
The Big Fix
2008 Grindhouse Universe
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Hippies (TV film)
2006 Wanderlust (TV film)
2004 Film Trix 2004
2003 Bezstarostní jezdci, zuřící býci
The Return of 'The Hired Hand'
2002 A&E Biography: Peter Fonda (TV film)
Festival Pass with Chris Gore (TV seriál)
Peter Fonda: Fortunate Son (TV film)
2000 Hollywood Rocks the Movies: The Early Years (1955-1970) (TV film)
1999 Easy Rider: Shaking the Cage
1998 American Dream, The (TV seriál)
American Stories: The American Dream (TV seriál)
1997 Henry Fonda - tichý muž z Hollywoodu (TV film)
Tracks - a.z.
1994 Biking USA (TV film)
1993 Blue Water Hunting
Harley-Davidson: The American Motorcycle
Warren Oates: Across the Border
1990 Flashing on the Sixties: A Tribal Document
1987 Biography (TV seriál)
It Was 20 Years Ago Today
Signatures of the Soul
1979 Carradines Together, The
1977 Roger Corman: Hollywood's Wild Angel

TV pořady

2012 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Shirley MacLaine (TV pořad)
2010 Celebrity Close Calls (TV pořad)
2004 The 31st Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 American Film Institute Salute to Jack Nicholson, The (TV pořad)
1980 Heut' abend (TV pořad)
1977 Circus of the Stars (TV pořad)
Circus of the Stars #2 (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Producentská filmografie

2012 Harodim

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(33)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace