foto

Mike Newell

  • nar. 28.3.1942 (74 let)
    St. Albans, Hertfordshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Michael Cormac Newell se narodil 28. března 1942 v Hertfordshire, Anglie. Jako klič k cestě filmového tvůrce označuje Michael televizi, jenž mu na začátku 60. a později 70. let otevřela cestu k postu světoznámého režiséra. Vystudoval na Cambridge. Po ukončení studia v roce 1963 se stavá zaměstnancem Granada Television, kde se zaučuje v produkci, aby se tak připravil na svůj režijní debut, který následuje o několik let později. Tím se stává THE MAN IN THE IRON MASK (Muž se železnou maskou) a i přes nevelký úspěch filmu se Newellův zrak začíná upínat přes Atlantický oceán, do země filmu zaslíbené, Spojených státům.

Jeho prvním snímkem, jenž vzniká v koprodukci USA a VB se stává adaptace povídky od Brama Stokera,THE AWAKENING (PROBUZENÍ). Díky tomuto dílu získává reputaci režiséra vysokých kvalit, jenž se snaží dostat z herců to nejlepší a je odhodlán pro to udělat cokoliv. Následují filmy BAD BLOOD, DANCE WITH A STRANGER či dramata SOURSWEET a AMAZING GRACE AND CHUCK, v kterých si Newell získává obdiv stále se rozšiřujícího obecenstva.

Zlomový okamžik přichází s rodinným filmem INTO THE WEST(CESTA NA ZÁPAD), kde Newell naplno využívá svou originalitu, práci s herci a využití dobře vymyšleného příběhu o melanchlické rodinně. V roce 1994 vzniká Newellovo neslavnější dílo, romantická komedie ČTYŘI SVATB A JEDEN POHŘEB, v níž se nejde pro černý anglický humor daleko. Film se ihned stává legendou a hlavní hrdina v podáni Hugha Granta celosvětovým playboyem. Tři roky nato Newell společnosti dokazuje, že jeho režisérské kvality jsou nekonečné a natáčí thriller KRYCÍ JMÉNO DONNIE BRASCO, v němž exceluje Al Pacino a stále slavnější Johny Depp.

Po těchto úspěších následují spíše vlažné snímky, napříkladBLÁZNIVÁ RUNWAY, kde si Newell opět bere na paškál žánr černého humor či ÚSMĚV MONY LISY, jenž i přes kvalitní herce a originální atmosféru je přijat publicitou s velkou rezervou.

Filmem, který má nastartovat další část kariéry se má stát adaptace celosvětově úspěšného knižnho bestselleru HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR. I přes Newellovu snahu o maximální divákův zážitek je jeho film mnohými hodnocen jako nejslabší část dosavadní série a samotní hlavní aktéři filmu si stěžují na jeho až moc cholerické počínání.I tak se Ohnivý pohár zařazuje do úspěšné ságy o mladém čaroději a Michael Newell získává možnost natočit adaptaci románu G. G. Márqueze, LÁSKA ZA ČASŮ CHOLERY. Film však u kritiky a publika propadá.

Nejnovějším projektem je nyní adaptace veleúspěšné série PRINCE OF PERSIA, jejíž první díl Sands of Time by měl pod producentskou záštitou Jerryho Bruckheimera vtrhnout do kin v létě 2009. Doufejme, že se Michael tentokrát bude snažit, protože pohádký příběh prince Dastana si zaslouží opravdu velkolepé zpracování.

Jakub "arachneuss" Miller

Režijní filmografie

2016 Reykjavik
The Interestings (TV film)
2012 Nadějné vyhlídky
2010 Princ z Persie: Písky času
2007 Láska za časů cholery
Mladý Indiana Jones: Amorovy nástrahy
2005 Harry Potter a Ohnivý pohár
2003 Branch, The (TV seriál)
Úsměv Mony Lisy
2002 Jo (TV film)
2000 Mladý Indiana Jones: Masks of Evil
1999 Bláznivá runway
1997 Krycí jméno Donnie Brasco
1995 Neobvyklé dobrodružství
1994 Čtyři svatby a jeden pohřeb
1992 Cesta na západ
Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1991 Čarovný duben
1990 Common Ground (TV film)
1989 Smith and Jones in Small Doses (TV seriál)
Whole Hog, The (TV film)
1988 Soursweet
1987 Tichý protest
1985 Good Father, The
Tanec s cizincem
1983 Birth of a Nation (TV film)
Blood Feud (TV film)
1981 Bad Blood
1980 Probuzení
1978 Destiny (TV film)
Little Girls Don't (TV film)
Mr. & Ms. Bureaucrat (TV film)
1977 Fosdyke Saga, The (TV film)
Honey (TV film)
Charm (TV film)
Mayor's Charity, The (TV film)
Muž se železnou maskou (TV film)
1976 Buffet (TV film)
Ready When You Are Mr. McGill (TV film)
1975 Boundary, The (TV film)
Brassneck (TV film)
Jack Flea's Birthday Celebration (TV film)
Lost Yer Tongue? (TV film)
Midas Connection, The (TV film)
Mrs. Ackland's Ghosts (TV film)
Of the Fields Lately (TV film)
1974 Baa Baa Black Sheep (TV film)
Gift of Friendship, The (TV film)
Childhood Friend, The (TV film)
Late Night Drama (TV seriál)
Ms or Jill and Jack (TV film)
Silver Wedding (TV film)
1973 Barbara's Wedding (TV film)
Melancholy Hussar, The (TV film)
New Word, The (TV film)
Twelve Pound Look, The (TV film)
£12 Look (TV film)
1972 Just Your Luck (TV film)
Not Counting the Savages (TV film)
The Man from Haven (TV seriál)
1971 Big Soft Nelly Mrs. Mouse
Budgie (TV seriál)
Guardians, The (TV seriál)
Mrs. Mouse, Are You Within? (TV film)
1970 Allergy (TV film)
Arthur Wants You for a Sunbeam (TV film)
Death of a Dog (TV film)
1969 Big Breadwinner Hog (TV seriál)
Blood Relations (TV film)
1968 Gamekeeper, The (TV film)
Them Down There (TV film)
Visitors, The (TV film)
69 Murder - The Blood Relation (TV film)
1967 City 68' (TV seriál)
Kindness of Strangers, The (TV film)
Spindoe (TV seriál)

Dokumentární

1964 Sharon (TV film)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(164)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace