foto

Alec Guinness

  • nar. 2.4.1914
    Marylebone, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 5.8.2000 (86 let)
    Midhurst, Sussex, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dětství měl poměrně těžké. Však možná díky značným rodinným problémům si natolik zamiloval herectví. Začal navštěvovat herecké školy a prosadil se na divadle, zejména jako představitel shakespearovských her.

Po vojenské službě u Královského námořnictva se proslavil dvěma filmy Davida Leana. VELKÉ NADĚJE, zde měl menší roli Herberta Pocketa ,spolubydlícího hlavního hrdiny Pipa. Teprve hlavní role Fagina, učitele drobných zlodějíčku, ve filmu OLIVER TWIST Aleca proslavila. V komedii ŠLECHETNÉ SRDCE A ŠLECHTICKÉ KORUNKY si zahrál dokonce osm postav. Následoval bankovní úředník Henry Holland, který zorganizuje loupež zlata v komedii ZLATÉ VĚŽE /nominace na Oskara 1952/ . Opět si zahrál ve filmu Davida Leana, tentokrát ve veleslavném válečném MOST PŘES ŘEKU KWAI /Oskar 1958/ ,zde měl Alec Guinness jednu ze tří hlavních rolí, když hrál tvrdohlavého a zásadového plukovníka Nicholsona, jenž zaslepen svou hrdostí, s urputným nasazením staví most pro nepřítele. Napsal scénář k filmu PŘÍMO OD PRAMENE, kde si zahrál i hlavní roli malíře Gulleyho Jimsona. David Lean Aleca Guinnesse obsadil i do dvou svých dalších velkolepých filmů. V roce 1962 mu poskytl roli prince Feisala ve snímku LAWRENCE Z ARÁBIE a v roce 1965 si Guinness zahrál ve filmovém podobenství románu Borise Pasternaka DOKTOR ŽIVAGO, zde zobrazil velitele pracovního tábora generála Jevgrafa Andrejeviče Živaga, který je nevlastním bratrem hlavního hrdiny. Aby se zavděčil i nenáročným divákům, přijal Guinness roli moudrého Obi-Wana Kenobiho /nominace na Oskara 1978/ , v komerčně velmi úspěšné sci-fi pohádce HVĚZDNÉ VÁLKY a v jejich dalších pokračováních IMPÉRIUM VRACÍ ÚDER a NÁVRAT JEDIHO. Guinness si zahrál i v posledním Leanově filmu, v němž vytvořil postavu svérázného profesora Godbola, CESTA DO INDIE. Chudý a bláznivý William Dorrit, který náhle nabyde peněz v adaptaci Dickensova románu MALÁ DORITKA /nominace na Oskara 1989/.

Alec Guinness byl povýšen do šlechtického stavu a vyhlášen nejlepším britských televizním hercem. Dokázal něco, co nedokázal skoro žádný jiný herec, od roku 1938 až do své smrti roku 2000 měl za manželku jednu jedinou ženu. Někteří si Aleca Guinnesse budou pamatovat jako Obi-Wana a pro jiné zůstane navždy zapsán postavami, které vytvořil ve filmech Davida Leana.

Travis "Taxikář" Bickle

Herecká filmografie

2015 Star Wars: Síla se probouzí - a.z.
2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
1996 Hurá do života! (TV film)
1994 Němý svědek
1993 Jednou se sejdeme
1992 Tales from Hollywood (TV film)
1991 Kafka
1988 Hrst plná prachu
1987 Malá Dorritka
1985 Monsignor Quijote (TV film)
1984 Cesta do Indie
Edwin (TV film)
1983 Nemocný láskou
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho
1982 Smiley's People (TV seriál)
1980 Malý lord Fauntleroy (TV film)
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
Vyzvednutí Titaniku
1979 Tinker, Tailor, Soldier, Spy (TV seriál)
1977 Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
1976 Caesar and Cleopatra (TV film)
Vražda na večeři
1974 Gift of Friendship, The (TV film)
1973 Hitler: The Last Ten Days
1972 Bratr Slunce, sestra Luna
1970 Cromwell
E.E. Cummings (TV film)
Scrooge
1969 Conversation at Night (TV film)
Twelfth Night (TV film)
1967 Komedianti
1966 Hotel Paradiso
Quillerovo memorandum
1965 Doktor Živago
Situace je zoufalá, nikoliv však vážná
1964 Pád říše římské
1962 H.M.S. Defiant
Lawrence z Arábie
1961 Majority of One, A
1960 Melodie slávy
1959 Náš člověk v Havaně
Scapegoat, The
Wicked Scheme of Jebal Deeks, The (TV film)
1958 Horse's Mouth, The
1957 Loď dobré pohody
Most přes řeku Kwai
1956 The Swan
1955 Baker's Dozen (TV film)
Pět lupičů a stará dáma
Prisoner, The
To Paris with Love
1954 Father Brown
1953 Captain's Paradise, The
Malta Story
Square Mile, The
1952 Card, The
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)
Muž v bílém obleku
Zlaté věže
1950 Last Holiday
The Mudlark
1949 Run for Your Money, A
Šlechetné srdce a šlechtické korunky
1948 Oliver Twist
1946 Nadějné vyhlídky
1934 Evensong

Dokumentární

2010 The People vs. George Lucas
2005 Vědecký výzkum z doby hvězdných válek (TV seriál)
2004 When Star Wars Ruled the World (TV film) - a.z.
2003 Alec Guinness - portrét (TV film)
Making of 'Lawrence of Arabia', The
1977 Making of 'Star Wars', The (TV film)
To See Such Fun
1975 Arena (TV seriál)
1968 Tuesday's Documentary (TV seriál)
1967 Comedians in Africa, The
1965 Pasternak
1955 Rowlandson's England
1954 Stratford Adventure, The

TV pořady

2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(54)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace