foto

Marie Štípková

  • nar. 9.9.1986 (30 let)
    Český Těšín, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se v roce 1986 v Českém Těšíně, jako druhé dítě ze čtyř, do rodiny právníka a strojní inženýrky. V jejím budoucím směřování ji zásadně ovlivnilo, když se její starší sestra přihlásila do dramatického kroužku, nicméně v rámci zachování dobrých sesterských vztahů se raději věnovala hudbě, díky čemuž hraje na všechny druhy zobcových fléten a na altsaxofon (během střední školy vystupovala v saxofonovém kvartetu). Její chvíle přišla, když sestra z časových důvodů přestala do dramaťáku chodit. Ve třinácti letech tedy konečně začala navštěvovat dramatický kroužek při ZUŠ v Českém Těšíně (se kterým posléze absolvovala přehlídky dětského divadla a účastnila se recitačních soutěží) a už po pár měsících se shodou náhod ocitla na prknech Těšínského divadla, se kterým následně externě spolupracovala až do své maturity na českotěšínském gymnáziu v roce 2006. V témže roce byla přijata na DAMU - obor činoherní herectví a na Právnickou fakultu UK. Po jednom semestru marného snažení jí ovšem došlo, že tyto dva světy nelze skloubit a zcela se oddala divadlu.

V průběhu studia účinkovala v absolventských inscenacích starších ročníků (J. Havelka a kol.: Velmi společenské tance; T. Stoppard: Na flámu), natočila filmy Chyťte doktora! (M. Dolenský) a Anglické jahody (V. Drha) a objevila se v epizodní roli v seriálu Kriminálka Anděl. Získala cenu Jiřího Adamíry a Valtra Tauba. Absolvovala v roce 2010 rolí Arkadinové v inscenaci Racek (A. P. Čechov).

Po DAMU byla dva roky na volné noze. Spolupracovala například s Divadlem Minor, Novou scénou Národního divadla, Švandovým divadlem, Meetfactory nebo s uskupením Kašpárek v rohlíku. Od roku 2013 je v angažmá v Městském divadle Kladno, kde ztvárnila mnoho rolí (např. Jentl v dramatizaci románu I. B. Singera Jentl nebo Géša ve Fassbinderově Brémské svobodě). Je členkou divadelních skupin BodyVoiceBand a Geisslers Hofcomoedianten. Od roku 2014 hraje na Letních Shakespearovských slavnostech v inscenaci Mnoho povyku pro nic (režie J. Menzel).

Mluví plynně anglicky a polsky, čalouní, ráda sportuje (plavání, jóga, in-line bruslení, dříve se závodně věnovala softballu a vodáckému víceboji P-5) a cestuje (v létě 2014 procestovala stopem Island).

Archiv Marie Štípkové

Herecká filmografie

2016 8 hlav šílenství
2014 Svatby v Benátkách (TV seriál)
2013 Jako nikdy
2012 Cesta do lesa
2011 50°10'53.468"N, 16°33'12.266"E (amatérský film)
2010 Kazimír a Karolína (divadelní záznam)
2008 Anglické jahody
Kriminálka Anděl (TV seriál)
2007 Chyťte doktora

TV pořady

2012 Pěna (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 Barbora Poláková - Generace (hudební videoklip)
2015 Aneta Langerová: Tragédie u nás na vsi (hudební videoklip)
Barbora Poláková: Nafrněná (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace